Σάββατο 20 Απριλίου 2024  12:47:42

Τα πάνω - κάτω στα Πανεπιστήμια: Τι αλλάζει με τις βάσεις

«Αρωμα» προεκλογικής περιόδου δίνει το υπουργείο Παιδείας στην ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, επιβεβαιώνοντας το σχετικό δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» για μεγάλη αύξηση των πρωτοετών φοιτητών την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Ετσι, η «λελογισμένη» αύξηση για την οποία μίλησε προχθές ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στην πραγματικότητα ήταν αύξηση σχεδόν 4.000 ατόμων (3.966), η οποία για τα κεντρικά Ιδρύματα θα τριπλασιαστεί λόγω των μετεγγραφών φοιτητών με αδέλφια που σπουδάζουν, τα οποία και θα... έρθουν μαζικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Πρόσκαιρες δεξαμενές επιτυχίας κατ' επέκταση θα είναι και φέτος πολλά τμήματα της Περιφέρειας, τα οποία θα αδειάσουν από φοιτητές τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου.

Ο αριθμός εισακτέων έμεινε σταθερός στις ιατρικές σχολές και αυξήθηκε κατά περίπου 6% στην πλειονότητα των τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Σε συγκεκριμένα τμήματα μάλιστα (Ναυτιλιακά, Πληροφορικής, Τουριστικά, Ψυχολογίας, Γεωπονίας, Χημείας κ.λπ.) οι εισακτέοι αυξήθηκαν κατά 12,5%. Μειώθηκε ωστόσο στις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες.

Πάντως, η αύξηση εισακτέων φέτος σε σχέση με πέρυσι, στην πραγματικότητα ευνόησε τους υποψηφίους από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ). Κι αυτό γιατί η αύξηση από 1% σε 5% του ποσοστού πρόσβασης στα πανεπιστήμια των μαθητών από τα ΕΠΑΛ τελικά... μείωσε τις θέσεις των εισακτέων από τα Γενικά Λύκεια (πλην βέβαια του νεοσύστατου Δυτικής Αττικής).
Εως τις 30 Μαρτίου οι υποβολή των αιτήσεων

Μέχρι 30 Μαρτίου παρατείνεται η υποβολή των αιτήσεων - δηλώσεων που πρέπει να καταθέσουν όλοι οι υποψήφιοι (μαθητές και απόφοιτοι) που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου. Από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε ότι η προθεσμία υποβολής της Αίτησης-Δήλωσης παρατείνεται έως και την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018, τελευταία ημέρα πριν τις διακοπές του Πάσχα. Όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν υποβάλει την Αίτησή τους, μέχρι τη λήξη λειτουργίας των αντίστοιχων ημερήσιων ή εσπερινών Λυκείων.

Τις σχετικές εγκυκλίους και τα αντίστοιχα υποδείγματα, οι υποψήφιοι μπορούν να τα αναζητούν στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr, στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline