Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κανείς δεν αναζητά τον κ.Φίλη

Ουδείς τον αναζητά στο πολιτικό σκηνικό, ο Αλ. Τσίπρας τον παραμέρισε εύκολα και η δεύτερη θέση που εξασφάλισε στο κομματικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν σήμαινε τίποτα για την κοινωνία.

Σε δύο ημέρες βρέθηκε εκτός Κυβένησης μετά το Συνέδριο. Από το Μάρτιο του 2016 η Ιερά Σύνοδος είχε αρχίσει τις... προειδοποιητικές βολές προς την κυβέρνηση για το μάθημα των Θρησκευτικών. Ορισμένοι ιεράρχες είχαν ξεπεράσει κάθε όριο... χριστιανικής αγάπης, όπως ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος που ευχήθηκε στο κήρυγμα της Μεγάλης Παρασκευής "να σαπίσει το χέρι του Φίλη αν καταργήσει το μάθημα των Θρησκευτικών".

Ματαίως ο τότε υπουργός Παιδείας προσπαθούσε να εξηγήσει ότι στο νέο πρόγραμμα το μάθημα θα παρέμενε υποχρεωτικό αλλά δε θα είχε κατηχητικό χαρακτήρα.

Η προ ημερησίας για την Παιδεία που πραγματοποιήθηκε στις 28 Σεπτεμβριου με αίτημα Μητσοτάκη, κατέληξε σε ιερή αντιπαράθεση για το μάθημα των θρησκευτικών. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι το μάθημα δεν πρέπει να εχει ομολογιακό χαρακτήρα, είπε όμως ότι οι αλλαγές θα γίνουν σε συνεννόηση με την Εκκλησία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στο παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ της αναμόρφωσης του μαθήματος των Θρησκευτικών, κάλεσε από το βήμα της Βουλης τον πρωθυπουργό να απαντήσει στην επιστολή που είχε στείλει νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Και ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας του ΚΚΕ απαντούσε σε προηγούμενες δηλώσεις Φίλη για τη στάση της Ιεραρχίας στην Κατοχή, λέγοντας πως ο δικός του παππούς και άλλοι παπάδες ήταν στην Αντίσταση, τα πράγματα έμπλεξε -ως συνήθως- ακόμη περισσότερο ο κυβερνητικός εταιρος Πάνος Καμμένος.

Την ώρα της προ ημερησίας ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ συναντείτο με τον Ιερώνυμο και δήλωνε ότι ο πρωθυπουργός του είχε πει πως οι αποφάσεις θα ληφθούν από κοινού με την Εκκλησία, με αποτέλεσμα αυτό το... καμμένο τηλέφωνο να φέρει σε αμηχανία το Μαξίμου.

Την ιερή κόντρα ακολούθησε μία ευλογημένη ανακωχή, καθώς στις 5 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Μαξίμου με Τσίπρα, Καμμένο, Φίλη και Ιερώνυμο."Λύθηκε η παρεξήγηση" δήλωσαν Αρχιεπίσκοπος και υπουργός Παιδείας, ανακοινώνοντας ότι τα νέα προγράμματα θα εφαρμοστούν, αλλά με τα παλιά βιβλία και η χρυσή τομή θα βρεθεί στην αξιολόγηση του μαθήματος στο τέλος της χρονιάς και στη συγγραφή των νέων βιβλίων.

Δεν είχε υπάρξει όμως πραγματική.... συγχώρεση και "άφεση αμαρτιών". Ο Ιερωνυμος σε συνέντευξη του την 1η Νοεμβρίου έδειξε πως για την Εκκλησία το θέμα δεν είχε κλείσει και μαλιστα αποκάλυψε ότι με δάκρυα στα μάτια ο κ.Καμμένος του είχε πει πως θα έριχνε την κυβέρνηση για το μαθημα των Θρησκευτικών

 

Πολυμέσα