Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  16:18:52

Πιτέλα: «Στρατηγικό λάθος» η συνεργασία με ΑΝΕΛ

Μετά τον Μάρτιν Σούλτς που είναι επίσης σοσιαλιστής, ο Πιτέλα επέμεινε στην πάγια θέση του ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση συνεργασίας όλων των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων.

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να συνεργαστεί εκ νέου με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου συνιστά «στρατηγικό λάθος» που θα επηρεάσει αρνητικά την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων της χώρας, τόνισε τη Δευτέρα στην ιστοσελίδα EurActiv.gr ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην Ευρωβουλή, Τζιάνι Πιτέλα.

Μετά τον Μάρτιν Σούλτς που είναι επίσης σοσιαλιστής, ο Πιτέλα επέμεινε στην πάγια θέση του ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση συνεργασίας όλων των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων.

«Θεωρούμε την απόφαση του Τσίπρα να σχηματίσει κυβέρνηση με το δεξιό κόμμα των ΑΝΕΛ στρατηγικό λάθος που θα κοστίσει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα», είπε στην EurActiv.gr στις Βρυξέλλες ο Πιτέλα.

«Η καλύτερη επιλογή θα ήταν μια κυβέρνηση συνασπισμού με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ».

Συνέχισε λέγοντας ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα ήταν «η καλύτερη εγγύηση» για τη σταθερότητα και την υπεύθυνη εφαρμογή του μνημονίου έτσι ώστε να μην παραγκωνιστεί η κοινωνική διάσταση.

Εκνευρισμός με Τσίπρα

Η αλλαγή στον τόνο του Πιτέλα είναι εμφανής, δεδομένου του Κυριακάτικου δελτίου Τύπου που κινήθηκε ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση.

«Ο ελληνικός λαός αποφάσισε να επιβραβεύσει την πολιτική δέσμευση του Τσίπρα. Είναι μια νίκη για τη δημοκρατία και για τις ελληνικές φιλοευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις και σαφή ήττα για τη δεξιά», ανέφερε την Κυριακή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών ο Πιτέλα.

Μάλιστα, παρόμοια θέση με αυτή του Πιτέλα είχε εκφράσει και ο πρώην υπουργός υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα στην EurActiv.gr.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποτελέσει το κέντρο μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης που θα αναδειχθεί ως το αντίπαλο δέος στις δεξιές, συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές», είχε τονίσει.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι υπάρχουν φωνές μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν να στραφεί το κόμμα προς την κεντροαριστερά και εάν οι σοσιαλιστές είναι έτοιμοι να υποδεχθούν τον Τσίπρα στην σοσιαλιστική οικογένεια, ο Πιτέλα ήταν σαφής αλλά δεν απέκλεισε μια μελλοντική συνεργασία.

«Δεν έχει υπάρξει ποτέ μια τέτοια πρόταση στο τραπέζι [...]Δεν ξέρω αν ο Τσίπρας προβλέπει σε αυτόν τον τελικό στόχο. Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, θα επαληθεύσουμε την πολιτική δυνατότητα της επιλογής αυτής, μαζί με τους συντρόφους μας, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, που είναι τα επίσημα μέλη της Ομάδας σοσιαλδημοκρατών», είπε.

Η ομάδα των Ευρωπαίων σοσιαλιστών ήταν η μόνη μετά την Ευρωπαϊκή Αριστερά που στήριξαν σθεναρά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών της.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές δεν υποστήριξαν ανοιχτά ούτε το ΠΑΣΟΚ αλλά ούτε το Ποτάμι, που είναι επίσημα μέλη τους.

Αντίθετα, επέμεναν στην ρητορική δημιουργίας μιας φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων των αριστερών και προοδευτικών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline