Σάββατο 20 Απριλίου 2024  00:59:26

Η Ισπανία νέα πύλη εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη

Φαίνεται ότι μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον έχουν γλυτώσει από τις μεγάλες επιθέσεις- αφίξεις των μεταναστών η μεν Ελλάδα από την Τουρκία, η δε Ιταλία από τα παράλια της Λιβύης και της Αιγύπτου. Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη επιλέγουν τώρα έναν νέο θαλάσσιο δρόμο: αυτόν της Ισπανίας, όπου οι αφίξεις έχουν υπερδιπλασιαστεί από την αρχή της χρονιάς, κυρίως εξαιτίας της κατάστασης αναρχίας και κρατικής διάλυσης στη Λιβύη.

Από την Τετάρτη οκτώ πλοιάρια που μετέφεραν 380 ανθρώπους έχουν εντοπιστεί στα ανοικτά της Ανδαλουσίας, στη θάλασσα του Αλμποράν μεταξύ του Μαρόκου και της Ισπανίας.

«Ανησυχούμε διότι παρατηρούμε αριθμούς που δεν βλέπαμε εδώ και χρόνια. Και είναι μια επικίνδυνη περιοχή, όπου τα ρεύματα είναι πολύ ισχυρά», αναφέρει ο Μικέλ Αράγουας εκπρόσωπος της SOS Ρατσισμός Ισπανίας.

Αφρικανοί από τη Γουινέα, τη Γκάμπια, την Ακτή Ελεφαντοστού, το Καμερούν και τη Μπουρκίνα Φάσο, που εγκαταλείπουν τις χώρες τους εξαιτίας της πολιτικής ή οικονομικής αστάθειας, φαίνεται να αποφεύγουν πλέον τον δρόμο μέσω του Νίγηρα και της Λιβύης προς την Ιταλία.

Κάθε χρόνο οι μεταναστευτικές οδοί αλλάζουν: μετά το κλείσιμο τον Μάρτιο του 2016 της 'Βαλκανικής οδού', οι μετανάστες στράφηκαν στη Λιβύη και την Ιταλία. Όμως πλέον κάποιοι γνωρίζουν ότι είναι επικίνδυνο και ότι οι έλεγχοι εκεί είναι «ολοένα και πιο αυστηροί» σύμφωνα με την Ελένα Μαλένα Γκαρθόν της Caminando Fronteras, μιας οργάνωσης που βοηθά τους πρόσφυγες.

Οι δραματικές μαρτυρίες για την κατάσταση στη Λιβύη, που είναι βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση του Καντάφι το 2011, αυξάνονται.

«Οι άνθρωποι πλέον μιλάνε για την Ισπανία. Μοιάζει να είναι πιο ασφαλές να περάσει κανείς μέσω του Μαρόκου στην Ισπανία, από ό,τι μέσω της Λιβύης. Η διαφορά είναι ότι η Λιβύη δεν έχει πρόεδρο και το Μαρόκο έχει, δεν υπάρχουν όπλα όπως στη Λιβύη», διηγείται ο Μπούμπα Φουμπάρεχ, ένας 27χρονος από τη Γκάμπια που προσπάθησε αλλά απέτυχε να περάσει στην Ευρώπη μέσω της Λιβύης νωρίτερα φέτος.

Μέχρι στιγμής η Ισπανία αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα τις εκκλήσεις της Ιταλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών να επιτρέπει στα πλοία που σώζουν πρόσφυγες στη Μεσόγειο να χρησιμοποιούν τα λιμάνια της και να βοηθήσει στην υποδοχή δεκάδων χιλιάδων προσφύγων.

«Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι (η κυβέρνηση της Ισπανίας) πρέπει να προετοιμαστεί. Δεν μπορούν να βρεθούν απροετοίμαστοι. Αυτό που άρχισε να συμβαίνει αλλού στην Ευρώπη το 2015 δεν μπορεί να συμβεί εδώ» τόνισε η Μαρία Χεσούς Βέγα εκπρόσωπος της UNHCR στην Ισπανία.

«Προς το παρόν δεν πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι δεν υπάρχουν υποδομές εδώ για να αντεπεξέλθουν σε περισσότερες αφίξεις» τόνισε.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline