Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  21:02:29

Κώστας Ιορδανίδης: Η τουρκική στρατηγική

Η κρίση των Ιμίων, τις τελευταίες ημέρες, αποτελεί απλώς επιβεβαίωση μιας πάγιας στρατηγικής της Αγκυρας και όχι έκφραση ιδιαίτερου ερεθισμού και νευρικότητος λόγω ιδιαιτέρων συνθηκών σε αυτή τη χώρα.

Εν ολίγοις, η Τουρκία διαμηνύει με τρόπο βίαιο ότι δεν θα επιτρέψει ανατροπή του καθεστώτος φινλανδοποιήσεως που επεβλήθη σταδιακώς στο Αιγαίο.

Η συμφωνία που επετεύχθη στις 31 Ιανουαρίου 1996, κατά την πρώτη κρίση των Ιμίων, προέβλεπε «όχι πλοία, όχι στρατεύματα, όχι σημαίες». Αλλά ίσχυσε εν μέρει μόνον, διότι σκάφη πολεμικά και της ακτοφυλακής των δύο χωρών περιπολούν διαρκώς εις την περιοχή. Εξ ου και οι «ίσες αποστάσεις» της Ουάσιγκτον σήμερα. Η παρέμβαση των ΗΠΑ το 1996 εκτόνωσε την κρίση, αλλά δεν έλυσε το πρόβλημα.

Σοβαρότατη καμπή στη φινλανδοποίηση του Αιγαίου αποτέλεσε η κρίση του 1987, όταν η Ελλάς αποφάσισε να διακόψει τη μονομερή διεξαγωγή ερευνών υδρογονανθράκων σε όλο το Αιγαίο. Ακολούθησαν: Η απόφαση της τουρκικής Βουλής το 1995 ότι μονομερής επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων θα ήταν αιτία πολέμου. Ο ισχυρισμός της Αγκυρας περί υπάρξεως γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, το 1996. Η «συμφωνία» της Μαδρίτης το 1997, με την οποία αναγνωρίζονται τα νόμιμα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο. Ολα αυτά τα δύσπεπτα για την ελληνική πλευρά έχει να αντιμετωπίσει η εκάστοτε κυβέρνηση της χώρας μας, τα οποία επιβαρύνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Εξεπλάγησαν κάποιοι διότι Τούρκος επιτελάρχης δήλωσε πως η χώρα του είναι σε θέση να διεξαγάγει πόλεμο σε δύο μέτωπα. Αλλά αυτό ισχύει εδώ και δεκαετίες και επιβεβαιώθηκε με τη δημιουργία της Στρατιάς του Αιγαίου. Ανησυχούμε δικαίως για την αυξανόμενη δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο Αιγαίο. Αλλά με τον αποδεκατισμό των στελεχών της τουρκικής αεροπορίας οι νέοι πιλότοι έχουν ανάγκη εκπαιδεύσεως πριν αρχίσουν να επιχειρούν στο μέτωπο της Συρίας, και αποκτούν τις αναγκαίες δεξιότητες διά των εμπλοκών με τους χειριστές των αεροσκαφών μας.

Τα προβλήματα στο Αιγαίο, κατά την Αγκυρα, ετέθησαν υπό έλεγχο, και στόχος της είναι πλέον η αδρανοποίηση της Ελλάδος στο θέμα του Καστελλόριζου. Οσο για την Κύπρο, η αντίδραση της Τουρκίας στη συνέχιση των γεωτρήσεων ήταν δεδομένη, ως δυνάμεως κατοχής πλέον και όχι απλώς ως εγγυήτριας. Αριστες οι συμφωνίες συνεργασίας Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδος, αλλά δίχως στρατιωτική στήριξη παραμένουν ασκήσεις επί χάρτου. Από το 1974, όταν η Ελλάς είχε υπεροχή θαλάσσης και αέρος και ουδέν έπραξε κατά την εισβολή στην Κύπρο, η Τουρκία απέκτησε στρατιωτικό πλεονέκτημα και είναι αποφασισμένη να το αξιοποιήσει. Αυτή είναι η κατάσταση, δυστυχώς.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline