Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  14:08:34

Έκθεση για χρυσά μακεδονικά στεφάνια

Τα χρυσά στεφάνια της Μακεδονίας (η περιοχή του αρχαίου ελληνικού κόσμου που «έδωσε» και εξακολουθεί να «δίνει» στις ανασκαφές της, τον μεγαλύτερο ίσως αριθμό μετάλλινων στεφανιών, τα οποία χρονολογούνται από τα μέσα του 4ου έως τα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ.) ταξιδεύουν και εκτίθενται στην Αιανή της Κοζάνης.


«Χρυσοί στέφανοι εκ Μακεδονίας» είναι ο τίτλος της φωτογραφικής έκθεσης, η οποία εγκαινιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής.

Αντικείμενα που γοητεύουν κοινό και αρχαιολόγους τα χρυσά στεφάνια αν και εντοπίζονται κυρίως σε τάφους, δεν είναι ταφικά αντικείμενα. Χρησιμοποιούνταν και στην πραγματική ζωή, σε τελετές - μυστήρια (πολιτικού, διοικητικού ή θρησκευτικού τύπου) ιδιωτικού ή δημόσιου χαρακτήρα.

Στεφάνια με φύλλα κισσού, μυρτιάς, δρυός, μυρτιάς, ελιάς, διακοσμημένα με καρπούς και άνθη, κοσμούσαν κεφαλές ανδρών και παιδιών σε ιδιαίτερες ή σημαντικές στιγμές της ζωής τους, σε θρησκευτικές τελετές δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα, σε επετειακά και αθλητικά γεγονότα, σε συμπόσια, και συνόδευαν τους κατόχους τους στη μεταθανάτια κατοικία τους.

Το ακριβό υλικό της κατασκευής τους αποτελούσε ένδειξη ευμάρειας, κοινωνικής τάξης και αξιωμάτων. Με την αφθονία των πολύτιμων μετάλλων της Μακεδονίας, οι καλλιτέχνες δημιούργησαν κατά τον 4ο αι. π.Χ. εξαιρετικές συνθέσεις σε χρυσό, επιχρυσωμένο χαλκό και σπανιότερα σε άργυρο.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά ως και τις 15 Απριλίου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline