Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  12:45:40

Η επιδημία εκρήξεων σε ΑΤΜ και οι μιμητές

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 80 εκρήξεις ΑΤΜ με τη χρήση αερίων την τελευταία διετία. Η βιασύνη δεν τους εξασφάλιζε πάντοτε επιτυχία.

Τα οκτώ μέλη σπείρας διαρρηκτών που συνελήφθησαν την περασμένη Κυριακή προσπαθούσαν να προκαλέσουν εκρήξεις σε ΑΤΜ μέσα σε 180 δευτερόλεπτα με τη μέθοδο διοχέτευσης αερίου. Από τα έξι περιστατικά στα οποία εμπλέκονται, μόνο δύο φορές κατάφεραν να αποσπάσουν χρήματα. Οπως φαίνεται και από αντίστοιχα κρούσματα στο εξωτερικό, αλλά και ανεξιχνίαστες υποθέσεις στην Ελλάδα, οι συλληφθέντες δρούσαν ως μιμητές άλλων κυκλωμάτων.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι οκτώ συλληφθέντες, έξι άνδρες και δύο γυναίκες ηλικίας 21-46 ετών, ξεκίνησαν τη δράση τους τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αρτα. Φέρονται να ευθύνονται ακόμη για εκρήξεις σε ΑΤΜ στη Δάφνη (στις 15/1), στη Βάρη (19/1), στη Βάρκιζα (21/1) και, σε μία ημέρα, την περασμένη Κυριακή στα Καμίνια και στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη. Εκτιμάται ότι από τις διαρρήξεις, αλλά και μια ληστεία για την οποία κατηγορούνται, αποκόμισαν πάνω από 200.000 ευρώ.

Περισσότερες από 80 παρόμοιες εκρήξεις ΑΤΜ με τη χρήση αερίων έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα την τελευταία διετία. Η μέθοδος που χρησιμοποιούν οι δράστες αποκαλείται plofkraak, από την αντίστοιχη ορολογία στα ολλανδικά. Σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα ασφαλείας των τραπεζών, οι πρώτες επιθέσεις αυτού του τύπου πραγματοποιηθήκαν το 2001 στην Ιταλία. Για εκείνη την περίοδο δεν υπάρχουν ασφαλή στατιστικά δεδομένα, ωστόσο τέσσερα χρόνια αργότερα η μη κερδοσκοπική οργάνωση για την ασφάλεια των ΑΤΜ στην Ευρώπη (EAST) κατέγραψε 200 περιστατικά σε όλη την ήπειρο. Εκτοτε εμφανίστηκαν πολλοί μιμητές.

Από το 2013 μέχρι το 2015 περισσότερες από 90 επιθέσεις απασχόλησαν τη Βρετανία. Αντιστοίχως, το πρώτο εξάμηνο του 2016 σε ευρωπαϊκό επίπεδο η EAST κατέγραψε 492 περιστατικά, αύξηση κατά 80% σε σχέση με την ίδια περίοδο της προηγούμενης χρονιάς. «Κατά μέσον όρο, η απώλεια από μια επίθεση με έκρηξη εκτιμάται στις 16.631 ευρώ», ανέφερε η οργάνωση σε σχετική έκθεσή της.

Η μέθοδος

Οι δράστες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό επιλέγουν συνήθως ΑΤΜ που δεν βρίσκονται σε πολυσύχναστα σημεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις καλύπτουν με σιλικόνη τα ανοίγματα και στην οπή απ' όπου γίνεται η ανάληψη των χρημάτων τοποθετούν λάστιχα ποτίσματος συνδεδεμένα με φιάλες αερίου. Διοχετεύουν το αέριο στο ΑΤΜ, προκαλούν ανάφλεξη και έκρηξη. Βλέποντας αύξηση αυτών των κρουσμάτων και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, κάποιες τράπεζες εξοπλίστηκαν με αντίμετρα. Πρόκειται για ειδικές συσκευές που απενεργοποιούν το μείγμα των διαρρηκτών ή επιβραδύνουν τη διαδικασία.

Οι πέντε εκ των οκτώ συλληφθέντων ήταν σεσημασμένοι για κλοπές, ληστείες και παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών και όπλων. Στην κατοχή τους εντοπίστηκε, μεταξύ άλλων, και μια κασετίνα χρημάτων από ΑΤΜ. Χρησιμοποιούσαν κωδικούς στις επικοινωνίες τους αποκαλώντας τα ΑΤΜ «κοπέλες» και τους αστυνομικούς «ουρά», ενώ είχαν εφοδιαστεί και με φορητούς ασυρμάτους, συντονισμένους στις συχνότητες της αστυνομίας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline