Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  09:21:33

Οκταετία: πρόταση στο γόνατο

Επιπόλαιες και ανεφάρμοστες ορισμένες ιδέες του Αλέξη Τσίπρα για το νέο Σύνταγμα. Όπως οι πολυδιαφημισμένες για την οκταετία ως πλαφόν θητείας.

Αν ίσχυαν από σήμερα οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις για παράδειγμα, θα έπρεπε να αποσυρθούν άμεσα από την πολιτική ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Φώφη Γεννηματά, ο Πάνος Καμμένος και περίπου τα 2/3 των βουλευτών, ενώ σε έναν χρόνο θα έπρεπε μα αποσυρθεί και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας! Η πρότασή του για ανώτατο όριο κοινοβουλευτικής θητεία στα οκτώ χρόνια είναι ίσως το πιό ακραίο παράδειγμα διάταξης που θα προκαλέσει επιπλοκές στα κόμματα.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που πρότεινε ο πρωθυπουργός "κανένας βουλευτής δεν θα μπορεί στο εξής να εκλέγεται για πάνω από δύο συνεχόμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ή για οκτώ συνεχόμενα έτη".

Αν η κυβέρνηση επιμείνει μέχρι τέλους σε αυτή την πρότασή της, τότε μέχρι να ολοκληρωθεί ημσυνταγματική αναθεώρηση θα πρέπει να αποχωρήσουν από τη θέση τους όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, εκτός από τον Βασίλη Λεβέντη και τον Σταύρο Θεοδωράκη. Αν υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση κατορθώσει να εξαντλήσει την τετραετία και να ψηφίσει το νέο Σύνταγμα ως το 2020, τότε όλοι οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν συμπληρώσει οκταετία ως βουλευτές και δεν θα έχουν το δικαίωμα να θέσουν ξανά υποψηφιότητα!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline