Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  14:54:11

Οι δύο Ελληνίδες που σολάρουν και τρελαίνουν τους Αυστραλούς

Οι παππούδες τους ξεκίνησαν από την Πελοπόννησο και την Ικαρία αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στην Αυστραλία. Η Οριάνθη δίπλα στον Ρίτσι Σαμπόρα, επί 30 χρόνια κιθαρίστα των «Bon Jovi», με τον οποίο είναι ζευγάρι.

Σήμερα εκείνες, οι εγγονές τους, συναρπάζουν τον κόσμο με το ταλέντο τους. Η Οριάνθη Παναγάρις με την ηλεκτρική της κιθάρα έχει εμφανιστεί στο πλευρό διάσημων καλλιτεχνών όπως ο Μάικλ Τζάκσον, ο Κάρλος Σαντάνα, ο Πρινς, ο Αλις Κούπερ... ενώ η Νίκη Βασιλάκις με το βιολί της έχει ερμηνεύσει μελωδίες των σπουδαιότερων συνθετών κλασικής μουσικής, συνοδευόμενη από μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες.

Οι δύο νεαρές και εξαιρετικά ταλαντούχες Ελληνοαυστραλέζες συγκαταλέγονται μεταξύ των γυναικών που μελλοντικά θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, ασκώντας επιρροή και εμπνέοντας μέσω της δουλειάς τους. Ετσι, πριν από λίγο καιρό η αυστραλιανή εφημερίδα The Advertiser συμπεριέλαβε την Οριάνθη και τη Νίκη στη λίστα με τις 100 σημαντικότερες γυναίκες της χώρας.

Το «Εθνος της Κυριακής» συνομίλησε μαζί τους, έμαθε τις ενδιαφέρουσες οικογενειακές ιστορίες τους, παρακολούθησε το ταξίδι τους προς την κορυφή και ανακάλυψε πως η Ελλάδα πέρα από τα γονίδιά τους είναι βαθιά ριζωμένη και στην ψυχή τους αποτελώντας βασικό συστατικό της επιτυχίας τους.
«Μεγάλωσα σε μια τυπική ελληνική οικογένεια»

Η 31χρονη Οριάνθη Παναγάρις, σύμφωνα με το περιοδικό Elle, συγκαταλέγεται στις 12 πιο ταλαντούχες γυναίκες καλλιτέχνιδες στον χώρο της ηλεκτρικής κιθάρας: «Η γιαγιά και ο παππούς μου από την πλευρά του πατέρα μου μετανάστευσαν στην Αδελαΐδα από την Πελοπόννησο. Μεγάλωσα σε μια τυπική ελληνική οικογένεια, όπου οι παππούδες μου έμεναν στο διπλανό σπίτι και μαγείρευαν φαγητό για εμάς όπως ντολμαδάκια αβγολέμονο, αρνάκι στον φούρνο, φακές... », αναφέρει η Οριάνθη γελώντας και συνεχίζει: «Κληρονόμησα το πάθος για την κιθάρα από τον πατέρα μου, ο οποίος είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας.

Παλαιότερα, τα Σαββατοκύριακα, εκείνος έπαιζε ως μέλος μιας ελληνικής μπάντας που εμφανιζόταν σε γάμους», λέει στο «Εθνος» η διάσημη κιθαρίστρια, η οποία 6 ετών πήρε τα πρώτα μαθήματα κιθάρας και στα 10 της χρόνια ξεκίνησε κλασικές σπουδές στη μουσική: «Εντεκα χρονών άρχισα να παίζω ηλεκτρική κιθάρα και όταν έγινα δεκατεσσάρων έκανα την πρώτη μου ηχογράφηση, την οποία και έστειλα στον Κάρλος Σαντάνα», λέει η Οριάνθη.

Στα δεκαπέντε της άφησε το σχολείο προκειμένου να αφοσιωθεί στη μουσική και μέχρι τα 18 της χρόνια συμμετείχε σε τρεις μπάντες: «Σε ηλικία 18 χρονών, συναντήθηκα για πρώτη φορά με τον Κάρλος Σαντάνα, ο οποίος ήρθε για μια συναυλία στην Αδελαΐδα και με κάλεσε να εμφανιστώ στη σκηνή μαζί του», θυμάται η Ελληνοαυστραλέζα καλλιτέχνις.

Αυτή ήταν και η αρχή για μια μεγάλη καριέρα. Η Οριάνθη στη συνέχεια μετακόμισε στο Λος Αντζελες: «Ο Σαντάνα ήταν ο μέντοράς μου και ο άνθρωπος που με έστρεψε στην ηλεκτρική κιθάρα», δηλώνει η Οριάνθη, η οποία μεταξύ άλλων έχει συμμετάσχει σε περιοδεία και με τον Στιβ Βάι, ενώ το 2009 συνεργάστηκε με τον Μάικλ Τζάκσον, λίγο πριν από τον θάνατό του: «Συνεργαστήκαμε για 4 μήνες στη σειρά συναυλιών "This Is It" που προετοίμαζε. Οταν έκανα την οντισιόν έπαιξα σόλο το "Beat It". Ο Μάικλ ενθουσιάστηκε και μου είπε: "Μπορείς να παίξεις για μένα;" Ετσι με προσέλαβε. Εκείνος με έκανε να πιστεύω περισσότερο στον εαυτό μου. Ηταν ντροπαλός, αλλά έκρυβε τεράστια ενέργεια», εξιστορεί η Οριάνθη Παναγάρις.

Στη συνέχεια για 3 χρόνια συνεργάστηκε με τον Αλις Κούπερ συμμετέχοντας σε δύο παγκόσμιες περιοδείες του. Είχε όμως προηγηθεί η γνωριμία της με τον Πρινς: «Τον Πρινς τον συνάντησα για πρώτη φορά στα 22 μου χρόνια. Είχε ενθουσιαστεί με τη δουλειά μου και ζήτησε να γίνει παράγωγός του άλμπουμ μου. Ομως δεν το επέτρεψε η εταιρεία», αναφέρει η 31χρονη καλλιτέχνις.

«Με τον Μάικλ Τζάκσον συνεργαστήκαμε για 4 μήνες στη σειρά συναυλιών "This Is It" που προετοίμαζε. Οταν έκανα την οντισιόν έπαιξα το -Beat It-. Ο Μάικλ ενθουσιάστηκε και μου είπε: -Μπορείς να παίξεις για μένα;-. Ετσι με προσέλαβε», θυμάται η 31χρονη μουσικός, στην οποία το 2010 απονεμήθηκε το βραβείο Breakthrough Guitarist of the Year.

Το 2009 κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ, «Believe», που περιελάμβανε την επιτυχία «According to you». Το σινγκλ έφτασε στο νούμερο 2 των ραδιοφωνικών τσαρτ των ΗΠΑ και έγινε πλατινένιο. Το 2011 σε συνεργασία με τον Nτέιβ Στιούαρτ κυκλοφόρησε το μίνι άλμπουμ «Fire». Αυτή τη στιγμή η Οριάνθη συνεργάζεται με τον Ρίτσι Σαμπόρα, τον διάσημο κιθαρίστα και για 30 χρόνια μέλος των «Bon Jovi», με τον οποίο είναι και ζευγάρι: «Τώρα, ηχογραφούμε στον Καναδά ένα νέο άλμπουμ. Ζω στο Λος Αντζελες και έχω δύο σκυλιά που λατρεύω, όμως μου λείπουν τρομερά οι γονείς μου και η αδελφή μου Κριστίνα» εξομολογείται η Οριάνθη. Οσο για την Ελλάδα...«...μιλώ λίγα ελληνικά. Δυστυχώς δεν έχω έρθει στην Ελλάδα. Ισως με τον Ρίτσι να επισκεφτούμε τη χώρα του χρόνου. Μακάρι μάλιστα να μπορέσουμε να κάνουμε κάποια στιγμή και μια επί σκηνής εμφάνιση».

«Στο Σίδνεϊ έπαιξα μπροστά σε 100.000 ανθρώπους»

Ελληνίδα τρίτης γενιάς και η 31χρονη βιολονίστρια Νίκη Βασιλάκις, η οποία το 2008 τιμήθηκε με το βραβείο Young South Australian of the Year: «Ο παππούς μου, Σταμάτης, μετανάστευσε από την Ικαρία στην Αδελαΐδα τη δεκαετία του '40. Στην αρχή εργάστηκε ως ψαράς μέχρι να μπορέσει να συγκεντρώσει χρήματα για να αγοράσει γη, την οποία στη συνέχεια καλλιεργούσε. Μόλις βελτιώθηκε η οικονομική του κατάσταση, προσκάλεσε στην Αυστραλία μια νεαρή Ικαριώτισσα, τη Μαρία, την οποία του είχε προξενέψει η οικογένειά του. Πλήρωσε το εισιτήριό της, αλλά της είχε γράψει πως αν δεν του άρεσε δεν θα την παντρευόταν... Ερωτεύτηκαν κεραυνοβόλα και έκαναν 4 παιδιά», αφηγείται η Νίκη Βασιλάκις και συνεχίζει: «Ο πατέρας μου, Βασίλης, ερωτεύτηκε τη μητέρα, η οποία, αν και δεν είναι ελληνικής καταγωγής, εντούτοις έμαθε να μιλά ελληνικά και να μαγειρεύει ελληνικά φαγητά», λέει η Νίκη, η οποία μικρή ήταν ένα υπερκινητικό παιδί που έπασχε από ελλειμματική προσοχή.

Ετσι οι γονείς της, προκειμένου να διοχετεύσουν σε κάτι χρήσιμο την ενέργειά της, σε ηλικία τεσσεράμισι ετών την ώθησαν να πάρει μαθήματα βιολιού. «Στα 11 μου χρόνια συνειδητοποίησα ότι θέλω να παίζω βιολί για την υπόλοιπη ζωή μου. Μέσω της μουσικής έχω ζήσει εκπληκτικές στιγμές παίζοντας για βασιλικές οικογένειες σε παλάτια στην Ινδία, για τον διάδοχο του θρόνου της Δανίας, καθώς και για φτωχά παιδιά σε απομακρυσμένες περιοχές. Επαιξα επίσης σόλο με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Σίδνεϊ για ένα κοινό πάνω από 100.000 ανθρώπων. Ακόμα, συμμετείχα στην τηλεοπτική σειρά Classical Destinations, κατά τη διάρκεια της οποίας επισκέφθηκα γενέτειρες συνθετών όπως των Βιβάλντι, Μπαχ κ.ά. Από τις κορυφαίες στιγμές ήταν όταν έπαιξα έργα του Μπαχ στην εκκλησία St. Thomas στη Λειψία».

Η Οριάνθη συμμετείχε σε δύο παγκόσμιες περιοδείες του Αλις Κούπερ.

Στα μελλοντικά σχέδια της Νίκης συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα: «Θα ήθελα να εμφανιστώ στην Ελλάδα, είναι όνειρό μου. Είμαι μητέρα τριών παιδιών και σχεδιάζω το 2017 να έρθω για 4 μήνες στην Ικαρία, προκειμένου να γνωρίσουν τα παιδιά μου τον τόπο των προγόνων τους».
Μάγδα Λιβέρη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline