Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  20:56:45

Απόφαση - χαστούκι στον Ν. Πολάκη για το ΚΕΕΛΠΝΟ

Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με σειρά αποφάσεων του, ακύρωσε ως αντισυνταγματικές τις αναγκαστικές παραιτήσεις, των τριών τέως μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ, δηλαδή του πρώην πρόεδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αθανάσιου Γιαννόπουλου, του τ. αντιπρόεδρου, Ιωάννη Γιαννάκη και του τ. μέλους του, Δημητρίου Μπίτα, που έγιναν τον περασμένο Μάιο από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη.

Το ΣτΕ (αποφάσεις 1877/2016, κλπ) έκανε δεκτές τις αιτήσεις και των τριών, κρίνοντας ότι οι αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας προσκρούουν στις διατάξεις του άρθρου 20 του Συντάγματος και στο άρθρο 6 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, που προβλέπουν ότι πριν την επιβολή διοικητικής ποινής, πρέπει να κληθεί να εκθέσει τις απόψεις του ο ελεγχόμενος.

Στις δικαστικές αποφάσεις αναφέρεται ότι δεν προκύπτει ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, πριν την έκδοση των επίμαχων αποφάσεων, με τις οποίες παύθηκαν από τα καθήκοντά τους, τους κάλεσε να εκθέσουν τις απόψεις τους για την αποδιδόμενη σε αυτούς πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας τονίζεται ότι η κάθαρση στο ΚΕΕΛΠΝΟ θα συνεχιστεί, ωστόσο, δεν ξεκαθαρίζεται πώς θα αντιδράσεις στην απόφαση αυτή.

Η απόφαση-φωτιά του ΣΤΕ

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δίνει ηχηρή απάντηση στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη καθώς ακυρώθηκαν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι αναγκαστικές παραιτήσεις, των τριών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ, που έγιναν τον περασμένο Μαίο.
Συγκεκριμένα, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ (1877/2016, κ.λπ.) έκανε δεκτές τις αιτήσεις και των τριών κρίνοντας ότι οι αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τις οποίες παύθηκαν προσκρούουν στις διατάξεις του άρθρου 20 του Συντάγματος και στο άρθρο 6 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, που προβλέπουν ότι πριν την επιβολή διοικητικής ποινής πρέπει να κληθεί να εκθέσει τις απόψεις του ο ελεγχόμενος.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι πριν την έκδοση των επίμαχων αποφάσεων με τις οποίες παύθηκαν από τα καθήκοντά τους κλήθηκαν ο τρεις να εκθέσουν τις απόψεις τους για την αποδιδόμενη σε αυτούς πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους (κάτι που οι τρεις το αρνούνται).

Οι κ.κ. Γιαννόπουλος, Γιαννάκης και Μπίτας υποστήριζαν ότι οι αποφάσεις του κ. Πολάκη για την απομάκρυνσή τους, ελήφθησαν λόγω της άρνησης τους να υιοθετήσουν τις προσλήψεις των 500 επιλεγμένων γιατρών και νοσηλευτών από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.
Ακόμη, ανέφεραν ότι ο κ. Πολάκης «εξ ολοκλήρου έδρασε εξωθεσμικά και παρανόμως, καθώς καθ΄ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του, με κατάλυση της δημοκρατικής νομιμότητας, παρακάμπτοντας και εν τις πράγμασι υποκαθιστώντας την αρμόδια για την αξιολόγηση των φακέλων των υποψηφίων γιατρών» αρμόδια επιτροπή αξιολόγηση και το Δ.Σ. του Κέντρου.

Επίσης υποστήριζαν ότι αβίαστα προκύπτει ότι ο κ. Πολάκης χρησιμοποίησε «την εξουσία του κραυγαλέως καταχρηστικά και κατά κατάλυση του συνταγματικού κράτους δικαίου μας, εν τέλει ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ λειτουργώντας άκρως εκδικητικά καθώς ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. αρνήθηκαν να εκτελέσουν την παράνομη εντολή του για υιοθέτηση παντελώς άκυρων, ανυπόστατων και παράνομων αποτελεσμάτων (500 προσλήψεων) που ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατάρτισε υποκαθιστώντας τις αρμόδιες επιτροπές και τα οικεία όργανα του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς τούτο θα συνιστούσε για το Δ.Σ. τέλεση σωρείας αδικημάτων και μάλιστα κακουργηματικής μορφής».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline