Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  00:59:59

Άλλο είναι το Brexit και τελείως άλλο το Grexit

Δεν υπάρχει η παραμικρή σύνδεση μεταξύ Brexit και Grexit, υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, διαψεύδοντας δημοσίευμα του Guardian το οποίο επικαλούμενο δηλώσεις Έλληνα υπουργού έκανε λόγο για ανησυχία Grexit. "H έξοδος της Βρετανίας αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι κάποια χώρα - μέλος", τόνισε.

Με δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, ο υφυπουργός εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας,έσπευσε να διαψεύσειδημοσίευμα του Guardian στο οποίο φέρεται να μιλά Έλληνας υπουργός ο οποίος εκτιμά πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα φέρει πιθανή αναζωπύρωση του κινδύνου για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Έλληνας υπουργός, ο οποίος δεν κατονομάζεται, δήλωσε πως παρά το γεγονός ότι στο άμεσο μέλλον μπορεί το Brexit να αποδειχθεί ευνοϊκό για την Ελλάδα, αφού θα ενισχυθεί το αίσθημα ενότητας της ευρωζώνης, στο βαθύτερο μέλλον όμως οι συνέπειες θα είναι διαφορετικές.

"Βραχυπρόθεσμα, το Brexit μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα, επειδή οι σύμμαχοί μας θα θέλουν τη σταθεροποίηση και να δείξουν αλληλεγγύη. Όμως μακροπρόθεσμα δεν θα βοηθήσει. Η προοπτική του Grexit θα αυξηθεί", είπε ο υπουργός, που δεν κατονομάζεται στο δημοσίευμα.

Από τη πλευρά του, ο κ.Μάρδας, τόνισε πως δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ Brexit και Grexit καθώς η έξοδος της Βρετανίας αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι κάποια χώρα - μέλος και συμπλήρωσε πως "δεν μπορώ να καταλάβω αυτή τη λογική σύνδεσης".
"Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν στην Ευρωζώνη, ενδεχομένως να είχαμε κάτι που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε", πρόσθεσε. "Από τη στιγμή που δεν ανήκει ούτε στη συνθήκη του Σένγκεν, τότε δεν υπάρχει καμία σύγκριση", είπε.

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις του Brexit στην Ελλάδα, ο κ. Μάρδας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα υπάρξει μία συμφωνία σύνδεσης μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, για την πρόσβαση της Βρετανίας στην ενιαία αγορά.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline