Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  06:39:06

Ζ. Πιπερίδης: «Τράπεζες στον κόσμο, η Κίνα προελαύνει»

Σύμφωνα με την κατάταξη της εταιρείας συμβούλου αποτίμησης & στρατηγικής εμπορικών σημάτων Brand Finance για το 2017 η Κίνα προελαύνει στον τραπεζικό τομέα εκτοπίζοντας από την πρωτοκαθεδρία τις ΗΠΑ.


Η αμερικανική Wells Fargo παρέδωσε τα σκήπτρα της τράπεζας με την μεγαλύτερη εμπορική αξία στον κόσμο στην κινεζική ICBC. Για πρώτη φορά η συνολική αξία των κινέζικων τραπεζικών brands ξεπερνάει αυτή των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ. Οι κινέζοι καταλαμβάνουν το 24%(258 δις δολάρια) της συνολικής αξίας των τραπεζικών σημάτων (Banking 500) ενώ οι ΗΠΑ το 23%.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι κινέζοι καταναλωτές εμπιστεύθηκαν σε σημαντικό βαθμό τις εγχώριες φίρμες. Ο οικονομικός πατριωτισμός, που έπαψε να υφίσταται για τις δυτικές τράπεζες μετά το 2008, προσέφερε σημαντική στήριξη στις κινέζικες τράπεζες.
Η αύξηση ρεκόρ των εξαγωγών στην λαϊκή δημοκρατία της Κίνας βοήθησε τις τράπεζες που δεν στηρίζονταν πια μόνο στην εσωτερική ανάπτυξη. Ο David Haigh CEO της Brand Finance σχολίασε " οι κινέζικες τράπεζες στηρίζουν την διεθνή ανάπτυξη των εγχώριων βιομηχανικών γιγάντων. Πέραν της αύξησης των κερδών, αυτός ο ρόλος τους επιτρέπει να χτίσουν την φήμη τους και να έρχονται σε επαφή με τους πιο δυνατούς πελάτες απ' όλο τον κόσμο.»

Αυτός ο συνδυασμός εθνικής εμπιστοσύνης και διεθνούς αναγνώρισης οδήγησε σε μια αξιοθαύμαστη ανάπτυξη της εμπορικής αντιλαμβανόμενης αξίας τους. Η πιο μεγάλη τράπεζα σε ενεργητικό η ICBC αύξησε μέσα σε ένα χρόνο την αξία του σήματος της κατά 32% φτάνοντας την τιμή των 47,8 δις, ενώ η China Construction Bank και η Bank of China την αύξησαν αντιστοίχως κατά 17% και 13%.

Το σήμα με την μεγαλύτερη βελτίωση φέτος ανήκει στην Ηarbin Banca που τριπλασίασε την αξία της το 2016 φτάνοντας τα 811 εκατομμύρια.
Η επιτυχία των κινέζικων τραπεζών και ειδικότερα της ICBC εις βάρος της Wells Fargo οφείλεται στο σκάνδαλο που έπληξε την αμερικάνικη φίρμα -άνοιγμα 2 εκατομμυρίων λογαριασμών και πιστωτικών καρτών δίχως να έχουν λάβει γνώση ή συναινέσει οι πελάτες της-ζημιώνοντας τη φήμη της καθώς και τις προβλέψεις της για κέρδη. Αυτοί οι δύο παράγοντες καθόρισαν τη μείωση κατά 6% της αξίας του εμπορικού σήματος της, με την αξία της να ανέρχεται πλέον στα 41,6 δις.

Η κατάσταση για τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ακόμα χειρότερη. Τα πιο ισχυρά τραπεζικά σχήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας(HSBC, BNP Paribas, Deutsche Bank, Intesa San Paolo) παρουσίασαν και αυτά σημαντικές απώλειες. Η HSBC παρουσίασε πτώση της τάξεως του -14%, η BNP Paribas του-12%, η Intesa San Paolo του -16% και η Deutsche Bank του -41%.
Οι ελληνικές τράπεζες κατρακύλησαν στην κατάταξη, με την η Εθνική να περνάει από την 394η θέση στην 429η ενώ η Alpha Bank από την 406η στην 448η.
• Οι εμπορικές αξίες έχουν υπολογιστεί σε USD

Ζ.Κ.Πιπερίδης

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline