Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  05:20:19

Φάρσα κατάντησε η προανακριτική για Novartis

Σε φιάσκο μετατρέπεται για την κυβέρνηση η προανακριτική για τη Novartis, καθώς κατάφερε και τα πάθη να εξάψει και να προκαλέσει την αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης με τους χειρισμούς της.

Χθες, αποχώρησαν καταγγέλλοντας την κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όλα τα κόμματα που μετείχαν στην προανακριτική επιτροπή: ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων, ακόμα και η Χρυσή Αυγή, ενώ είχε αποχωρήσει ήδη το ΚΚΕ.
Ο λόγος ήταν πως οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αρνούνται να υιοθετήσουν το αίτημα όλης της αντιπολίτευσης να προσέλθουν στην επιτροπή ο Κ. Φρουζής, οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες και όσοι ακόμη απαιτηθεί.

Σαν να μην συμβαίνει τίποτα

Παρά τη γενική κατακραυγή, η κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει ως να μη συμβαίνει τίποτε το έργο της προανακριτικής. Αφού κατηγόρησε την αντιπολίτευση και ιδίως την ΝΔ για άτακτη φυγή, εκπόνησε πρόγραμμα ακροάσεων και κάλεσε να προσέλθουν να καταθέσουν τα ενιά εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Novartis: Σαμαρά, Πικραμμένο, Αβραμόπουλο, Λοβέρδο, Λυκουρέντζο, Σαλμά, Γεωργιάδη, Στουρνάρα και Κουτρουμάνη. Υπενθυμίζεται ότι ο Ευ. Βενιζέλος με δική του πρωτοβουλία έχει προσέλθει ήδη στην επιτροπή.

Επιστολές από τους πολιτικούς

Ωστόσο και αυτή η τακτική της κυβέρνησης δεν βγαίνει, αφού τα 9 πολιτικά πρόσωπα δεν προτίθενται να νομιμοποιήσουν την διαδικασία. Θα στείλουν επιστολές στην προανακριτική επιτροπή με τις οποίες θα δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να ανταποκριθούν στην πρόσκληση της επιτροπής, προκειμένου να διατυπώσουν γνώμη για διαδικαστικά θέματα και για το αν η επιτροπή έχει ή όχι αρμοδιότητα να μπει στην ουσία της υπόθεσης.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα δηλώνουν πρόθυμοι να καταθέσουν στην επιτροπή μόνον εφόσον αυτή μπει στην ουσία της υπόθεσης και ξεκινήσει τη διερεύνησή της με τις καταθέσεις όλων των εμπλεκομένων προσώπων.

Με δεδομένη αυτή την εξέλιξη, την επόμενη Τρίτη, που έχει προγραμματιστεί η νέα συνεδρίαση της επιτροπής, η πλειοψηφία θα πρέπει να αποφασίσει ή ότι η επιτροπή έχει αρμοδιότητα και συνεπώς θα ξεκινήσει η διερεύνηση της υπόθεσης ή να δηλώσει αναρμόδια, να τερματίσει τις εργασίες της και να επιστρέψει τον φάκελο στη Δικαιοσύνη.

Η Δικαιοσύνη θα ερευνήσει πια μόνο το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αφού τα άλλα αδικήματα, αυτά δηλαδή της απιστίας, της δωροδοκίας και της δωροληψίας, θα έχουν παραγραφεί με τη σφραγίδα της Βουλής.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline