Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  04:30:12

Γιατί ο Ερντογάν θέλει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Θερμό επεισόδιο επιδιώκει η Τουρκία στο Αιγαίο, εκτιμά ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Άγγελος Συρίγος, αναλύοντας το τι συνέβη το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου, όταν το τουρκικό σκάφος «Umut» προσπάθησε να εμβολίσει το σκάφος του Λιμενικού «Γαύδος», στα Ίμια.

Αν οι Έλληνες λιμενικοί δεν έδειχναν ψυχραιμία, θα είχαμε θρηνήσει νεκρούς, εκτιμά ο καθηγητής Συρίγος, αναλύοντας τα μεγέθη των δύο σκαφών, την κατασκευή τους και τις κινήσεις των Τούρκων.

Ο Ερντογάν με τις προκλητικές του ενέργειες στο Αιγαίο, συνεχίζει ο καθηγητής μιλώντας στο iefimerida, στέλνει μηνύματα. Και στο εσωτερικό της χώρας του, όπου η αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι έχει χάσει 16 βραχονησίδες, και στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στην Κύπρο, όπου η ανακάλυψη ενός μεγάλου κοιτάσματος υδρογονανθράκων έχει προκαλέσει ανησυχία στην Αγκυρα.
Προς το παρόν προσπαθεί να αποτρέψει τις έρευνες της ιταλικής ΕΝΙ, αλλά σύντομα θα φθάσει στα κυπριακά οικόπεδα η αμερικανική EXXON. Το παιχνίδι θα χοντρύνει...

Ο Τούρκος πρόεδρος στέλνει μήνυμα στις πετρελαϊκές εταιρείες ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν τις έρευνες, αν δεν λάβουν υπόψη τα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας, ενώ την ίδια στιγμή δοκιμάζει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ -που ήδη βρίσκονται στο ναδίρ λόγω της ενίσχυσης των Κούρδων της Συρίας από την Ουάσινγκτον- προειδοποιώντας ότι δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει βία, εφόσον κρίνει ότι απειλείται η εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline