Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  13:04:33

Μία πρεσβεία, μία σφαγή

Εξήντα και πάνω νεκροί Παλαιστίνιοι στα επεισόδια για την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ – Γιατί η σημερινή είναι «ημέρα υψηλού κινδύνου» και τι είναι η «Νάκμπα».


Ημέρα υψηλού κινδύνου η σημερινή για τη Μέση Ανατολή λίγες ώρες μετά την αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας και τους Παλαιστινίους να έχουν βυθιστεί στο πένθος με 59 νεκρούς.

Τα χθεσινά εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ βάφτηκαν με το αίμα δεκάδων Παλαιστινίων- κι ενός βρέφους- με τη Λωρίδα της Γάζας να θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. Η οργή των Παλαιστινίων ξεχειλίζει μετά την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Μετά τη «Ματωμένη Δευτέρα» αναμένονται εντός της ημέρας μεγάλες διαδηλώσεις με αφορμή τη «Νάκμπα», ημέρα «Καταστροφής» του παλαιστινιακού λαού.

Η σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας

Η 14η Μαΐου, ημέρα που έχασαν την ζωή τους πάνω από 59 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 2.700 άτομα,ήταν η πιο φονική στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση από τον πόλεμο του 2014 στη Λωρίδα της Γάζας, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς καταγγέλλει την ισραηλινή «σφαγή» ενώ σε λίγες ώρες συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Αύριο συγκαλείται ο Αραβικός Σύνδεσμος για το θέμα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συγκαλείται στις έξι το απόγευμα, ώρα Ελλάδας, έπειτα από αίτημα του Κουβέιτ, με θέμα συζήτησης την κατάσταση στην Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο «Sputnik» ένας εκπρόσωπος της ρωσικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με νέο απολογισμό των αξιωματούχων του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον έξι από τους συνολικά 59 νεκρούς είναι παιδιά κάτω των 18 ετών, εκ των οποίων ένα βρέφος. Το άτυχο βρέφος εισέπνευσε δακρυγόνα, όπως ανέφεραν οι γιατροί. Από τους 2.700 τραυματίες, οι 1.360 τραυματισμοί προήλθαν από πυρά.

Οι θάνατοι αυτοί ανεβάζουν σε πάνω από 90 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη ενός κινήματος διαμαρτυρίας στις 30 Μαρτίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι Παλαιστίνοι θρηνούν ενώ οι Ισραηλινοί πανηγυρίζουν

Οι Παλαιστίνιοι θρηνούν σήμερα όχι μόνο τους νεκρούς τους από τις χθεσινές αιματηρές συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και για τη «Νάκμπα». Σήμερα είναι ημέρα γενικής απεργίας στα παλαιστινιακά εδάφη με τους πολίτες να θρηνούν για τη «Νάκμπα» (Καταστροφή), όταν εκατοντάδες χιλιάδες απ' αυτούς εκδιώχθηκαν το 1948 από τα σπίτια τους. Την ίδια ώρα, οι Ισραηλινοί γιορτάζουν την 70η επέτειο από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Στις 14 Μαΐου του 1948, ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Σιωνιστικού Κογκρέσου, Δαβίδ Μπεν Γκουριόν διάβασε την ιδρυτική διακήρυξη του κράτους του Ισραήλ, ενώπιον 250 ατόμων στο Μουσείο του Τελ Αβίβ. Για τους Εβραίους της διασποράς ήταν η επισημοποίηση της επιστροφής στη «Γη της Επαγγελίας», ύστερα από εξορία χιλιάδων ετών. Για τους Άραβες, που αποτελούσαν την πλειονότητα των κατοίκων της Παλαιστίνης, ήταν η μέρα της καταστροφής, η δική τους έξοδος από τα πάτρια εδάφη.

Μερικά χαρακτηριστικά πρωτοσέλιδα που κυκλοφορούν σήμερα σε όλο τον κόσμο για τα ματωμένα επεισόδια της Παλαιστίνης είναι:

Προειδοποίηση Χαμάς για νέες διαδηλώσεις

H Χαμάς προειδοποιεί ότι οι διαδηλώσεις στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Ο Χάλιλ αλ Χάγια,αξιωματούχος της Χαμάς, του ισλαμιστικού κινήματος που κυβερνά τη Γάζα, διαβεβαίωσε ότι οι διαδηλώσεις στην περιοχή θα συνεχιστούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χαμάς, εναντίον της οποίας το Ισραήλ έχει εξαπολύσει τρεις πολέμους από το 2008, στηρίζει το κίνημα των Παλαιστινίων.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός, που αμφισβητεί τον ειρηνικό χαρακτήρα των κινητοποιήσεων, κατηγορεί τη Χαμάς ότι εκμεταλλεύεται το κίνημα διαμαρτυρίας για να τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά μήκος του φράχτη ασφαλείας και ότι στέλνει ένοπλους άνδρες να μπερδευτούν με το πλήθος των διαδηλωτών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline