Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  08:51:23

Θεσσαλονίκη εν όψει ΔΕΘ η ναυαρχίδα του 6ου Αμερικανικού Στόλου

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα αγκυροβολήσει, στο πλαίσιο της αμερικανικής παρουσίας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), όπου οι ΗΠΑ είναι τιμώμενη χώρα, το USS Mount Whitney (LCC 20), η ναυαρχίδα του 6ου Αμερικανικού Στόλου.

Το USS Mount Whitney θεωρείται το πλέον εξελιγμένο σκάφος C4I (Command, Control, Communications, Computer and Intelligence, ήτοι Διοικήσεως, Ελέγχου, Επικοινωνιών, Υπολογιστών και Πληροφοριών) που έχει τεθεί ποτέ σε υπηρεσία.

Στην παρουσία του USS Mount Whitney στη ΔΕΘ αναφέρθηκε ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, επισημαίνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο η αμερικανική πλευρά υπογραμμίζει τη συνεργασία της με την Ελλάδα στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.

Το πολεμικό σκάφος USS Mount Whitney

Το USS Mount Whitney, το οποίο τέθηκε σε υπηρεσία το 1971, έχει συμμετάσχει σε επιχειρήσεις στον Ατλαντικό, τη Μεσόγειο, την Καραϊβική, τον Ινδικό, καθώς και στο Κέρας της Αφρικής. Επίσης, τον Αύγουστο του 2008 είχε αποσταλεί στη Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους είχαν πληγεί από τον πόλεμο Ρωσίας – Γεωργίας, ενώ από το Μάρτιο του 2011 αποτέλεσε το κύριο σκάφος διοικήσεως για τη διεθνή επιχείρηση κατά της Λιβύης.
Στο πλοίο επιβαίνουν 150 υπαξιωματικοί, 12 αξιωματικοί και 150 άτομα πολιτικό προσωπικό.

Το USS Mount Whitney, κυβερνήτης του οποίου είναι ο πλοίαρχος Ρόμπερτ Αγκουϊλάρ, έχει εκτόπισμα 15.000 τόνων, μήκος περίπου 190 μέτρα και μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 23 κόμβων. Φέρει επαρκή ποσότητα τροφίμων για αποστολή 90 ημερών, παράγει δε ημερησίως 100.000 γαλόνια γλυκού νερού.
Φέρει ένα ελικόπτερο, ενώ ο πολεμικός εξοπλισμός του είναι ελαφρύς, με κύριο σκοπό την αυτοπροστασία. Ωστόσο, λόγω του άκρως σημαντικού ρόλου του, φέρει έναν εξαιρετικά προηγμένο τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline