Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  11:54:50

Οι εισηγήσεις για αντεπίθεση Τσίπρα στη ΔΕΘ

Αρκεί η θυσία Τόσκα, του μόνου υπουργού να εκτονώσει τη συσσωρευμένη δυσαρέσκεια για την Κυβέρνηση; Μπορεί ο Τσίπρας να ανανήψει; Ο χρόνος πια είναι πολύ λίγος.

Τα, ούτως ή άλλως, ισχνά σενάρια για κάλπες το φθινόπωρο πρέπει να θεωρούνται καμένα, καθώς η περιπέτεια του Ιουλίου θα είναι ακόμη νωπή. Συντριπτικά επικρατέστερο είναι πλέον το ενδεχόμενο για τριπλές κάλπες –βουλευτικές, ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές– τον Μάιο του 2019. Ο Τσίπρας έχει, εκτός απροόπτου, έναν ορίζοντα εννέα μηνών – στην ουσία οκτώ, αφού ο Αύγουστος δεν ενδείκνυται για πολιτικές πρωτοβουλίες. Πώς θα επιχειρήσει να αποκαταστήσει τη ζημιά;

Οι εναλλακτικές του είναι πολύ περιορισμένες. Η εκμετάλλευση της λήξης του μνημονίου στις 20 Αυγούστου δύσκολα μπορεί, στον απόηχο της καταστροφής, να προσλάβει πανηγυρικό χαρακτήρα, όπως είχε σχεδιαστεί. Η κυβέρνηση κινδυνεύει να εκτεθεί στην κατηγορία ότι πανηγυρίζει επί πτωμάτων. Μένει το χαρτί του ανασχηματισμού, με την αναβάθμιση ορισμένων στελεχών νέας γενιάς και, ενδεχομένως, την ενσωμάτωση φίλιων δυνάμεων από την Κεντροαριστερά – τουλάχιστον αυτό προβλέπουν πηγές της «νομιμόφρονος» Κεντροαριστεράς. Ταυτόχρονα, η αντιπολίτευση αναμένει από Σεπτέμβριο νέα όξυνση στο μέτωπο της σκανδαλολογίας.

Ηδη προεξοφλείται από τον κυβερνητικό Τύπο η αναθέρμανση δικαστικών υποθέσεων με πολιτικό φορτίο που και στο πρόσφατο παρελθόν έχει επιχειρηθεί να συγχρονιστούν με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης.

Αντιθέτως, η καμπάνια της μπουλντόζας αναμένεται να κρατήσει μέχρι τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, ούτως ώστε να μπορεί ο Τσίπρας να αμυνθεί στην κριτική που σίγουρα θα αντιμετωπίσει για τους χειρισμούς του στην καταστροφή.

Στους κόλπους των πολιτικών αντιπάλων του Τσίπρα, πάντως, είναι πια σχεδόν ομόφωνη η διαπίστωση ότι «έχει μπει στη φάση που δεν του βγαίνει τίποτε». Επικαλούνται ως απόδειξη ότι την πιο κρίσιμη στιγμή έδειξε να τον έχει εγκαταλείψει το δημαγωγικό χάρισμα που υποτίθεται ότι του επέτρεπε να συνδέεται συναισθηματικά με το ακροατήριό του. «Κατάφερε», όπως λέει ένας από αυτούς, «επί τέσσερις ημέρες να αγνοεί την οργή και τον πόνο». Δηλαδή τα παλιά του πολιτικά καύσιμα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline