Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Δεν θα το ξανακάνουμε με τους μπουναμάδες Τσίπρα"

Ο Ε.Τσακαλώτος έστειλε την δήλωση μετάνοιας στο Euroworking Group. Βέβαια μπορεί ο Αλ.Τσίπρας χθες στην Κρήτη να υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει τους μποναμάδες σε διάφορες κοινωνικές κατηγορίες, με μικροποσά, αφαιρόντας από τις συντάξεις και το ΕΚΑΣ καθώς και άλλα χρήματα.

Όμως, οι δανειστές ζήτησαν και πέτυχαν γραπτές δεσμεύσεις ότι δεν θα επαναληφθεί κάτι τέτοιο και ότι ο μποναμάς είναι «επίδομα άπαξ» και όχι «13η σύνταξη». Και επιπλέον ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει με παρόμοιες έκτατες παροχές χωρίς την ενημέρωση και την έγκριση των θεσμών.

Την απολογητική επιστολή που ζήτησαν οι δανειστές έστειλε σήμερα το πρωί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με πληροφορίες.

Πρόκειται για γραπτές δεσμεύσεις ότι «δεν θα επαναληφθεί» o «μποναμάς» τις οποίες ζήτησαν από Αθήνα οι συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, για να κλείσει χωρίς άλλες συνέπειες ?η συζήτηση για την μονομερή ενέργεια ??της εξαγγελίας Τσίπρα.

Το Euroworking Group συνεδριάζει και πάλι σήμερα (μέσω τηλεδιάσκεψης) καθώς χθες, Τρίτη, δεν δέχτηκε τις προφορικές διαβεβαιώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη ότι ?«μια παροχή ?για το 2016 ήταν και πάει».

Αντιθέτως οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης πίεσαν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να βάλει την υπογραφή του σε κείμενο ?που να λέει ?πως οι παροχές αυτές αφορούν μόνο το 2016 και δεν θα ξαναγίνουν. Αυτό το κείμενο γράφτηκε και εστάλη σήμερα από τον έλληνα υπουργό.

Τα σενάρια

Πλέον όμως, το «παζάρι» στο EWG σήμερα θα γίνει για το πόσο αυστηρά θα αντιμετωπίσουν την κυβέρνηση και τη χώρα μας οι δανειστές. Στο οικονομικό επιτελείο λένε ότι «μάλλον καλά θα πάνε τα πράγματα» σήμερα, αφού αποφύγανε τα χειρότερα χθες.

Ωστόσο τα πράγματα ίσως θα ήταν χειρότερα, αν η κυβέρνηση δεν έφερνε προ τετελεσμένων τους δανειστές, αφού από χθες άρχισαν να μπαίνουν τα λεφτά στις τράπεζες (οι δικαιούχοι θα τα δουν να εμφανίζονται στους λογαριασμούς τους αύριο) οπότε ήταν εκ των πραγμάτων αδύνατον πια να ματαιωθεί η χορήγηση της παροχής.

Κάποιες πλευρές όμως (μεταξύ των οποίων η Γερμανία) λέγεται πως ζητάνε από τώρα και ισοδύναμα μέτρα, σε περίπτωση που τον Απρίλιο διαπιστωθεί ότι η παροχή επηρεάζει τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος.

Πολυμέσα