Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  00:01:41

Πανελλαδική 24ωρη απεργία στον κλάδο του τουρισμού σήμερα, ως πρώτη διαμαρτυρία για τις συνθήκες μαύρης εργασίας και αμοιβής. Κύριο

Δύο πικρές διαπιστώσεις. Λιγότερα τα έσοδα στο Κράτος παρά την αύξηση των τουριστών, που ίσως φτάσουν εφέτος τα 30 εκ. «Τα ρεκόρ εσόδων δεν έχουν το παραμικρό θετικό αντίκτυπο στις εργασιακές σχέσεις».

Μάλλον θα ακολουθήσουν και άλλες κινητοποιήσεις και γενικές διαμαρτυρίες πίεσης για τις συνθήκες μαύρης εργασίας και μαύρης αμοιβής, με μοναδικό φαινόμενο να αυξάνονται κατά εκατομμύρια οι τουρίστες αλλά να πέφτουν τα δημόσια έσοδα από τον τομέα αυτό..Πανελλαδική 24ωρη απεργία πραγματοποιεί σήμερα, 20 Ιουλίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ) για τον επισιτιστικό και τουριστικό κλάδο, καθώς όπως σημειώνεται, παρά τα συνεχή ρεκόρ εσόδων και επισκεψιμότητας στον τουρισμό, για τον κλάδο στις εργασιακές σχέσεις δεν έχει το παραμικρό θετικό αντίκτυπο.

Αντιθέτως, η ΠΟΕΕ-ΥΤΕ κάνει λόγο για εργοδοτική ασυδοσία η οποία έχει επιφέρει απορρύθμιση και χειραγώγηση των εργασιακών σχέσεων, με την επιβολή ενός νέου εργασιακού μοντέλου χαμηλού εργασιακού κόστους, σε συνδυασμό με ευελιξία και περιορισμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η Ομοσπονδία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τη νέα νομοθεσία διευκολύνει τις ομαδικές απολύσεις επιμένοντας «στην προγραμματισμένη φτωχοποίηση της κοινωνίας από την υπερφορολόγηση, την ακρίβεια και στην επιβολή πολλαπλών μειώσεων στις κοινωνικοασφαλιστικές παροχές, όπως με το αυθαίρετο νέο κούρεμα στο εφάπαξ και την αρπαγή των εισφορών, των αποθεματικών και της περιουσίας του Ταμείου Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων».

Η ΠΟΕΕ-ΥΤΕ καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 10 το πρωί.

«Ζούμε έναν εργασιακό Μεσαίωνα» δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Παναγιώτης Προύτζος.

Θραύση κάνει στον τομέα του τουρισμού η ψευδώς δηλωμένη απασχόληση. Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό-επισιτισμό συμμετέχουν σήμερα, Πέμπτη, σε 24ωρη πανελλαδική απεργία με σύνθημα «Η ανάπτυξη του τουρισμού βασίζεται στις πλάτες των εργαζομένων».

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού και υπαλλήλων τουριστικών επαγγελμάτων, το 60% των νέων συμβάσεων εργασίας είναι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ενώ στο χώρο του επισιτισμού ο ένας στους δύο εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος.

Σε έξαρση βρίσκεται, επίσης, το φαινόμενο να υπογράφονται συμβάσεις εργασίας για 1 ή 2 ημέρες ή με 4ωρη απασχόληση και να εργάζονται με ημερήσια απασχόληση έως και 12 ώρες, αλλά και ολόκληρη την εβδομάδα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline