Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  07:14:16

Η Ευτέρπη και η Madonna!

Η Ευτέρπη ήταν μία από τις 9 Μούσες, κόρη της Μνημοσύνης και του Δία. Αρχικά, την αποκαλούσαν Δωρήτρια της Ευχαρίστησης, πιθανότατα από την ετυμολογία του ονόματός της – ευ + τέρπω, που σημαίνει ευχάριστη, θελκτική.

Αργότερα οι ποιητές όρισαν ρόλους σε κάθε μία από τις Μούσες και η Ευτέρπη έγινε η μούσα της Μουσικής. Στους μεταγενέστερους κλασικούς χρόνους ονομάστηκε μούσα της λυρικής ποίησης και απεικονίστηκε κρατώντας έναν αυλό.

Μέχρι χθες, το όνομα Ευτέρπη συγκαταλεγόταν στα ονόματα που τα παιδιά μισούν και οι υπόλοιποι σχολιάζουν ''μα τι σκεφτόντουσαν αυτοί οι γονείς'' και κοβόταν σε Εύη, Εύα ή Έφη. Χθες βράδυ, όμως, η Madonna εμφανίστηκε στα Women Billboard Awards για να παραλάβει το βραβείο Woman of the Year, φορώντας ένα chinois brocade κοστούμι, του οίκου Gucci, όπου στην πλάτη είχε κεντημένο το Ευτέρπη.

Η Madonna εκτός από γυναίκα της χρονιάς είναι και η μούσα της μουσικής! Κλείνοντάς μας το μάτι, υπενθύμισε ότι ήταν και παραμένει μούσα για καλλιτέχνες και σχεδιαστές! Στο λόγο της που ακολούθησε την απονομή του βραβείου αντί να ευχαριστήσει το Θεό κλπ για το βραβείο της, ήταν απλά η Madonna και έδωσε απαντήσεις.

Οι επικριτές της καταλογίζουν την υπερχρήση γυμνού, ερωτισμού και σεξουαλικών αναφορών και η Madonna τους απάντησε ότι η βιομηχανία θέλει να εκμεταλλεύεται τη σεξουαλικότητα των γυναικών αλλά όταν μια γυναίκα συνειδητά παίζει το παιχνίδι και η ίδια απενοχοποιεί και χρησιμοποιεί τη σεξουαλικότητά της, κατά το δοκούν, ενοχλεί γιατί αρνείται το στερεότυπο. Πρότυπό της ήταν και παραμένει ο David Bowie, επίσης ανδρόγυνο πρότυπο, κλείνοντας το μάτι στις κατά καιρούς αναφορές στην αμφισεξουαλική της συμπεριφορά. Αναφέρθηκε επίσης, στην πίεση από τη βιομηχανία να μη ''μεγαλώνουν'' οι καλλιτέχνες γιατί κανείς δεν θέλει να παίζει τη μουσική γερασμένων ανθρώπων, έμμεση αναφορά τις πλαστικές επεμβάσεις της και τη χρήση botox.

Στα 58 της, η Madonna, παραμένει πηγή έμπνευσης για σχεδιαστές μόδας και τον κόσμο που την ακολουθεί, οι συναυλίες της είναι sold out και είτε για λόγους πεποίθησης ή marketing αρνείται να κατηγοριοποιηθεί.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline