Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  10:21:03

Κατά χιλιάδες φεύγουν οι ξένοι τουρίστες από την Τουρκία και κατά δεκάδες οι θαλαμηγοί από τα παράλια της Μικράς Ασίας. Ανάμεσα τους και η θρυλική Χριστίνα του Αριστοτέλη Ωνάση. Κύριο

Λιγότερο από μισό μίλι από τη δημοφιλή ακτή των Βατερών στη νότια Λέσβο βρίσκονται από το πρωί δυο θαλαμηγοί, η ιστορική «Χριστίνα» του Αριστοτέλη Ωνάση που πλέον ανήκει στον Σαουδάραβα πρίγκιπα Ματζέντ Μπιν Αμντουλαχ μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ της βασιλικής οικογένειας της Αραβικής χερσονήσου και τους καλεσμένους του και η «Elegant 007» με Ρώσους επιβαίνοντες, φίλους του πρίγκιπα.

Κύμα φυγής των ξένων τουριστών, κατά χιλιάδες με αεροπλάνα, τραίνα, λεωφορεία αλλά και Ι.Χ. από την Άγκυρα, την Πόλη και τα παράλια της Μικράς Ασίας. Αλλεπάλληλα τα ρεπορτάζ σε ξένα κανάλια για τους τουρίστες της χώρας τους, όπως λχ. στην Ευρώπη, που επιστρέφουν με αγωνία και με κατάρες για την επιπόλαιη επιλογή τους.

Το ίδιο, με αγωνία και φόβους, απομακρύνθηκαν από τα παράλια της Τουρκίας οι μεγάλες θαλαμηγοί, που στράφηκαν προς το ελληνικό Αιγαίο. Όπως οι δυο θαλαμηγοί, που αναφέραμε. Οι δυο θαλαμηγοί έφτασαν στην Μυτιλήνη αργά χθες το βράδυ προερχόμενες η πρώτη από την Κωνσταντινούπολη και η δεύτερη από τον Πειραιά. Αντί να κατευθυνθούν στο Μπόντρουμ (την Αλικαρνασσό) στα Μικρασιατικά παράλια, όπως ήταν προγραμματισμένο, λόγω της πολιτικής αστάθειας στην Τουρκία επιλέχθηκε να ταξιδέψουν στα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται, μετά τα Βατερά της Λέσβου, να κατευθυνθούν στη Χίο.

H θρυλική θαλαμηγός του Ωνάση «Χριστίνα»

Από το κατάστρωμά του και τους πολυτελείς χώρους του έχουν περάσει ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Ουίστον Τσώρτσιλ, ο βασιλιάς Φαρούκ της Αιγύπτου, η Μέριλιν Μονρόε, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, ο Τζον Φ. Κένεντι, ο Φράνκ Σινάτρα, ο πρίγκιπας Ρενιέ και η Γκρέις Κέλι.

Πρόκειται για τη θαλαμηγό «Χριστίνα» του Αριστοτέλη Ωνάση που πωλείται έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ.
«Μόνο ένα γιοτ έγινε πραγματικά θρύλος. Το σκάφος «Χριστίνα Ο» του Αριστοτέλη Ωνάση έχει αυτή τη μοναδική διάκριση.
Ο Αριστοτέλης ξόδεψε 4 εκατομμύρια δολάρια το 1954 που ισοδυναμούν με 27 εκατομμύρια δολάρια το 1999 για το «Χριστίνα Ο»», αναφέρει το πρακτορείο που έχει αναλάβει την πώληση της θαλαμηγού.

Όταν ο Ωνάσης πέθανε το 1975 άφησε το γιοτ στην κόρη του Χριστίνα. Εκείνη το δώρισε στο ελληνικό κράτος για να χρησιμοποιηθεί ως προεδρική θαλαμηγός. Μετονομάστηκε σε «Αργώ», όμως γρήγορα εγκαταλείφθηκε και παραδόθηκε στη φθορά.

Το 1998 το αγόρασε ο Έλληνας εφοπλιστής Τζων Πωλ Παπανικολάου, φίλος της οικογένειας Ωνάση. Επανέφερε το αρχικό όνομα προσθέτοντας και το όμικρον «Ο» και ανακαίνισε το σκάφος από το 1999 μέχρι και το 2001, πληρώνοντας πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια. Από το 2005 μέχρι το 2013 η «Χριστίνα Ο» είναι διαθέσιμη για ναύλωση έναντι περίπου 450.000 ευρώ την εβδομάδα.

Οι κληρονόμοι του εφοπλιστή, που έφυγε από τη ζωή το 2010, προχωρούν στην πώληση του θρυλικού και δαπανηρού σκάφους σε παράγοντες της Σαουδικής Αραβίας..

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline