Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι τρεις προτεραιότητες Μητσοτάκη για εργασία-ανάπτυξη

Τρεις είναι οι προτεραιότητές μας, συνέχισε, η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με μικρότερο και αποτελεσματικό κράτος, προσέλκυση των επενδύσεων και στήριξη των κοινωνικά αδυνάμων.

Επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για μείωση φορολογίας στις επιχειρήσεις από 29% στο 20%, για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας, για μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5%, αλλά και για κίνητρα για επενδύσεις μέσω της φορολογίας, ιδίως για τις νέες επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμη κέρδη. Για την φορολογική νομοθεσία δεσμεύτηκε ότι το πλαίσιο όχι μόνο θα σταθεροποιηθεί αλλά θα απλοποιηθεί, θα ισχύσει το όριο της πενταετούς παραγραφής.

Ακόμη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό λέγοντας ότι είναι απαραίτητη η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και ανέπτυξε την πρότασή του για ένα σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων που θα αφήνει περιθώριο στην λειτουργία και του ιδιωτικού τομέα.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και χάρη σε αυτές στέκεται ακόμη όρθια η ελληνική οικονομία, είπε ο κ. Μητσοτάκης και στην συνέχεια περιέγραψε με μελανά χρώματα τις συνθήκες στην οικονομία όπως προκύπτουν από μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ και από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας:

«Το επίπεδο ευημερίας των νοικοκυριών σταθεροποιείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, το διαθέσιμο εισόδημα συνέχισε να μειώνεται το 2017, ένα στα τρία νοικοκυριά διαθέτει κάτω από 10.000 ευρώ... Το τελευταίο τρίμηνο του 2017, η κατανάλωση μειώθηκε κατά 1%, για αυτό και ο ρυθμός ανάπτυξης στο 1,4%, ήταν τελικά ο μισός από ό,τι αρχικά προβλεπόταν... Την τελευταία τριετία η Ελλάδα συνιστά αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη. Όλες οι χώρες της ευρωζώνης έχουν υψηλοτερο ρυθμό. Η αποκλιμάκωση της ανεργίας είναι θετική αλλά οι θέσεις εργασίας είναι χαμηλά αμοιβόμενες. Το 20% των νοικοκυριών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και το 55% είναι σε κάποια ρύθμιση. Οι οφειλές των ιδιωτών ξεπέρασαν τα 100 δισ. και έχουν ληφθεί μέτρα για ένα εκατομμύριο οφειλέτες... Η σύνταξη παραμένει η βασικότερη πηγή εισοδήματος για τα μισά νοικοκυριά».

 

Πολυμέσα