Σάββατο 20 Απριλίου 2024  17:35:51

Σύμβουλος Ερντογάν: «Οικονομικό πραξικόπημα» - Δεν θα ξεχάσουμε όσους ήταν εναντίον μας

«Το ισχυρό έθνος δεν θα ξεχάσει κι εκείνους που ήταν μαζί του», τόνισε ο Φαχρετίν Αλτούν σε μήνυμά του στο Twitter. Για απόπειρα «οικονομικού πραξικοπήματος» εναντίον της Τουρκίας έκανε λόγο ο διευθυντής επικοινωνίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, προειδοποιώντας ότι η Άγκυρα δεν θα ξεχάσει αυτούς που στράφηκαν εναντίον της.

«Αποτρέπουμε αυτήν την προσπάθεια οικονομικού πραξικοπήματος με την ηγεσία του προέδρου μας και την προνοητικότητα του τουρκικού έθνους. Σε αυτό το πλαίσιο, αυτό το ισχυρό έθνος δεν θα ξεχάσει εκείνους που ήταν μαζί του και όσους ήταν εναντίον του», τόνισε ο Αλτούν σε μήνυμά του στο Twitter.

Οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας κλυδωνίστηκαν επικίνδυνα όταν ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε κυρώσεις σε δύο υπουργούς του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου, αφότου η Τουρκία αρνήθηκε να απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για τρομοκρατία και κατασκοπεία.

Η ένταση κλιμακώθηκε όταν ο Τραμπ διπλασίασε τους δασμούς στον τουρκικό χάλυβα και το αλουμίνιο, με τον Ερντογάν να προχωρά σε αντίποινα.

Αρχικά, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε σε μποϊκοτάζ αμερικανικών ηλεκτρονικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων και των iPhone, ενώ στη συνέχεια αύξησε τους τελωνειακούς δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα αμερικανικής προέλευσης, περιλαμβανομένων επιβατικών οχημάτων, αλκοολούχων ποτών και ποικιλιών καπνού.

Συγκεκριμένα το διάταγμα αυξάνει τους δασμούς σε επιβατικά αυτοκίνητα κατά 120%, στα αλκοολούχα ποτά κατά 140% και στα φύλλα καπνού κατά 60%. Οι δασμοί αυξήθηκαν επίσης σε προϊόντα όπως είναι τα καλλυντικά και το ρύζι.

Χθες ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε λάθος την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ως αντίποινα στην αντίστοιχη του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον.

«Η συμπεριφορά της Τουρκίας και του Ερντογάν για τον Μπράνσον ήταν εντελώς άδικη. Η απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει στην επιβολή δασμών (σσ. ως αντίποινα) είναι λυπηρή και βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, αξιώνοντας εκ νέου αποφυλάκιση του πάστορα.

Περιμένοντας την «ένεση» 15 δισ. από το Κατάρ

Την ίδια στιγμή το ρόλο «διαιτητή» ανέλαβε ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, ο οποίος υποσχέθηκε χθες ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε απευθείας επενδύσεις ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία.

Η κίνηση αυτή στοχεύει στη στήριξη της τουρκικής οικονομίας, που έχει αποδυναμωθεί εξαιτίας της πτώσης της τουρκικής λίρας με φόντο τη διπλωματική κρίση με τις ΗΠΑ και τις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.

Τα χρήματα θα διοχετευτούν στις τουρκικές χρηματοπιστωτικές αγορές και τις τράπεζες, σύμφωνα με μια κυβερνητική πηγή στο Reuters.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Ερντογάν, ο εμίρης «διαβεβαίωσε ότι το Κατάρ θα εφαρμόσει σύντομα ένα πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Τουρκία» τονίζεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline