Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  15:03:46

Λιγότερη λάμψη στο Ρολάν Γκαρός

Πρώτο σερβίς αύριο στα προκριματικά του φημισμένου Ρολάν Γκαρός, του χωμάτινου τουρνουά τένις στο Παρίσι που συναγωνίζεται το Γουίμπλεντον σε φήμη ανάμεσα στα τέσσερα σπουδαιότερα τουρνουά του κόσμου που συνθέτουν το γκραν σλαμ.

Ωστόσο, η απουσία του κορυφαίου τενίστα όλων των εποχών, του Ρότζερ Φέντερερ, που ανακοινώθηκε πριν από μερικές ημέρες, όπως και αυτές των Σερίνα Γουίλιαμς και Μαρία Σαράποβα αφαιρούν κάτι από τη λάμψη της φετινής διοργάνωσης.

Ο Ελβετός ρέκορντμαν των κατακτήσεων τουρνουά του γκραν σλαμ και νικητής στο Παρίσι το 2009 δήλωσε τη Δευτέρα ότι προτιμά να ξεκουραστεί και να επικεντρωθεί στα επερχόμενα τουρνουά σε γρασίδι, άρα θέτει ως προτεραιότητά του το Γουίμπλεντον.

Ο Φέντερερ ήταν ο θριαμβευτής του φετινού Οπεν της Μελβούρνης σε άλλον έναν κλασικό τελικό του με τον Ραφαέλ Ναδάλ που πήγε στα πέντε σετ, αλλά η απουσία του σημαίνει ένα εμπόδιο λιγότερο για τον Ναδάλ που είναι ο επιλεγόμενος «βασιλιάς του χώματος», αφού έχει κατακτήσει εννιά φορές το τρόπαιο στο απλό των ανδρών χωρίς να έχει ηττηθεί ποτέ σε τελικό στο Ρολάν Γκαρός. Ερχεται μάλιστα με φόρα στο Παρίσι έχοντας στις χωμάτινες επιφάνειες ένα σερί 15 νικών και θριαμβεύοντας διαδοχικά στα τουρνουά της Βαρκελώνης, του Μόντε Κάρλο και της Μαδρίτης.
Ο Ισπανός είναι το μεγάλο φαβορί σύμφωνα με όλα τα γραφεία στοιχημάτων για να κάνει δέκα τους τίτλους του, με δεύτερο τον περυσινό νικητή Νόβακ Τζόκοβιτς και τρίτο τον προπορευόμενο στην κατάταξη των ανδρών, Αντι Μάρεϊ. Τέταρτο φαβορί είναι ο νικητής του 2015, Σταν Βαβρίνκα, ενώ έκτος, ή κατ' άλλους έβδομος, επικρατέστερος είναι ο αμφιλεγόμενος Ελληνοαυστραλός Νικ Κύργιος.

Θα είναι η πρώτη φορά από το 1974 που και οι δύο νικητές του προηγούμενου τουρνουά του γκραν σλαμ, αυτού της Αυστραλίας τον Ιανουάριο, θα απουσιάσουν από το Ρολάν Γκαρός, αφού πέρα από τον Φέντερερ θα λείπει και η Σερίνα Γουίλιαμς. Η 35χρονη Αμερικανίδα πήρε το τρόπαιο στη Μελβούρνη, αλλά η προχωρημένη εγκυμοσύνη της (αναμένεται να γεννήσει στα τέλη του καλοκαιριού) δεν της επιτρέπει τη συμμετοχή στο Παρίσι.
Ετσι το πεδίο είναι ανοικτό στο απλό των γυναικών για τενίστριες όπως η Ανζελίκ Κέρμπερ, η Σιμόνα Χάλεπ, και η κάτοχος του τίτλου Γαρμπίνιε Μουγουρούθα, ενώ εκτός έμεινε και η Μαρία Σαράποβα.

Οι διοργανωτές του γαλλικού τουρνουά της αρνήθηκαν την περασμένη Τρίτη μία από τις οκτώ ειδικές προσκλήσεις (wild card), δηλώνοντας «ότι πρέπει να υπάρχει wild card για επιστροφή από τραυματισμό, όχι όμως και για επιστροφή από ντόπινγκ».

Η Σαράποβα έχει διχάσει τον κόσμο του τένις, καθώς η 30χρονη σταρ έχει μόλις εξέλθει από την περίοδο τιμωρίας των 15 μηνών για χρήση μελδονίου και κάποιοι τενίστες έχουν αντιδράσει στη συμμετοχή της σε τουρνουά, θεωρώντας κάποιοι ότι έχει στον οργανισμό της ακόμη την επίδραση της απαγορευμένης ουσίας και κάποιοι ότι εν γνώσει της έλαβε την ενίσχυση από το μελδόνιο. Τον Οκτώβριο η ποινή της περιορίστηκε από 24 σε 15 μήνες, καθώς το Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) έκρινε ότι η Σαράποβα «δεν ντοπαρίστηκε εκουσίως».
Οι τρεις μεγάλες αυτές απουσίες ίσως πλήξουν και εισπρακτικά την οικονομικά δοκιμαζόμενη διοργάνωση: Εχοντας τη μικρότερη χωρητικότητα από τις εγκαταστάσεις των τουρνουά του γκραν σλαμ, το Ρολάν Γκαρός είχε πέρυσι χαμηλότερο αριθμό θεατών και μικρότερο ποσό εισπράξεων από τα τουρνουά της Μελβούρνης, του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης.

Ετσι, «αποκόμισε» έσοδα 205 εκατ. δολ., πέφτοντας για πρώτη φορά τέταρτο μεταξύ των άλλων μεγάλων τουρνουά. Το αμερικανικό Οπεν «μάζεψε» 291 εκατ. δολ., το Γουίμπλεντον 219 εκατ. δολ. και το Αυστραλιανό 207 εκατ. δολ.
Παρά ταύτα, οι διοργανωτές στο Παρίσι προέβησαν σε νέα αύξηση των χρηματικών επάθλων που προσφέρουν στους νικητές. Μετά την αύξηση κατά 12,35% το 2015 και κατά 14,07% πέρυσι, αύξησαν ξανά τα χρήματα που προσφέρουν σε όσους διακριθούν στη χωμάτινη επιφάνεια του Ρολάν Γκαρός κατά 12%.
Η φετινή δε διοργάνωση αποτελεί και τη «βιτρίνα» του Παρισιού ενόψει της επιλογής της διοργανώτριας πόλης των Ολυμπιακών του 2024 και τυχόν ανάθεση στη γαλλική πρωτεύουσα θα σημάνει και την επέκταση των εγκαταστάσεων του Ρολάν Γκαρός.

Σημειώνεται τέλος ότι στο κυρίως ταμπλό των γυναικών πρόκειται να βρίσκεται φέτος και η Ελληνίδα πρωταθλήτρια Μαρία Σάκκαρη. Η κόρη της Αγγελικής Κανελλοπούλου εντυπωσίασε στη Μελβούρνη τον Ιανουάριο φτάνοντας μέχρι και τον τρίτο γύρο του τουρνουά.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline