Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  21:41:15

Δυσάρεστο μήνυμα προς την Τουρκία από τις ΗΠΑ

Εμπόδια έθεσε το Κογκρέσο στις ΗΠΑ για την παράδοση εξελιγμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35 στην Τουρκία, αναστέλλοντας προσωρινά τη μεταφορά των αεροσκαφών στην Τουρκία. Η υποχρέωση αξιολόγησης της προμήθειας εντός τριμήνου συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που ρυθμίζει τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου για το οικονομικό έτος 2019.


Το αργότερο εντός 90 ημερών από την ψήφιση του προϋπολογισμού από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, το Πεντάγωνο υποχρεούται να τεκμηριώσει την απόφασή της προμήθειας των F-35 με έκθεση που θα απαντά σε τρία βασικά ερωτήματα: Σε ποια φάση βρίσκονται οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας; Ποιες είναι οι επιπτώσεις για τις ΗΠΑ από την απόκτηση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Τουρκία; Και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για την αμερικανική βιομηχανία αν τελικά η Τουρκία εξαιρεθεί από την αλυσίδα παραγωγής των F-35;

Η όλο και στενότερη στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας - Ρωσίας, που αποκρυσταλλώθηκε στη συμφωνία για τους S-400 έχει ανησυχήσει το Κογκρέσο, το οποίο επιθυμεί να στείλει ένα μήνυμα στην Αγκυρα. Η απόφαση μάλιστα της τουρκικής δικαιοσύνης να συνεχιστεί η κράτηση του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον, την περασμένη εβδομάδα, επιβάρυνε το κλίμα. Αντίθετη άποψη εκφράζει ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, ο οποίος παρότρυνε το Κογκρέσο να δώσει το πράσινο φως για την προμήθεια αλλά και τη συμμετοχή της Τουρκίας στην παραγωγή των αεροσκαφών.

Σε πρόσφατη επιστολή του προς το Κογκρέσο, ο Μάτις δήλωσε ότι συμφωνεί «με τις ανησυχίες του Σώματος για την αυταρχική εκτροπή στην Τουρκία και τις επιπτώσεις της στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο κράτος δικαίου», αλλά προσέθεσε ότι αν αποκλειστεί η Τουρκία από την παραγωγή των F-35 «μπορεί να διαταραχθεί η διεθνής αλυσίδα παραγωγής» του αεροσκάφους, ανεβάζοντας το κόστος του και προξενώντας καθυστερήσεις.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline