Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  13:51:05

Κόβουν όσα υποσχέθηκαν στους δικαστικούς

Αλλάζουν ξανά τα δεδομένα για την επιστροφή του 25% του φόρου εισοδήματος που υποσχέθηκε η κυβέρνηση στους δικαστικούς όλων των βαθμίδων, καθώς νέα εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων έρχεται να βάλει... τάξη στα αναμενόμενα.

Με την ΠΟΛ της 29ης Σεπτεμβρίου επρόκειτο να επιστραφεί το 25% του φόρου εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας (2011-2016) στους δικαστικούς όλων των βαθμίδων, καθώς και στους συνταξιούχους δικαστικούς.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών επρόκειτο να προβούν σε νέα εκκαθάριση, υπολογίζοντας τον οφειλόμενο φόρο εισοδήματος μετά την αφαίρεση ποσοστού 25% από τις ακαθάριστες αποδοχές τους (εν ενεργεία και συντάξιμες). Το τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό επρόκειτο να επιστραφεί λαμβάνοντας υπόψη και τις διατάξεις περί παραγραφής.

Στο σκεπτικό της ΠΟΛ αναφέρεται πως η απόφαση ελήφθη στo πλαίσιo της ίσης φορολογικής μεταχείρισης των μισθών των δικαστικών με αυτούς των βουλευτών οι οποίοι τυγχάνουν έκπτωσης 25% στον φόρο εισοδήματος τους καθώς επίσης και στις αποφάσεις του Μισθοδικείου στο οποίο προσέφυγαν δικαστές και οι οποίες είναι αμετάκλητες και δεσμευτικές για τη Διοίκηση.

Ωστόσο, οι φορολογικές αρχές εξέδωσαν συμπληρωματικές διευκρινίσεις οι οποίες ανατρέπουν τα δεδομένα. Μάλιστα, δικαστικοί κύκλοι συνδέουν τις εξελίξεις με την απόφαση για την υπόθεση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η νέα εγκύκλιος για το αφορολόγητο των δικαστικών δίνει συμπληρωματικές διευκρινίσεις επί της αρχικής 1147/29.09.2016 ΠΟΛ και με τις νέες οδηγίες:

α) Επιστρέφεται το 25% του φόρου εισοδήματος της τελευταίας τριετίας και όχι των πέντε προηγούμενων ετών.
β) Η επιστροφή θα γίνει μετά από αιτήσεις και δικαιολογητικά και τροποποιητικές δηλώσεις και όχι σε όλους.
γ) Το αφορολόγητο ποσό έχει ειδική εισφορά αλληλεγγύης κάτι που στην αρχική ΠΟΛ αποφεύγεται.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται οτι η αφαίρεση του 25% θα ισχύει για τη φορολόγηση του εισοδήματος τους όχι όμως και για τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Ειδικότερα η εγκύκλιος αναφέρεται στα δύο τελευταία εδάφια της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του Ζ' Ψηφίσματος, όπως ισχύουν και ορίζει ότι κατά την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος από την αρμόδια δημόσια οικονομική υπηρεσία, αφαιρείται ποσό ίσο με το 25% του ακαθάριστου ποσού. Ωστόσο, το ποσό αυτό δεν αφαιρείται για τον υπολογισμό της ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται οτι οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να αφαιρεθεί ποσό 25% από το εισόδημα των τριών τελευταίων ετών θα πρέπει να απευθυνθούν στις εφορίες και να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση. Η αρχική εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για το θέμα αυτό προέβλεπε την αυτόματη επανακαθάριση των εισοδημάτων των δικαστών για την τελευταία τριετία προκειμένου να γίνει η αφαίρεση ποσού δαπανών 25%.
Διευκρινίζεται ότι οι τροποποιητικές δηλώσεις των δικαστικών λειτουργών θα πρέπει να υποβληθούν στις Δ.Ο.Υ. χωρίς κυρώσεις μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline