Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  00:56:37

Φωτιές : Κατάρρευση του κράτους

Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα και τα πλάνα της επόμενης ημέρας είναι σκληρά. Ακόμη κι αν στο κάδρο δεν διακρίνεται ανθρώπινη παρουσία, αλλά υπονοείται μια από τις εκατοντάδες προσωπικές και τραγικές ιστορίες που εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Δευτέρας.

Αυτές αφηγούνται τα καμένα αυτοκίνητα που φωτογραφίστηκαν παρατημένα στη μέση ενός δρόμου που είχε μποτιλιάρισμα την προηγουμένη. Ή οι σαγιονάρες που τράβηξε ένας φωτορεπόρτερ αφημένες δίπλα στην ακτή. Οσο για τις σκηνές που αντίκρισαν οι διασώστες και μοιράστηκαν με τους δημοσιογράφους - σαν εκείνη με τους 26 ανθρώπους που εντοπίστηκαν αγκαλιασμένοι και απανθρακωμένοι σε μια απόκρημνη πλαγιά - δεν βρίσκονται εύκολα λόγια.

Τα μιντιακά κλισέ μιλούν για έναν «ομαδικό τάφο στο Μάτι». Κι ακόμη αγνοούνται άνθρωποι. Αν έχει μια σημασία η επισήμανση όλων των παραπάνω, δεν είναι η πρόκληση συγκίνησης σε όσους τα παρακολουθούν, είναι πως αποτελούν τους λόγους για τους οποίους η πολιτεία οφείλει να αποδώσει ευθύνες για όσα συνέβησαν στα πύρινα μέτωπα των ημερών.

Το φιάσκο της επικοινωνίας

Ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε εσπευσμένα από το Μόσταρ της Βοσνίας και το πρωθυπουργικό επιτελείο έριξε όλο το βάρος στην επικοινωνιακή διαχείριση της φυσικής καταστροφής. Οι κάτοικοι, όμως, της Ραφήνας, του Βουτζά και της Κινέτας στην καλύτερη των περιπτώσεων είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται και στη χειρότερη θρηνούν νεκρούς. Ο αντίλογος θέλει τα καιρικά φαινόμενα να είναι ακραία - που όντως ήταν - και την πυρκαγιά να χαρακτηρίζεται - ορθώς - «μεγα-πυρκαγιά».

Πού είναι το σχέδιο;
Τα παραπάνω επιχειρήματα, ωστόσο, που ακούγονται από συριζαϊκά χείλη δεν αναιρούν την προφανή έλλειψη σχεδίου εκ μέρους του κρατικού μηχανισμού. Ενός σχεδίου, μάλιστα, εστιασμένου όχι μόνο στην πυρόσβεση, όπως επισημαίνουν καιρό τώρα οι ειδικοί, αλλά και στην προστασία του πληθυσμού. Ούτε σβήνουν την απουσία προετοιμασίας πριν από τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline