Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  13:35:14

Η Τροπολογία των «μονιμοποιήσεων»

Ελπίδες μονιμοποίησης για χιλιάδες συμβασιούχους που προσελήφθησαν από τον Νοέμβριο του 2016 και εντεύθεν δημιουργεί τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης με την οποία καταργούνται επί της ουσίας οι δικλίδες ασφαλείας που έθετε το διάταγμα Παυλόπουλου έναντι των μονιμοποιήσεων διά της «πλαγίας».


Συγκεκριμένα, μέσω της τροπολογίας, καταργείται η τρίμηνη παύση μεταξύ συμβάσεων ορισμένου χρόνου, καθώς και το ανώτατο όριο των 24 μηνών, ως συνολική διάρκεια απασχόλησης συμβασιούχων. «Για τις συβάσεις εργασίας ΙΔΟΧ που συνάπτονται κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας πρόσληψης, η οποία διενεργείται ή εποπτεύεται από το ΑΣΕΠ, το ανώτατο χρονικό διάστημα (συνολική διάρκεια διαδοχικών συμβάσεων έως 24 μήνες) εκκινεί από την ημερομηνία κατάρτισης της οικείας σύμβασης, ανεξαρτήτως αν προϋφίσταται σε χρονικό διάστημα μικρότερο των τριών μηνών έννομη σχέση μεταξύ του ίδιου εργοδότη και του ίδιου εργαζομένου με την ίδια ή παρεμφερή ειδικότητα και με αντικείμενο τα ίδια ή παρεμφερή καθήκοντα», αναφέρεται στη συνοδευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Στη δεύτερη παράγραφο της τροπολογίας προβλέπεται ότι ο χρόνος εργασίας για τις συμβάσεις που έχουν χαρακτηριστεί με απόφαση του ΣτΕ γνήσιες συμβάσεις έργου ή μίσθωσης έργου ή παροχής υπηρεσιών δεν προσμετράται στο ανώτατο χρονικό διάστημα των 24 μηνών.
Η συγκεκριμένη τροπολογία έρχεται να «καλύψει» κατ' αρχάς τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των νοσοκομείων αλλά ισχύει για όλες τις προκηρύξεις διαγωνισμών για συμβάσεις ορισμένου χρόνου που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Μάλιστα, η ισχύς της άρχεται αναδρομικά από 1ης/11/2016, προκειμένου να συμπεριληφθούν σε αυτήν οι προσληφθέντες κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, οι οποίοι σήμερα «πλησιάζουν» το ανώτατο όριο των 24 μηνών.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές πάντως υπεραμύνονται της αναγκαιότητας της συγκεκριμένης τροπολογίας σημειώνοντας ότι «και οι ήδη εργαζόμενοι συμβασιούχοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ», υπογραμμίζοντας ότι η επίμαχη ρύθμιση δεν αφορά ανανέωση συμβάσεων.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι «δεν καταστρατηγείται το 24μηνο», ενώ ως προς τη χρονική συγκυρία που επελέγη επισημαίνουν ότι η τροπολογία ήταν αναγκαία, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διάφοροι διαγωνισμοί που αφορούν προσλήψεις ορισμένου χρόνου και ζητούμενο είναι να μην υπάρξουν εμπλοκές, όπως έγινε προσφάτως με τη μη έγκριση ενταλμάτων πληρωμής συμβασιούχων στην καθαριότητα από κάποιους επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
ΑΣΕΠ

Η επίμαχη τροπολογία κατατέθηκε μία ημέρα μετά την ταραχώδη συνεδρίαση του ΑΣΕΠ, η οποία αποφάσισε την τροποποίηση των όρων της προκήρυξης που βρίσκεται σε εξέλιξη αναφορικά με τις μόνιμες θέσεις στην καθαριότητα των δήμων, κατά τρόπο που επί της ουσίας αποκλείει από τον διαγωνισμό όσους δεν έχουν προϋπηρεσία ως συμβασιούχοι στο Δημόσιο. Χθες επισκέφθηκαν τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ Ι. Καραβοκύρη, προκειμένου να εκφράσουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις, ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Ν.Δ. Γ. Γεωργαντάς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γ. Κεφαλογιάννης.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline