Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  21:25:50

Το μέλλον για Σκόπια και Αλβανία

Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων εκτιμούσαν ότι το ΝΑΤΟ θέλει να στείλει «πακέτο» την πρόσκληση σε Αλβανία και ΠΓΔΜ γιατί θέλουν να περιορίσουν τις εστίες αστάθειας στα Δυτικά Βαλκάνια, δεδομένου ότι αν ΠΓΔΜ και Αλβανία μπουν στο νατοϊκό μονοπάτι απομένουν μόνο Βοσνία και Κόσσοβο σε όλη τη Βαλκανική χερσόνησο. ΝΑΤΟ και ΕΕ εντείνουν τις πιέσεις τους για λύση και για έναν ακόμη λόγο: Την ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια.

Επιπλέον, οι σύμμαχοι εκτιμούν ότι αν ο μετριοπαθής Ζάεφ δεν αποκομίσει οφέλη με απτά αποτελέσματα (ένταξη σε ΝΑΤΟ, προοπτική ΕΕ) στην παρούσα συγκυρία, διακυβεύεται το πολιτικό του μέλλον και κατ' επέκταση η σταθερότητα στην ΠΓΔΜ, καθώς «καραδοκεί» το πρώτο κόμμα, που είναι το εθνικιστικό VMRO.

Ζάεφ: Είμαστε κοντά σε λύση, δεν είχαμε καλύτερη ευκαιρία σε 25 χρόνια

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, δηλώνει ότι «είμαστε κοντά στη λύση που θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα».
Σύμφωνα με το Σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, σε τηλεμαχία που είχε στα Σκόπια με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης (VMRO DPMNE) Κρίστιαν Μίτσκοσκι, ο κ. Ζάεφ τόνισε: «Δεν είχαμε καλύτερη ευκαιρία τα τελευταία 25 χρόνια, ούτε θα έχουμε καλύτερη ευκαιρία την επόμενη περίοδο. Αν χάσουμε την ευκαιρία, τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι πιο δύσκολη η διαπραγμάτευση και θα έχει ακόμα μικρότερες πιθανότητες λύσης.

Τώρα είμαστε κοντά. Καλώ τους πολιτικούς στη "Μακεδονία" να επιδείξουν σοβαρότητα και νηφαλιότητα. Εγώ είμαι έτοιμος να αναλάβω το δικό μου μερίδιο της ευθύνης στην λήψη των αποφάσεων. Είπαμε ότι στο τέλος οι πολίτες αποφασίζουν σε δημοψήφισμα. Με τη δημιουργικότητα που δείχνουμε θέλουμε να βρεθεί λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Διότι μπορεί ο Ζάεφ και ο Τσίπρας να δώσουν τα χέρια, αλλά είναι οι θεσμοί αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις –σε μας και οι πολίτες με το δημοψήφισμα».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline