Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  09:39:22

Πρώτο πλήγμα για τον πλανητάρχη στο Λευκό Οίκο

Εξαναγκάστηκε σε παραίτηση ο πανίσχυρος σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας. Η παραίτηση Φλιν έρχεται υπό τη σκιά των αποκαλύψεων για τις επαφές που είχε με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον το Δεκέμβριο – δηλαδή πριν η ομάδα Τραμπ αναλάβει τα ηνία των ΗΠΑ – αλλά και των λάθος πληροφοριών που έδωσε στη συνέχεια στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Πρώτη σκιά και δυσκολία για το άνοιγμα του νέου πλανητάρχη προς την Ρωσία και το Βλ. Πούτιν αλλά και πρώτη απώλεια στενού και έμπιστου συνεργάτη του στο Λευκό Οίκο. Την παραίτησή του αναγκάστηκε να υποβάλει ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησης Τραμπ, Μάικλ Φλιν, όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες αφού ο νέος πρόεδρος ανέλαβε τα ηνία των Ηνωμένων Πολιτειών. Η παραίτηση Φλιν έρχεται υπό τη σκιά των αποκαλύψεων για τις επαφές που είχε με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον.

Η παραίτησή έγινε σε λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών ενώ πυκνώνουν τα αρνητικά δημοσιεύματα και για άλλους συνεργάτες του Ντ.Τραμπ μαζί με εκτιμήσεις ότι θα ακολουθήσουν σύντομα νέες παραιτήσεις αλλά και αντικαταστάσεις στο Λευκό Οίκο με πρωτοβουλία του.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα της «Washington Post» και της «Wall Street Journal», ο κ. Φλιν και ο πρέσβης Σεργκέι Κίσλιακ συζήτησαν τις κυρώσεις που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Ομπάμα στη Μόσχα με αφορμή τις καταγγελίες για ρωσικές παρεμβάσεις στην προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών.

Τυχόν παρέμβαση του κ. Φλιν σχετικά με τις κυρώσεις θα παραβίαζε το νόμο που απαγορεύει σε ιδιώτες να ασκούν διπλωματία, με δεδομένο ότι τότε ο κ. Τραμπ δεν ήταν ακόμα πρόεδρος. Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε μάλιστα προειδοποιήσει τον Λευκό Οίκο πως ο κ. Φλιν θα μπορούσε να γίνει στόχος ρωσικών εκβιασμών λόγω των ενεργειών του.

Ο απόστρατος στρατηγός είχε αρχικά αρνηθεί ότι είχε μιλήσει για τις κυρώσεις με τον πρέσβη Σεργκέι Κίσλιακ. Στη συνέχεια όμως ανασκεύασε δια εκπροσώπου του, λέγοντας πως δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα εάν το θέμα είχε τεθεί επί τάπητος.

Στην επιστολή παραίτησής του, ο κ. Φλιν παραδέχεται ότι έδωσε «ανεπαρκείς πληροφορίες» στον αντιπρόεδρο Πενς, αποδίδοντας το λάθος στον «ταχύ ρυθμό» των εξελίξεων.

Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις προκάλεσαν φανερή ρήξη στις σχέσεις ανάμεσα στο Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας και τον κ. Πενς, ο οποίος αρχικά τον είχε υπερασπιστεί, επαναλαμβάνοντας τις διαβεβαιώσεις πως ο Σύμβουλος δεν είχε αναφερθεί στις κυρώσεις κατά τις επαφές του με τον ρώσο πρέσβη.

Το Σαββατοκύριακο, ο κ. Πενς διέρρευσε μέσω συνεργατών του πως στις αρχικές τοποθετήσεις του είχε απλώς επαναλάβει όσα του είχε πει ο κ. Φλιν. Μάλιστα, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν πως ο αντιπρόεδρος πίστευε πως ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας τον είχε παραπληροφορήσει εσκεμμένα.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει αποφύγει να τοποθετηθεί δημοσίως για το ζήτημα. Ο κ. Φλιν ήταν ένας από τους πρώτους και πλέον ένθερμους υποστηρικτές του κατά την προεκλογική περίοδο.

Τη θέση του κ. Φλιν αναλαμβάνει υπηρεσιακά ο επίσης πρώην στρατηγός Κιθ Κέλογκ.

Η υπόθεση Φλιν φέρνει στο προσκήνιο τα προβλήματα συνεννόησης και συντονισμού που ταλανίζουν έως τώρα την κυβέρνηση Τραμπ, προβλήματα που φάνηκαν ιδιαίτερα μετά την αιφνιδιαστική υπογραφή του αντιμεταναστευτικού διατάγματος.

Παράλληλα, οι αποκαλύψεις εγείρουν εκ νέου ερωτηματικά για τις σχέσεις που καλλιεργεί η κυβέρνηση Τραμπ με τη Ρωσία και τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

-Νίπτει τας χείρας της η Ρωσία για την παραίτηση του Συμβούλου του Τραμπ

«Δεν θα ήθελα να σχολιάσω, πρόκειται για εσωτερική υπόθεση των Αμερικάνων, ζήτημα της κυβέρνησης Τραμπ κι όχι δικό μας», διαμήνυσε δια του εκπροσώπου του ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αποστάσεις από την παραίτηση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησης Τραμπ, Μάικλ Φλιν, πήρε η Ρωσία, με τον εκπρόσωπο του προέδρου Πούτιν να κάνει λόγο για εσωτερική υπόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο κ. Φλιν παραιτήθηκε αφότου αποκαλύφθηκε πως είχε επαφές με τον ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον πριν καν αναλάβει καθήκοντα η κυβέρνηση Τραμπ. Δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο αναφέρουν πως οι δύο άνδρες συζήτησαν τις κυρώσεις που είχε επιβάλει στη Μόσχα η κυβέρνηση Ομπάμα, κάτι που κανονικά απαγορεύεται καθώς ιδιώτες δεν δικαιούνται να ασκούν διπλωματία.

«Δεν θα ήθελα να σχολιάσω, πρόκειται για εσωτερική υπόθεση των Αμερικάνων, ζήτημα της κυβέρνησης Τραμπ κι όχι δικό μας», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline