Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  15:56:05

Οι Τούρκοι μπλοκάρουν την Exxon Μοbil στην Κύπρο

Ως «παράνομη δραστηριότητα» χαρακτηρίζει η Τουρκία τις έρευνες στις οποίες προχωρά τις επόμενες μέρες η ExxonMobil στο τεμάχιο 10, στην προσπάθειά της να αμφισβητήσει τη διεθνώς αναγνωρισμένη ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα την περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας για έκδοση όλων των μορφών Navtex στην περιοχή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελεύθερου της Κύπρου, είναι φανερά ενοχλημένη από το γεγονός ότι η Γερμανία αναγνωρίζει πλήρως την αρμοδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης για έκδοση Navtex στην περιοχή, εξέδωσε στις 10.00 πριν το μεσημέρι χθες τρεις παράνομες «Navtex» με τη μορφή «αντι-Navtex» σε σχέση με δύο από τις Navtex που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία το τελευταίο 48ωρο. Αυτή για περιβαλλοντικές έρευνες στο τεμάχιο 10 και αυτή για τις επιστημονικές έρευνες από το γερμανικό MARIA S. MERIAN.

Ειδικότερα όπως αναφέρει το δημοσίευμα στρέφονται κατά των Navtex 109/18 που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία για περιβαλλοντικές έρευνες στο τεμάχιο 10, όπου αναφέρεται ότι «εκδόθηκε από αναρμόδια Αρχή», όπως και κατά της Navtex 110/18, που εκδόθηκε μετά από αίτηση του διαχειριστών του γερμανικής κρατικής ιδιοκτησίας του ακαδημαϊκού ωκεανογραφικού πλοίου MARIA S. MERIAN για επιστημονικές έρευνες, στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης, εξέδωσε «γενική» anti-navtex, στην οποία αναφέρει ότι δήθεν το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης είναι «μη εξουσιοδοτημένος σταθμός», οπότε οι ανακοινώσεις του είναι «άκυρες».

Απονενοημένη ενέργεια

Χθες το απόγευμα, σαφώς εκτεθειμένοι από την αποτυχημένη τους προσπάθεια του Σαββάτου να προλάβουν να καλύψουν με Navtex τις επιστημονικές έρευνες του γερμανικού πλοίου, προχώρησαν σε μια προφανώς ακόμα πιο απονενοημένη ενέργεια: Οι τουρκικές Αρχές εεξέδωσαν ακόμα μία παράνομη Navtex, επικαλούμενες επιστημονικές έρευνες του γερμανικού ωκεανογραφικού πλοίου MARIA S. MERIAN, «δεσμεύοντας» ζώνη νότια της Κύπρου, που είναι μάλιστα διαφορετική από αυτήν που ζήτησαν για τις έρευνές τους οι ιθύνοντες του πλοίου από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η ενέργεια αυτή αποκαλύπτει πλέον φανερά ότι στόχος των τουρκικών Navtex δεν είναι η ασφάλεια της ναυτιλίας, αλλά οι προκλήσεις για αμφισβήτηση της διεθνούς νομιμότητας εις βάρος της Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, η Τουρκία έσπευσε να εκδόσει «Navtex» για το ίδιο πλοίο σε περιοχή από τα νότια της Κύπρου μέχρι τα δυτικά της Κρήτης. Δηλαδή, ακόμα και αν είχαν βάση οι τουρκικές «Navtex», θα σήμαινε ότι το ίδιο πλοίο, την ίδια χρονική περίοδο, θα βρισκόταν ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικές θαλάσσιες περιοχές...

Προκαλεί επίσης εντύπωση το γεγονός ότι προσπάθησαν να αμφισβήσουν τη νομιμότητα της Navtex (106/18) που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία για τις ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας κοντά στο τεμάχιο 3. Στο παρελθόν είχαν εκδώσει «αντι-navtex» και για ρωσικές ασκήσεις, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τις ρωσικές Αρχές από του να απευθύνονται στις κυπριακές, αναγνωρίζοντας τη διεθνή νομιμότητα που καθορίζει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωστόσο αυτή τη φορά, αν και αμφισβητούν γενικά την αρμοδιότητα της Κύπρου αλλά και ειδικά τις Navtex για έρευνες στο τεμάχιο 10 και αυτή σε σχέση με το γερμανικό ωκεανογραφικό, έκαναν σαν να μην είδαν τη Navtex για τις ρωσικές ασκήσεις.

Να σημειωθρί οτι το γερμανικό το πλοίο, για πέμπτη μέρα, έχει δέσει στο λιμάνι Ηρακλείου Κρήτης, σε πλήρη συνεννόηση και προγραμματισμό με τις ελληνικές Αρχές, για ακαδημαϊκούς σκοπούς.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline