Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τραγική η κατάσταση στο «Αττικόν»

Ψάχνουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα και ογκολόγους, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ - Λόγω τέλους του έτους, υπήρξε πρόβλημα διαχείρισης των αποθεμάτων και δυσκολία έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, παραδέχονται οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας.

Δεν έχει τέλος η Οδύσσεια των καρκινοπαθών στο νοσοκομείο "Αττικόν". Για μια ακόμη φορά οι υπεύθυνοι του νοσηλευτικού ιδρύματος προχώρησαν στην ακύρωση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών και άφησαν χωρίς θεραπεία εξωτερικούς, δηλαδή μη νοσηλευόμενους, ογκολογικούς ασθενείς.

Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι του νοσοκομείου -την καταγγελία των οποίων δημοσιοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, ΠΟΕΔΗΝ- το τελευταίο 15νθήμερο η ακύρωση των θεραπειών δυστυχώς έχει γίνει καθημερινότητα στο συγκεκριμένο τμήμα. Το πρόβλημα δημιουργείται, λόγω έλλειψης ειδικών φαρμάκων που χορηγούνται σε συγκεκριμένες κατηγορίες κακοήθων νοσημάτων. Είναι προφανές, δε, πως η ακύρωση μιας προγραμματισμένης χημειοθεραπείας δεν είναι διόλου απλή υπόθεση, τόσο επί της ουσίας, δηλαδή της θεραπείας του ογκολογικού ασθενή, όσο και επί της διαδικασίας ιδίως μέσα στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Ωστόσο, όπως φαίνεται αυτή τη φορά οι αρμόδιοι αποφάσισαν να είναι... ειλικρινείς και να μην ωραιοποιούν την κατάσταση ούτε και να μετακυλίουν τις ευθύνες σε άλλους, πχ στους προμηθευτές.
«Η επίσημη εξήγηση είναι ότι λόγω τέλους του έτους, υπήρξε πρόβλημα διαχείρισης των αποθεμάτων και δυσκολία έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης. Και ότι το θέμα θα αρχίζει να λύνεται με την αρχή του καινούριου έτους. Επιβεβαιώνεται δηλ. ότι οι ασφυκτικοί "κλειστοί" προϋπολογισμοί της δημοσιονομικής επιτήρησης και των "ματωμένων" πλεονασμάτων οδηγούν σε μεγάλη και συνεχή μείωση των κοινωνικών δαπανών και ορίζουν "παραγγελίες με το σταγονόμετρο" με τις οποίες δεν βγαίνει η χρονιά (σε διάφορους τομείς)» αναφέρει ο κ. Μιχάλης Ρίζος, εκπρόσωπος της παράταξης ΓΑΛΕΡΑ των εργαζομένων του νοσοκομείου, σε ανακοίνωση που κοινοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά τις προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών, κλονίζεται καίρια η εμπιστοσύνη των ασθενών στο δημόσιο νοσοκομείο.

«Οι καρκινοπαθείς ψάχνουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα και ογκολόγους, με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμες μέρες για τη θεραπεία τους», καταγγέλλει και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Επικαλείται, δε, την περίπτωση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, η οποία απολογήθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα Υγείας της χώρας, στη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής της σε δημόσιο νοσοκομείο. «Η κυρία Τερέζα Μέι ζήτησε συγγνώμη από το λαό της για τη κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων, τα οποία έχουν απείρως καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά από τα ελληνικά. Οι δημόσιες δαπάνες Υγείας στη Μεγάλη Βρετανία είναι 8,5% του ακαθάριστου εγχώριο προϊόντος (ΑΕΠ) και της Ελλάδας μόλις στο 5% και μάλιστα σε ένα ΑΕΠ που έχει μειωθεί κατά πάνω από 25% στα χρόνια της κρίσης. Αλλα μην περιμένετε συγγνώμη από τον κ. Πολάκη ή τον κ. Τσίπρα. Αυτά συμβαίνουν μόνο στη Βρετανία. Όχι την Ελλάδα, ακόμη κι αν ενα πανεπιστημιακό νοσοκομείο δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα χρήματα για τις χημειοθεραπείες των ασθενών...» καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

 

Πολυμέσα