Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  19:04:25

Ερντογάν: ΟΙ ΗΠΑ συμπεριφέρονται σαν «άγριος λύκος»

Την πρόθεση της Τουρκίας να σταματήσει να χρησιμοποιεί το δολάριο στις εμπορικές συναλλαγές της με τη Ρωσία γνωστοποίησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι συμπεριφέρονται σαν «άγριος λύκος».

Ο τούρκος πρόεδρος, απευθυνόμενος σε επιχειρηματίες στη διάρκεια επίσκεψής του στο Κιργιστάν, δήλωσε πως η Αγκυρα διεξάγει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία ώστε οι δύο χώρες να καταργήσουν το δολάριο στις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές, ως αντίδραση στις οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλονται από την Ουάσινγκτον.
«Το να χρησιμοποιούμε το δολάριο, το μόνο που κάνει είναι να μας βλάπτει. Δεν θα το βάλουμε κάτω, θα βγούμε νικητές» δήλωσε ο ίδιος, σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik.

«Αν έχουν τα δολάρια τους, έχουμε τον Θεό μας, δεν μπορούν να ανατρέψουν την Τουρκία με τα δολάρια» πρόσθεσε, ενώ δήλωσε πως «πρέπει σταδιακά να τερματίσουμε το μονοπώλιο του δολαρίου, κάνοντας χρήση των τοπικών και εθνικών μας νομισμάτων».
Παράλληλα, χαρακτήρισε την τουρκική οικονομία ισχυρή και σταθερή, την ώρα που η εντεινόμενη νομισματική κρίση που πυροδοτεί η «ελεύθερη πτώση» της τουρκικής λίρας, τροφοδοτεί τον πληθωρισμό στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να αυξάνονται ως και 14% οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, κι ενώ οι κολοσσοί της χώρας καταρρέουν ο ένας μετά τον άλλον.

«Επιχειρούν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την ισχυρή και σταθερή οικονομία της Τουρκίας μέσω της χειραγώγησης των συναλλαγματικών ισοτιμιών» είπε χαρακτηριστικά, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω ή να αναφερθεί ονομαστικά σε αυτούς που κατηγορεί για αυτές τις πρακτικές.
Επιχειρώντας δε, να αμυνθεί στις επιθέσεις, που όπως υποστηρίζει, δέχεται η τουρκική οικονομία, ο Ερντογάν διεμήνυσε πως η χώρα του είναι αποφασισμένη για οικονομική ανεξαρτησία, κυρίως στην αμυντική βιομηχανία.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline