Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  11:28:50

Γιώργος Αμυράς: H κουλτούρα του διαλόγου

Eίμαι απ' αυτούς που είχαν τη χαρά, την τιμή και τη μεγάλη εμπειρία να έχουν θητεύσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είχα τη μεγάλη τιμή, βεβαίως, ως επικεφαλής ανεξάρτητης –και το τονίζω- δημοτικής παράταξης να θητεύσω στον Δήμο Αθηναίων και όχι ως «διάττων αστήρ».

Ίσως δεν θυμάστε το «tweet» που μου είχατε γράψει, αλλά δεν έχει σημασία. Να, λοιπόν, που είμαστε εδώ για να συζητήσουμε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για τα προβλήματά της και τον τρόπο που αυτή θα προχωρήσει μπροστά.

Εγώ, λοιπόν, αγαπητοί μου συνάδελφοι, από τη μικρή μου εμπειρία στον Δήμο Αθηναίων έχω καταλήξει στο εξής: Δύο είναι οι βασικοί παράγοντες για να πετύχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρώτον, είναι η προσωπικότητα του δημάρχου. Αν ο δήμαρχος έχει μέσα του αποφασιστικότητα και ξέρει από την εμπειρία της πραγματικής ζωής να αντιμετωπίζει προβλήματα και να τα ξεπερνά, τότε ο δήμος του οποίου ηγείται είναι σε καλό δρόμο, κατά την άποψή μου.

Ο δεύτερος παράγοντας επιτυχίας είναι η αποκοπή οποιασδήποτε σύνδεσης με τα κόμματα. Όσο πιο ανεξάρτητα διοικείται ένας δήμος, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας έχει. Γι' αυτό στενοχωριέμαι όταν ακούω πολιτικούς από διαφορετικά κόμματα να κατηγορεί ο ένας τον άλλο για θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λέγοντας «Εσείς έχετε τους δικούς σας» και οι άλλοι να απαντάνε «Κι εσείς έχετε άλλους είκοσι δικούς».

ΣΥΜΕΩΝ ΜΠΑΛΛΗΣ: Απλή αναλογική, επομένως!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Βεβαίως και πρέπει να υπάρχει απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση! Πρέπει να δημιουργηθεί μια κουλτούρα συνεργασιών και να φύγουμε απ' αυτόν τον πολιτικό λαβύρινθο των μεγάλων κεφαλιών που αποφασίζουν για την καθημερινότητα του δημότη.
Εγώ, λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, με αφορμή την επίκαιρη επερώτηση των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας καλώ την Κυβέρνηση να κινηθεί με τολμηρό τρόπο στα θέματα των ΟΤΑ.
Τόσο παλιό είναι που το «τρέχετε»; Το έχω εγώ. Θα σας το στείλω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Ποια ημερομηνία ήταν;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Θα σας το πω μετά. Ήταν περισσότερο από δύο χρόνια.

Αγαπητέ κύριε Σκουρλέτη, η αρχή έγινε στο παρελθόν με τον νόμο για τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ. Ο Αλέκος Παπαδόπουλος ήταν τότε ο συντάκτης του νόμου. Έκανε ένα μεγάλο βήμα για να συμμαζέψει εκείνο το χαοτικό τοπίο με τους χιλιάδες δήμους και τις κοινότητες.

Το δεύτερο βήμα –που θα έλεγα ότι ήταν το πιο ολοκληρωμένο- ήταν φυσικά με τον νόμο για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Ο Ραγκούσης ήταν ο συντάκτης του νόμου ως Υπουργός τότε.

Αυτές οι δύο μεταρρυθμίσεις συνέπτυξαν –και πολύ σωστά- τις πενήντα επτά νομαρχίες σε δεκατρείς περιφέρειες, με αποκεντρωμένο τρόπο διοίκησης. Αυτό είναι σημαντικό. Άλλαξε, επίσης, ο τρόπος χρηματοδότησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυξήθηκε η αυτοδιοικητική θητεία από τα τέσσερα στα πέντε έτη. Από εκεί που είχαμε μέχρι το 2010 εννιακόσιους δέκα δήμους –αν δεν κάνω λάθος- και εκατόν είκοσι τέσσερις κοινότητες, δηλαδή σχεδόν κάθε χωριό και ένας δήμαρχος ή κοινοτάρχης, φθάσαμε στους τριακόσιους είκοσι πέντε δήμους. Αυτά τα βήματα είναι σημαντικά.

Εγώ, λοιπόν, περιμένω από την Κυβέρνηση –για να μην το προσωποποιώ- να δω πραγματικά τη δική της μεταρρύθμιση. Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Πώς θα χτίσετε πάνω σ' αυτά που ήδη υπάρχουν και είναι σωστά; Πώς θα αλλάξετε και θα κατεδαφίσετε –για να το πω έτσι- τα αρνητικά που είναι πάρα πολλά, ουκ ολίγα; Όμως, ακόμα δεν έχω ακούσει τα βασικά στοιχεία μίας μεταρρύθμισης που θα συμβαδίζει πραγματικά με τον 21ο αιώνα.

Ένα συστατικό, όμως, για να πετύχει η οποιαδήποτε κίνηση, θα είναι σαφέστατα η προϋπόθεση της επικοινωνίας και του διαλόγου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση με όρους σεβασμού. Αν η ΚΕΔΕ δεν θέλει να συμμετάσχει στον διάλογο, εσείς πρέπει να επιμείνετε, ξανά και ξανά, γιατί έτσι εκτίθεται εκείνη και νομίζω ότι ενδεχομένως κάποιοι δήμαρχοι εντός της να λάβουν ένα μήνυμα ουσιαστικής διάδρασης με την Κυβέρνηση για ένα θέμα τόσο σοβαρό.

Βεβαίως, υπάρχουν και οι καλοί δήμαρχοι, υπάρχουν και οι κακοί δήμαρχοι, υπάρχουν και οι μέτριοι δήμαρχοι. Αντιστοίχως, υπάρχουν και οι καλοί δημότες και οι ανεύθυνοι δημότες και οι κακοί δημότες.

Ό,τι και να συζητάμε, εγώ θα σας πω ότι ο δείκτης αποτελεσματικότητας μιας μεταρρύθμισης θα φανεί από ένα μικρό ενδεχομένως στοιχείο -που μπορεί να μην το έχετε λάβει καν υπ' όψιν σας, να μην το ξέρετε, και δεν θα σας αδικήσω σε αυτό- που θα έφερε τον τίτλο «Τα αδέσποτα σκυλιά στην Πανεπιστημιούπολη των Ιωαννίνων».

Πριν από δύο μήνες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έπεσε στα χέρια μου μια επιστολή εκατό ξένων φοιτητών -όχι Ελλήνων-, οι οποίοι φοιτούν στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Κάνουν κάποια σεμινάρια και κάποια διδακτικά προγράμματα εκεί. Μεταξύ αυτών των φοιτητών είναι και κάποιοι φοιτητές από την Κίνα. Και σας το λέω αυτό για να δούμε τη γεωγραφική απόσταση. Οι εκατό αυτοί φοιτητές έλεγαν προς την πρυτανεία, προς τον δήμο, προς την Αστυνομία: «Σώστε μας από τα αδέσποτα σκυλιά, μας δαγκώνουν διαρκώς».
Επικοινώνησα, λοιπόν, εγώ με τον Δήμο, με τις αρχές εκεί και με κάποιους από τους φοιτητές και έμαθα ότι όντως υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, γιατί το δημοτικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων στα Ιωάννινα έχει «τιγκάρει». Θα μου πείτε ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει και αλλού!

Δείτε, λοιπόν, κύριε Υπουργέ -και από την απάντησή σας εγώ πολλά θα καταλάβω, νομίζω- πώς μπλοκάρει η κεντρική διοίκηση την επίλυση ενός τέτοιου μικρού –μικρό ίσως για κάποιον που το βλέπει από απόσταση- ή μεγάλου –μεγάλο για τον Κινέζο φοιτητή που τον δαγκώνει το σκυλί- ζητήματος. Έχει κάνει αίτημα ο Δήμος Ιωαννιτών προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας για την πρόσληψη ενός κτηνιάτρου για να στειρώνει τα αδέσποτα, να τα φροντίζει, να τους βάζει το τσιπάκι κ.λπ.
ΣΥΜΕΩΝ ΜΠΑΛΛΗΣ: Δεν χρειάζεται πρόσληψη.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Χρειάζεται.
Μετά εστάλη στην αποκεντρωμένη διοίκηση και το αίτημα έγινε δεκτό. Η αποκεντρωμένη διοίκηση απέστειλε στο Υπουργείο Εσωτερικών το θετικό αίτημα και τη θετική εισήγηση για την πρόσληψη ενός κτηνιάτρου στο δημοτικό καταφύγιο των Ιωαννίνων. Και από τότε επικράτησε «σιγή ιχθύος». Το «τότε» πότε είναι; Είναι 17 Φεβρουαρίου του 2016.

Γιατί σας τα λέω αυτό; Το λέω διότι η κεντρική διοίκηση σε έναν βαθμό, ενδεχομένως λόγω άγνοιας ή δεν έχει με τι να πρωτοασχοληθεί, αφήνει ένα μικρό πρόβλημα να διογκώνεται.

Έχω στείλει, λοιπόν, εγώ επιστολή στους φοιτητές και τους λέω ότι θα το δούμε βεβαίως το θέμα και προς το δικό σας όφελος, αλλά προς των αδέσποτων ζώων- εννοείται- και μη στείλετε ακόμα διαμαρτυρία προς τις πρεσβείες σας. Γιατί επρόκειτο να στείλουν διαμαρτυρία προς τις πρεσβείες τους και να κινηθούν νομικά σε βάρος των αρχών ενδεχομένως και του πανεπιστημίου.

Άρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να μη σας κουράζω άλλο, γιατί έχω ξεπεράσει κατά ένα λεπτό τον χρόνο μου, καταλήγω με ένα μικρό σχόλιο.

Κύριε Σκουρλέτη, άκουσα που λέγατε στη Νέα Δημοκρατία ότι τα μνημόνιά σας φταίνε για την έλλειψη και τη διακοπή της χρηματοδότησης. Έτσι θα το πάμε τώρα; Τα μνημόνιά μας και τα μνημόνιά σας, όπως παλιά ήταν τα «γαλάζια» και τα «πράσινα» καφενεία; Τα μνημόνια ή είναι καλά ή δεν είναι, ή είναι αναγκαία ή δεν είναι. Εκεί θέλω τη δική σας θέση και όχι «τα δικά μας μνημόνια και τα δικά σας μνημόνια».
(Ο δημοσιογράφος Γιώργος Αμυράς είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline