Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πυρά και έπαινοι της Σιγκολέν για τον Μακρόν

Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ αφιερώνει πολλές σελίδες σγο νέο βιβλίο της και στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Αναγνωρίζει ότι αρχικά τον είχε συμπαθήσει γιατί έβρισε «σεβαστό» το γεγονός ότι «είχε τολμήσει να παντρευτεί μια γυναίκα είκοσι χρόνια μεγαλύτερή του».

Αναφέρει, επίσης, ότι σε πολλά θέματα συμφωνεί μαζί του, όπως τα πυρηνικά π.χ. Αποκαλύπτει ότι εκείνη είχε προτείνει, σαν αστείο, στον Φρανσουά Ολάντ να ορίσει πρωθυπουργό τον Εμανουέλ Μακρόν [πράγμα που δεν έγινε].

«Η τετράδα των ιστορικών στελεχών γύρω από τον Ολάντ δεν τον άφησαν», γράφει και αποκαλύπτει ότι οι «προεδρικοί» χρησιμοποιούσαν για τον Μακρόν λέξεις όπως «ανυπάκουος», «ανεξέλεγκτος».

Αναφέρετα, μάλιστα, σε μια σκηνή, τον Ιανουάριο του 2016, στη γαλλική βουλή: Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν υπουργός Οικονομικών και ανακοίνωσε ότι η γαλλική οικονομία βρισκόταν σε κάμψη. Εξαλλος ο τότε πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς τον βρίσκει και του λέει: «Και η ψ@λ@ σου, βρίσκεται κι αυτή σε κάμψη;». Ο Μακρόν έσφιξε τα δόντια και είπε: «Αν θέλει πόλεμο, θα τον έχει». [Πράγματι στη συνέχεια, ο Μακρόν σάρωσε τα πάντα]
Μακρόν και Ρουαγιάλ ήταν και οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης Βαλς, με πρόεδρο τον Ολάντ

Εγώ είμαι ο Δίας

Αλλά ο εγωκεντρισμός και το στιλ «εγώ είμαι ο Δίας» του Μακρόν από την στιγμή που έγινε πρόεδρος δημοκρατίας δεν αρέσει στην Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Γράφει στο βιβλίο της ότι ο Μακρόν έχει «έλλειμμα διαλόγου», πάσχει από «αυταρχισμό» και κάνει πολλά λάθη στην άσκηση εξουσίας. «Το να πιστεύει κάποιος ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες και δεν πειράζει να κάνουμε ό,τι να'ναι για να δείξουμε ότι κάτι κινείται, είναι ένα τεράστιο λάθος», γράφει.

Η Ρουαγιάλ επικρίνει επίσης «την μοναχική άσκηση της εξουσίας». «Ο μύθος του μοναχικού ανθρώπου, κληρονόμου των βασιλιάδων της Γαλλίας και του Ναπολέοντα, δεν στέκεται στις δημοκρατίες. Ειδικά όταν έχεις πάρει 24% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών», γράφει ειρωνικά για τον Μακρόν. Επικρίνει, επίσης, την βιασύνη του «να μειώσει τον φόρο των πλουσίων» και αναφέρει ότι κάνει τα ίδια λάθη με τον Ολάντ.

Παντρεμένος με μια γυναίκα μεγαλύτερη

«Με ρωτούν συχνά αν γνώριζα καλά τον Εμανουέλ Μακρόν. Δεν τον γνώριζα πραγματικά. Είχαμε διασταυρωθεί σε κάποιες συσκέψεις στο προεδρικό μέγαρο για τα θέματα της βιομηχανίας της ενέργειας, ειδικά. Συχνά είχαμε την ίδια γραμμή, ακόμη και για τα πυρηνικά. (...)

Ωστόσο, έβρισκα πολύ συμπαθητικό και σεβαστό το γεγονός ότι είχε τολμήσει να παντρευτεί μια γυναίκα είκοσι χρόνια μεγαλύτερή του. Πίστευα ότι και οι δυό τους χρειάστηκαν πολύ επιμονή, κουράγιο και αγάπη για να αντιμετωπίζουν την κριτική, τον σαρκασμό, την βλακεία και την κακοήθεια.

Τους καταλάβαινα και τους δύο επιπλέον, γιατί, όπως όλοι γνωρίζουν σήμερα, με είχαν βάναυσα προδώσει κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2007, για μια γυναίκα δέκα χρόνια νεότερή μου, την οποία στη συνέχεια πρόδοσαν με μια άλλη γυναίκα, δέκα χρόνια επίσης νεότερη. Δέκα και δέκα κάνει είκοσι χρόνια, αλλά στην αντίθετη κατεύθυνση», γράφει.

 

Πολυμέσα