Πέμπτη 18 Απριλίου 2024  08:26:00

Βυθισμένος στον σκοτεινό κόσμο του Αλτσχάιμερ, πέθανε ο λαμπερός Ομάρ Σαρίφ. Λησμονημένος στο Κάιρο. Κύριο

Γεύτηκε  όλες τις  ακραίες ηδονές της ζωής και της καλλιτεχνίας.

Ο διάσημος ηθοποιός από την Αίγυπτο Ομαρ Σαρίφ πέθανε από καρδιακή προσβολή στο Κάιρο σε ηλικία 83 ετών, όπως ανακοίνωσε ο ατζέντης του στο Γαλλικό πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο ηθοποιός νοσηλευόταν σε νοσοκομείο για ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ο γιος του, Τάρεκ Ελ-Σαρίφ είχε αποκαλύψει πρόσφατα ότι ο Ομάρ Σαρίφ έπασχε από Αλτσχάιμερ τα τελευταία τρία χρόνια και γι' αυτό έχει αποσυρθεί από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο διάσημος ηθοποιός λόγω της ασθένειας αυτής ,όπως είχε αποκαλύψει ο γιος του, αγωνιζόταν να θυμηθεί τις πιο διάσημες ταινίες του. Ο 83χρονος, αιγυπτιακής καταγωγής, ηθοποιός, του οποίου η φήμη εκτοξεύτηκε το 1962 όταν πρωταγωνίστησε στον «Λόρενς της Αραβίας» και αργότερα το 1965 στον «Δόκτωρα Ζιβάγκο», χτυπήθηκε από την ασθένεια τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο γιος του, Τάρεκ Ελ-Σαρίφ, αποκάλυψε πως ο πατέρας του έχει αποσυρθεί από την υποκριτική λόγω της ασθένειας, καθώς πλέον συγχέει τα ονόματα των πιο διάσημων ταινιών και έχει ξεχάσει πού γυρίστηκαν.

Μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα El Mundo, ο γιος του Ομάρ Σαρίφ δήλωσε: «Ο πατέρας μου έχει Αλτσχάιμερ. Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί σε ποιο στάδιο είναι. Το προφανές είναι ότι ποτέ δεν θα βελτιωθεί και θα.. χειροτερεύει».

«Υπάρχουν στιγμές της ημέρας, που είναι καλύτερα και άλλες που αισθάνεται σύγχυση. Ξέρει ποιος είναι, αλλά δεν καταλαβαίνει για ποιο λόγο οι άνθρωποι τον αναγνωρίζουν και τον χαιρετάνε. Όταν κάποιος τον πλησιάζει στον δρόμο, συχνά νομίζει ότι είναι κάποιος που τον ήξερε και τον έχει ξεχάσει, ενώ μπορεί απλά να είναι ένας θαυμαστής».

Σε συνέντευξή του το 2013 ο Ομάρ Σαρίφ παραδέχθηκε ότι είχε την τάση να ξεχνάει πολλά πράγματα, αλλά το παρουσίασε ως κάτι θετικό, διότι, όπως είπε, αυτό σημαίνει πως δεν στέκεται στο παρελθόν και σκέφτεται το παρόν. Τότε, ο εκπρόσωπός του απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι ο ηθοποιός έπασχε από Αλτσχάιμερ, αλλά από υπερκόπωση.

Το 2009 ο Ομάρ Σαρίφ έπαιξε στην γαλλική ταινία «I Forgot To Tell You», έναν πάσχοντα του Αλτσχάιμερ. Κατά την προετοιμασία για τον ρόλο της ταινίας, που περιγράφει τη φιλία μεταξύ ενός ηλικιωμένου άνδρα και μιας νεαρής κοπέλας, είχε επισκεφτεί πολλά νοσοκομεία με ασθενείς που έπασχαν από Αλτσχάιμερ για να ενημερωθεί για την ασθένεια.

Η δημοσιότητα και ο Ομάρ Σαρίφ

Ο Σαρίφ Αλί του «Λόρενς της Αραβίας» (1962), ο γοητευτικός και επικός «δόκτωρ Ζιβάγκο»(1965), ο τζογαδόρος Νίκι Αρνστάιν στο «Ενα αστείο κορίτσι» (1968), ο εμβληματικός ηθοποιός Ομάρ Σαρίφ, γεννήθηκε το 1932 στη Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Μισέλ Ντεμίτρι Χαλούμπ, κι η καταγωγή του από χριστιανική οικογένεια ρωμαιοκαθολική στο δόγμα. Σπούδασε μαθηματικά και φυσική στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου και εργάστηκε κατ΄αρχάς στην οικογενειακή επιχείρηση ξυλείας του πατέρα του. Στη συνέχεια σπούδασε σε δραματική σχολή του Λονδίνου και στράφηκε στον κινηματογράφο το 1953, με πρώτη εμφάνιση σε μια αιγυπτιακή ταινία (Μάχη στην Κοιλάδα) για ν' ακολουθήσουν πολυάριθμες αιγυπτιακές παραγωγές, ρομαντικές ταινίες.

Στη φιλμογραφία του, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι ταινίες «Οι Καλύτερές μας Μέρες» (1955), «Δεν Κοιμάμαι» (1958), «Η Κυρία του Κάστρου» (1959), κι η διασκευή της Αννα Καρένινα με τίτλο «Ο Ποταμός της Αγάπης» (1961).
Ήταν το 1962 όταν ο Ομάρ Σαρίφ υποδύθηκε τον Σαρίφ Αλί στον «Λόρενς της Αραβίας» του Ντέηβιντ Λιν, την πρώτη αγγλόφωνη ταινία στην οποία συμμετείχε με μια ερμηνεία που του εξασφάλισε υποψηφιότητα για Όσκαρ Β ανδρικού ρόλου, βράβευση με Χρυσή Σφαίρα Β' Ανδρικής Ερμηνείας σε κινηματογραφική ταινία και «Πολλά Υποσχόμενου 'Ανδρα Ηθοποιού» και παγκόσμια φήμη ως ο δημοφιλέστερος Γαλλοάραβας ηθοποιός.

Ο Ομάρ Σαρίφ, μετά από μια περίοδο κατά την διάρκεια της οποίας έμπαινε στους τίτλους των εφημερίδων για τις επιδόσεις του στο επαγγελματικό μπριτζ, έκανε την επάνοδό του το 2003 στη διασκευή του μυθιστορήματος «Ο Κύριος Ιμπραήμ και τα Λουλούδια του Κορανίου», του Φρανσουά Ντιπερόν. Για την ερμηνεία του βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας και με Βραβείο Σεζάρ.
Το Νοέμβριο του 2005 τιμήθηκε με μετάλλιο από την UNESCO σαν αναγνώριση της αξιοπρόσεκτης προσφοράς του στην ποικιλότητα του παγκόσμιου κινηματογράφου και του πολιτισμού.

Το Νοέμβριο του 2005 τιμήθηκε με μετάλλιο από την UNESCO ως αναγνώριση της αξιοπρόσεκτης προσφοράς του στην ποικιλότητα του παγκόσμιου κινηματογράφου και του πολιτισμού. Το μετάλλιο – το οποίο αποδίδεται πολύ σπάνια – φέρει το όνομα του Ρώσου σκηνοθέτη Σεργκέι Άιζενσταϊν και μπορεί να απονεμηθεί συνολικά 25 φορές από τη Mosfilm της Ρωσίας.

Ο Σαρίφ προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ ώστε να παντρευτεί τη διάσημη Αιγύπτια ηθοποιό Φατέν Χαμαμά το 1955, οπότε και πήρε το όνομα Ομάρ αλ-Σαρίφ. Ο γάμος τους κράτησε περίπου 20 χρόνια και έλαβε τέλος το 1974. Μαζί απέκτησαν έναν γιο, τον Ταρέκ Σαρίφ., ο οποίος εμφανίστηκε στο Δόκτωρ Ζιβάγκο σε ηλικία 8 ετών, στο ρόλο του μικρού Γιούρι.

Ήταν μανιακός καπνιστής. Το 1992, υπεβλήθη σε εγχείρηση τριπλού μπαϊπάς και υπέφερε από ελαφρύ καρδιακό επεισόδιο το 1994. Μέχρι το μπαϊπάς, ο Σαρίφ κάπνιζε πενήντα τσιγάρα την ημέρα, αλλά έπειτα από την περιπέτειά του, έκοψε την συνήθεια αυτή.

Το 2006, ο Σαρίφ αποχώρησε από το χώρo της υποκριτικής. Είχε δηλώσει σε συνέντευξή του: «Σταμάτησα εντελώς. Αποφάσισα πως δεν ήθελα να ήμουν σκλάβος πια κανενός πάθους εκτός από τη δουλειά μου. Είχα πολλά πάθη, μπριτζ, άλογα, τζόγο. Επιθυμώ να ζήσω ένα άλλο είδος ζωής, να είμαι περισσότερο με την οικογένειά μου γιατί δεν της αφιέρωσα αρκετό χρόνο».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline