Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  02:40:04

Μακρόν: Ο μυθικός Μάης του '68 δεν αφορά τον 21ο αιώνα

ΣΙΔΝΕΪ. Παρά την «εκκωφαντική σιωπή» του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για την 50ή επέτειο της εξέγερσης του Μάη του '68 στη Γαλλία, η κληρονομιά του «Μάη» παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στη σύγχρονη Γαλλία.

Μία ημέρα μετά τις βίαιες διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στο Παρίσι, τις εκτεταμένες καταλήψεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε όλη τη χώρα και τη συνεχιζόμενη απεργία των Γάλλων σιδηροδρομικών κατά της μεταρρύθμισης των κρατικών σιδηροδρόμων, ο κεντρώος μεταρρυθμιστής πρόεδρος της χώρας αρνείται να επιδείξει συμπάθεια προς τους διαδηλωτές. Σε δηλώσεις του για την επέτειο του Μάη του '68, ο Μακρόν έχει υποστηρίξει ότι οι διεκδικήσεις της νεολαίας και των εργατών της εποχής εκείνης δεν αφορούν τη σύγχρονη κοινωνία της Γαλλίας και δεν συνάδουν με τις ανάγκες της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας του 21ου αιώνα.

Την ίδια ώρα, ο συνήθως ιδιαίτερα προσεκτικός και μέγας γνώστης του πρωτοκόλλου Γάλλος πρόεδρος υπέπεσε σε διπλωματικό ατόπημα κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες στην Αυστραλία.

Μετά το πέρας επίσημης συνάντησης του ζεύγους Μακρόν με το πρωθυπουργικό ζευγάρι της Αυστραλίας, ο Γάλλος πρόεδρος στράφηκε στους οικοδεσπότες του και ευχαρίστησε τον Μάλκολμ Τέρνμπουλ και τη «νοστιμότατη» σύζυγό του Λούσι, για τη φιλοξενία τους. «Θέλω να σας ευχαριστήσω για το θερμό καλωσόρισμά σας, εσάς και τη νοστιμότατη σύζυγό σας», είπε ο κ. Μακρόν κατά τη διάρκεια της προσφώνησής του στα αγγλικά.

Παρότι ο Μακρόν θεωρείται άριστος γνώστης της αγγλικής γλώσσας, την οποία μιλάει πολύ καλύτερα από κάθε άλλο προκάτοχό του, η μόνη του εμπειρία μόνιμης διαμονής στον αγγλόφωνο κόσμο είναι ένα εξάμηνο ως ασκούμενος στη γαλλική πρεσβεία στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα της Νιγηρίας, την Αμπούτζα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline