Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  04:28:53

Απαγορευτικό μπλόκο του ισλαμιστή Τ. Ερντογάν στις τελετές του Δεκαπενταύγουστου της Παναγίας Σουμελά. Κύριο

Φάρος της Ορθοδοξίας και του Ποντιακού Ελληνισμού επί 18 αιώνες το πασίγνωστο μοναστήρι στην Τραπεζούντα.


Φραγμός στη συρροή χιλιάδων Ορθόδοξων Χριστιανών από πολλές χώρες και εμπόδια στην δύναμη επιρροής του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προσωπικά του κ. Βαρθολομαίου, που είχε αναδείξει τη τελετή αυτή ως ιδιαίτερης σπουδαιότητας από το 2010 και είχε αναβαθμίσει το ενδιαφέρον των Χριστιανών όπου γής για μεγάλο ιστορικό και θρησκευτικό μνημείο..

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε λειτουργία στην Παναγία Σουμελά

Τον Ιούνιο του 2010 το Τουρκικό Κράτος έδωσε άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να τελεστεί στην ιστορική μονή η λειτουργία για την γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου 2010, με την Τουρκία να προσδοκά τόσο στην έξωθεν καλή μαρτυρία για σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών όσο και σε οικονομικά οφέλη από την αύξηση των τουριστών στην περιοχή τις ημέρες αυτές. Στην απόφαση να ανοίξει η μονή για μία ημέρα διεκδικεί μερίδιο και η Ρωσική Εκκλησία Αυτή ήταν η πρώτη φορά ύστερα από 88 έτη που το μοναστήρι λειτούργησε ξανά ως εκκλησία, καθώς τα τελευταία χρόνια είχε μετατραπεί σε μουσείο. Όμως σύντομα η Αγκυρα και το καθεστώς Ερντογάν άρχισε τις δυσκολίες, τις απαγορεύσεις, την στροφή στο φανατικό-σκληρο ισλαμισμό και τις προφάσεις. Οπως και εφέτος.

-Οσοι πίστευαν ότι με τη νίκη του στις εκλογές ο Ερντογάν θα έκανε στροφή και θα απέφευγε τις προκλήσεις και τις μονομερείς ενέργειες είχαν λάθος.

Επειτα από την φανερή πλέον σύνδεση της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, η Αγκυρα προχωρά σε μια ακόμη κίνηση που δείχνει ότι δεν επιθυμεί εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, η τουρκική κυβέρνηση ενημέρωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι δεν θα διεξαχθεί φέτος η ιερή λειτουργία στην ιστορική μονή Παναγία Σουμελά που γίνεται το Δεκαπενταύγουστο.

Η Αγκυρα επικαλείται εργασίες που γίνονται εδώ και μια τριετία στο μοναστήρι, σύμβολο του Ποντιακού ελληνισμού προκειμένου να μη χορηγήσει άδεια.
Υπενθυμίζεται ότι από το 2015 δεν έχει τελεστεί η λειτουργία εξαιτίας των έργων αποκατάστασης που γίνονται, ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση είχε διαβεβαιώσει πως φέτος θα ήταν όλα έτοιμα και θα μπορούσαν οι Πόντιοι χριστιανοί να επισκεφτούν τη μονή.
Τονίζεται ακόμη ότι η λειτουργία γίνεται κανονικά στο προαύλιο αλλά όχι στον ιστορικό ναό.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline