Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  15:31:36

Νίμιτς με εκπροσώπους Ελλάδας και Σκοπίων για την ονομασία

Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της πΓΔΜ (Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι αντίστοιχα) στις 20 ή 21 Νοεμβρίου δήλωσε χθες το βράδυ από τη Λιουμπλιάνα ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του της Σλοβενίας, Μίρο Τσέραρ.


Ο Ζ. Ζάεφ υποστήριξε ότι ήταν λογικό, μετά τις δημοτικές εκλογές του περασμένου μήνα στην πΓΔΜ, στις οποίες το κόμμα του (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση) επέτυχε μεγάλη νίκη, να υπάρξει νέα προσπάθεια για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Επιπλέον ανέφερε ότι στη χώρα του επιχειρείται προσπάθεια επίτευξης εθνικής συναίνεσης για το θέμα του ονόματος, στη γραμμή κυβέρνησης, Προέδρου της χώρας (Γκιόργκι Ιβάνοφ) και αντιπολίτευσης (της οποίας ηγείται το δεξιό εθνικιστικό κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι), η οποία όμως «πρέπει να κινείται προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης και όχι αναβολής της».

Τέλος ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η καλλιέργεια φιλικών σχέσεων με την Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. «Πραγματικά, οικοδομούμε φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα και σε μία τέτοια φιλική ατμόσφαιρα, πιστεύω ειλικρινά ότι μπορεί να βρεθεί λύση σε αυτό το φλέγον θέμα» είπε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline