Τετάρτη 17 Απριλίου 2024  02:27:00

BBC: Τα 5 πράγματα για τις εκλογές

«Ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε το στοίχημα στις κάλπες, εξασφαλίζοντας για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο την υποστήριξη των Ελλήνων ψηφοφόρων. Αλλά άξιζε τον κόπο άλλη μια περίοδος πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα;» αναρωτιέται το BBC σε ανάλυση με τίτλο «Τα πέντε πράγματα που μάθαμε από τις εκλογές» της Κυριακής. Ακολουθούν αποσπάσματα:

1. Οι Έλληνες εξακολουθούν να εμπιστεύονται τον Τσίπρα.
Θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε γιατί οι Ελληνες απέρριψαν τους όρους της διάσωσης στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και μετά ψήφισαν τον Τσίπρα για δεύτερη θητεία στην εξουσία - παρά το γεγονός ότι ο ίδιος συμφώνησε άλλο ένα σκληρό πακέτο λιτότητας μόλις τον περασμένο μήνα.

Η τελευταία ψηφοφορία έδειξε ότι, παρά το εξαντλητικό μνημόνιο που έχει υπογράψει ο Τσίπρας, οι Ελληνες εξακολουθούν να θέλουν το αριστερό κόμμα του στην εξουσία. Τον εμπιστεύονται για να εξασφαλίσει την ελάφρυνση του χρέους για την οποία έχει υποσχεθεί να πιέσει τους πιστωτές τις επόμενες εβδομάδες.

2. Ο Τσίπρας επέζησε της εξέγερσης της Ακρας Αριστεράς στο κόμμα του.

Δεκάδες δικοί του βουλευτές αρνήθηκαν να στηρίξουν το τρίτο μνημόνιο και 25 από τους ακροαριστερούς αντιφρονούντες εγκατέλειψαν το κόμμα για να σχηματίσουν την τρίτη μεγαλύτερη ομάδα στο κοινοβούλιο, την Λαϊκή Ενότητα.

Τώρα ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε στην εξουσία με σχεδόν τόσους βουλευτές όσο και προηγουμένως, και η Λαϊκή Ενότητα δεν μπήκε στη βουλή. Παρά το γεγονός ότι πολλοί στο κόμμα του δυσανασχετούν με τους όρους της διάσωσης, ο Τσίπρας έχει απαλλαγεί από τους πιο σκληρούς και μετακινεί το κόμμα προς το κέντρο.

3. Η Ακροδεξιά είναι ακόμα σε άνοδο.

Με 7% των ψήφων και 18 βουλευτές στο νέο κοινοβούλιο, η Χρυσή Αυγή είναι η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στην ελληνική πολιτική σκηνή, μετά τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία. Εχει αυξήσει το ποσοστό της από τον Ιανουάριο, αν και οι περισσότεροι ηγέτες της είναι υπόδικοι.

Η υποστήριξη για την Ακροδεξιά ήταν πιο ορατή μεταξύ εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Περισσότερο από το 16% των ανέργων στην Ελλάδα υποστηρίζει την Χρυσή Αυγή. Υπήρξε επίσης μια μικρή άνοδος της υποστήριξης σε κάποια από τα ανατολικά νησιά που έχουν πληγεί από την μεταναστευτική κρίση.

4. Οι Ελληνες πάσχουν από εκλογική κόπωση.

Η προσέλευση ήταν κάτω από το 57%, πολύ χαμηλότερα από το 63% που ψήφισαν στο δημοψήφισμα του Ιουλίου και στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Παρά το γεγονός ότι η μείωση της προσέλευσης ακολουθεί μια τάση στην Ελλάδα - το 2007, ψήφισαν τα τρία τέταρτα του εκλογικού σώματος - τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι Ελληνες έχουν κουραστεί από τις αλλεπάλληλες εκλογές.

5. Σε πολλά νησιά οι εκλογές επισκιάστηκαν από την μεταναστευτική κρίση.

Η προσέλευση ήταν ακόμη χαμηλότερη στα ανατολικά νησιά που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά παράλια, και τα οποία έχουν πληγεί περισσότερο από την εισροή προσφύγων και μεταναστών. Μόνο το 43% των ψηφοφόρων προσήλθε να ψηφίσει στην Λέσβο, η οποία είδε 50.000 μετανάστες να καταφθάνουν μόνο τον περασμένο μήνα.

Για πολλούς Ελληνες, οι οποίοι βλέπουν τις ακτές τους να γίνονται σημείο διέλευσης για 300.000 ανθρώπους που προσπαθούν να περάσουν στη βόρεια Ευρώπη, οι εκλογές ήταν δευτερεύον ζήτημα σε σχέση με την κρίση στο κατώφλι τους. Αλλά στην ηπειρωτική χώρα, το μεταναστευτικό δεν ήταν σημαντικό θέμα στην εκστρατεία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline