Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  07:36:49

Αφιέρωμα στην απόλυτη ντίβα Μαρία Κάλλας στο Μέγαρο

Στην απόλυτη ερμηνεύτρια όλων των εποχών, την καλλιτέχνιδα που υπηρέτησε με σεβασμό και αγάπη την τέχνη του μελοδράματος μέσα από το μοναδικό μουσικό και θεατρικό της ταλέντο, στη Μαρία Κάλλας, είναι αφιερωμένο το γκαλά όπερας «La Diva: 40 χρόνια», που συνδιοργανώνουν το Μέγαρο Μουσικής και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με τη βραβευμένη υψίφωνο στο «Gran Prix - Maria Callas» του Athenaeum Ντινάρα Αλίεβα και υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου.

Το πρώτο μέρος είναι ένας φόρος τιμής στον Τζουζέπε Βέρντι (1813-1901) με επιλογές από σπουδαία λυρικά του έργα, όπως τις άριες «Tacea la notte... Di tale amor» (Ησυχη η νύχτα απλώνονταν... Τέτοια αγάπη) και «Timor di me? ... D'amor sull'ali rosee» (Φοβάται εμένα;... Πάνω στα ρόδινα φτερά του έρωτα) από τον «Τροβατόρε», η περίφημη άρια της Αΐντας «Ritorna vincitor» (Γύρνα νικητής) από την ομώνυμη όπερα και τέλος η άρια «Pace, pace, mio Dio...» (Γαλήνη, Θεέ μου, γαλήνη...) από τη «Δύναμη του πεπρωμένου».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη τρία ορχηστρικά που θα ερμηνεύσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το Πρελούδιο της Α΄ Πράξης από την «Τραβιάτα», καθώς και τις Εισαγωγές από τις όπερες «Λουίζα Μίλερ» και τη «Δύναμη του πεπρωμένου». Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς θα ακουστούν άριες του Φραντσέσκο Τσιλέα (1866-1950) και του Τζάκομο Πουτσίνι (1858-1924), όπως οι «Del Sultano Amuratte... Ecco, respiro appena... Io son l'umile ancella» (Στου σουλτάνου Αμουράτ την εξουσία... Να που μόλις ανασαίνω... Είμαι η ταπεινή θεραπαινίδα) από την «Αντριάνα Λεκουβρέρ», το «Vissi d'arte» (Εζησα για την τέχνη) από την «Τόσκα» του Πουτσίνι, καθώς και τις άριες «Ιn quelle trine morbide» (Σ' αυτά τα απαλά πέπλα της χρυσαφένιας κάμαρης) και «Sola, perduta, abbandonata» (Μόνη, χαμένη, εγκαταλελειμμένη) από τη «Μανόν Λεσκώ» του ίδιου συνθέτη.

Από την ίδια όπερα προέρχεται άλλωστε και το ορχηστρικό ιντερμέδιο που θα παρουσιάσει η ΚΟΑ στο δεύτερο μέρος του γκαλά στο Μέγαρο, πάντα υπό τον Μίλτο Λογιάδη, συμπληρώνοντας το πρόγραμμά της με το Intermezzo από την όπερα «Ο φίλος Φριτς», του επίσης βεριστή Πιέτρο Μασκάνι (1863-1945).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline