Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  17:32:51

Οίκος Bohnams: Η επόμενη δημοπρασία του Λονδίνου έχει άρωμα Ελληνικό

Γκίκας, Παρθένης, Τσαρούχης, Εγγονόπουλος οι ισχυροί στο επόμενο sale του Bonhams. 87 έργα ζωγραφικής και γλυπτικής δημοπρατούνται από τον οίκο Bonhams με τιμές που ξεκινούν από τις 4,000 λίρες Αγγλίας.


Όταν το σφυράκι χτυπήσει, όποιος κατοχύρωσε το επιθυμητό αντικείμενο, φεύγει μαζί του. Ο διεθνής οίκος Bonhams διοργανώνει την 28η δημοπρασία Greek Sale στις 26 Απριλίου. Θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του στο Λονδίνο (101 New Bond Street) σε συνεργασία με την εταιρία εικαστικών συμβούλων Art Expertise (Τερψιχόρη Αγγελοπούλου-Λόλα Στεφανίδου & Συνεργάτες Ο.Ε.).

Ωστόσο για το ελληνικό κοινό τα έργα θα εκτεθούν πριν την δημοπρασία στην Γκαλερί Image στο Σύνταγμα στις 12, 13 και 14 Απριλίου.

Άρωμα Ελλάδας
Ένα από τα σημαντικότερα έργα της δημοπρασίας είναι «Ο Χειμώνας» του Γιάννη Τσαρούχη (1910-1989), μια συμβολική μορφή που θυμίζει άγιο σε βυζαντινή εικόνα ή ολύμπιο θεό στο αέτωμα κάποιου αρχαιοελληνικού ναού.

Εργο Γιάννη Τσαρούχη
Μια από τις περίφημες τέσσερις εποχές του Τσαρούχη, η προσωποποίηση του Χειμώνα ζωγραφίστηκε στο στούντιο του καλλιτέχνη στο Montrouge του Παρισιού το 1968 και αμέσως μετά συμπεριλήφθηκε στη μεγάλη ενιαία σύνθεση των Τεσσάρων Εποχών του 1968-1969 που είχε παραγγείλει ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης. Όπως ανάλογα αναγεννησιακά έργα, η νεκρή φύση μπροστά στη μορφή παραπέμπει στη συμβολική της ταυτότητα, εντάσσοντάς την στο πλαίσιο μιας σύγχρονης ελληνικής μυθολογίας. Εξάλλου, αυτό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Τσαρούχη, ότι κατάφερε, συνδυάζοντας παλιές τεχνικές και προσωπικά οράματα, να μεταμορφώσει έναν απλό καθημερινό άνθρωπο σε σύμβολο του Νέου Ελληνισμού. Άλλα έργα του καλλιτέχνη στη δημοπρασία είναι η «Δέσποινα», η «Μάνα με παιδί», ο «Στρατιώτης που χορεύει ζεϊμπέκικο» και ο «Άρειος Πάγος με ναύτη και δύο άνδρες».

Μια από τις κορυφαίες στιγμές της δημοπρασίας αναμένεται να είναι η «Παιδική συμφωνία» του Γεωργίου Ιακωβίδη (1852-1932), ένα σημαντικό και άκρως συλλεκτικό έργο γιατί συνδυάζει δύο από τις πιο γνωστές και διαχρονικά αγαπημένες συνθέσεις του καλλιτέχνη: την Παιδική συναυλία της Εθνικής Πινακοθήκης και την Παιδική συμφωνία που ανήκε στην περίφημη συλλογή Λούλη-Κρανιώτη.

Εργο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας
Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας (1906-1994), αντιπροσωπεύεται με μία σειρά εξαιρετικής ποιότητας έργων με χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Επισκευή του αρχαίου θεάτρου» όπου η απτικότητα και η γλυπτικότητα που προσδίδεται στα αντικείμενα με τα έντονα εκφραστικά χρώματα και τις απλές, δυναμικές φόρμες, καθώς και η απλότητα της σύνθεσης ισορροπούν μεταξύ τους και συνδυάζονται σε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Τα άλλα έργα είναι το «Πρωινό στο Βουνό», «Ψαροχώρι στη Λίμνη», το «Μπαλκόνι και η Ακτή της Εγκατάλειψης».
Επίσης θα παρουσιαστεί η «Ποίηση» του Κωνσταντίνου Παρθένη (1878-1967), όπου ανακαλούνται δύο κόσμοι, ένας επίγειος και ένας υπερβατικός, με τον άγγελο να εμφανίζεται ως μεσολαβητής και κομιστής της έμπνευσης κατά το πρότυπο της αρχαίας μούσας. Το γεγονός ότι ο Παρθένης φιλοτέχνησε ένα δίδυμο έργο, το οποίο σήμερα βρίσκεται στη συλλογή της Εθνικής Τράπεζας, φανερώνει τη σημασία που ο καλλιτέχνης απέδιδε στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο εμφανίζει κοινά στοιχεία με τον τύπο της στέψης της Παναγίας στη δυτική παράδοση. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η απόδοση των φτερών του αγγέλου. Στα έργα που δεν προορίζονται για λατρευτική χρήση, ο Παρθένης δεν χρησιμοποιεί τον μικρό, συμβατικό τύπο αλλά ένα γεωμετρικά στυλιζαρισμένο σχήμα που αποτελεί δάνειο από τη μορφολογία της αρ Ντεκό.

Εργο Αγήνορα Αστεριάδη
Αύξηση ενδιαφέροντος αναμένεται να εκδηλωθεί για την «Εμποροπανήγυρη» του Αγήνορα Αστεριάδη (1898-1979), μια μνημειακή όσο και αφοπλιστικά όμορφη σύνθεση που επιβάλλεται όχι μόνο με το μέγεθος αλλά και την παιδική της αθωότητα. Στο έργο αυτό, το οποίο αποτελεί το αποκορύφωμα της καλλιτεχνικής του πορείας, ο Αστεριάδης συνδυάζει αυτόνομες σκηνές από παλιά πασίγνωστα και αγαπημένα έργα, όπως το θέατρο Απόλλων, το ανθοπωλείο και τη ρόδα του Λούνα Παρκ, ανακεφαλαιώνοντας τις μνήμες της ζωής και τις εμπειρίες της τέχνης του σε ένα μαγικό σύνολο.

Εργο Νίκου Εγγονόπουλου
Θα παρουσιαστούν επίσης πέντε εξαιρετικά δείγματα του σουρεαλιστή Νίκου Εγγονόπουλου (1910-1985), όπως για παράδειγμα το έργο Σολωμός, ένα ξεχωριστό πορτρέτο του βασικού εκφραστή των αξιών που ενέπνευσαν το μαχόμενο έθνος, τον οποίο ο Εγγονόπουλος κατέτασσε πρώτο μεταξύ των ποιητών που θαύμαζε και εκτιμούσε. Εδώ, ο εθνικός μας ποιητής παριστάνεται ως αρχαίος πολεμιστής κρατώντας σπαθί (μας θυμίζει τον Σέλλεϊ που έλεγε ότι η ποίηση είναι το σπαθί της αστραπής που δεν μπαίνει ποτέ στη θήκη), ενώ στα πόδια του βρίσκεται ένα μισανοιγμένο ειλητάριο όπου αναγράφεται ένας στίχος από το Γ' Σχεδίασμα των «Ελεύθερων Πολιορκημένων». Στο σολωμικό αυτό απόσπασμα, ο ποιητής παρακαλεί τη μεγαλόψυχη Μητέρα Θεά, ως ιδεοποιημένη Μούσα-Πατρίδα-Ελευθερία, να ακούσει τη φωνή της και να τη χαρίσει σε όλο τον ελληνικό κόσμο.

Εργο Στήβεν Αντωνάκου
Ο «Άγιος Στέφανος» του Στήβεν Αντωνάκου (1926-2013), είναι ένας εντυπωσιακός πίνακας που τον αγκαλιάζει ένα φωτοστέφανο από νέον και ο οποίος είχε συμπεριληφθεί στη μεγάλη έκθεση του καλλιτέχνη στον προμαχώνα του μεσαιωνικού κάστρου της Ρόδου, εκεί όπου ο Αντωνάκος, ένα από τα σημαντικά ονόματα της μεταπολεμικής αμερικανικής τέχνης, είχε μεταμορφώσει σε σύγχρονο ναό ένα πολεμικό οχυρό του 14ου αιώνα, προσκαλώντας τους θεατές σ' ένα χαμηλόφωνο διάλογο με την πίστη και την ιστορία.
Στη δημοπρασία περιλαμβάνονται επίσης έργα των: Γεωργίου Άβλιχου, Θεόδωρου Ράλλη, Κωνσταντίνου Βολανάκη, Γιάννη Αλταμούρα, Βασίλη Χατζή, Σπυρίδωνα Σκαρβέλη, Γεωργίου Μπουζιάνη, Θάλεια Φλωρά-Καραβία, Μιχάλη Οικονόμου, Σπύρου Παπαλουκά, Σπύρου Βασιλείου, Διαμαντή Διαμαντόπουλου, Γιάννη Σπυρόπουλου, Θάνου Τσίγου, Γιάννη Γαϊτη, Νίκου Κεσσανλή, Θόδωρου Στάμου, Λουκά Σαμαρά, Παναγιώτη Τέτση, Αλέκου Φασιανού, Κώστα Τσόκλη, Παύλου, Τάκη.

Ο οίκος Bonhams ιδρύθηκε το 1793. Είναι ο μεγαλύτερος και πιο ιστορικός οίκος δημοπρασιών που παραμένει αμιγώς βρετανικός ενω είναι ο μόνος διεθνής οίκος που διοργανώνει αποκλειστικές δημοπρασίες ελληνικής τέχνης στα κεντρικά γραφεία του Λονδίνου στην Bond Street, πραγματοποιώντας πολλά ρεκόρ όπως για παράδειγμα την «Προσευχή στα Μέγαρα» (692,000 GBP) του Θεόδωρου Ράλλη (1852-1910), την «Σύνθεση» (420,000 GBP) του Γιάννη Μόραλη (1916-2009), το «Χωρίς Τίτλο, Iced» (115,000 GBP) της Χρύσας (1933-2013).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline