Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  14:07:22

Σενάρια για τη Συμφωνία στο «Μακεδονικό»

Εάν η κυβέρνηση προσπεράσει το σκόπελο του ζητήματος των συντάξεων, η επόμενη καμπή θα αφορά το Μακεδονικό. Όλα δείχνουν ότι το «ναι» στη συμφωνία θα κερδίσει στο δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα και μετά θα προχωρήσουν και οι συνταγματικές αλλαγές υπό την πίεση και του διεθνούς παράγοντα.


Όταν, όμως, ολοκληρωθεί η διαδικασία θα πρέπει η συμφωνία να έρθει και στην ελληνική Βουλή για επικύρωση. Όλοι εκτιμούν ότι αυτό θα είναι στην αρχή της επόμενης χρονιάς. Εκεί υπάρχουν μια σειρά από ανοιχτά ζητήματα για την κυβέρνηση.

Καταρχάς υπάρχει το ζήτημα εάν η κυβέρνηση θα μπορέσει να περάσει τη συμφωνία, δεδομένης της καταψήφισης από τους ΑΝΕΛ, της άρνησης της ΝΔ να συναινέσει και της απροθυμίας και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης να βοηθήσουν.
Η κυβέρνηση επενδύει σε «μεταγραφές» όπως της κ. Παπακώστα, σε διαφοροποιήσεις εντός των ΑΝΕΛ όπως του κ. Παπαχριστόπουλου και στου βουλευτές του Ποταμιού.

Εάν αυτή η προσπάθεια δεν ευοδωθεί ή δεν υπάρξουν διευκολυντικές αποχές από την ψηφοφορία και η συμφωνία καταψηφιστεί τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί σε μια θέση όπου δύσκολα θα μπορεί να αποφύγει την παραίτηση και τις πρόωρες εκλογές.
Εάν πάλι, με τον τρόπο που περιγράψαμε, περάσει η συμφωνία, τότε το ζήτημα είναι εάν θα διατηρηθεί και η κυβέρνηση.

Εάν οι ΑΝΕΛ ή έστω όσα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας τους υπακούσουν στον Πάνο Καμμένο, αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους τότε το ενδεχόμενο εκλογών επανέρχεται ακόμη και εάν η κυβέρνηση έχει μπορέσει να περάσει τη συμφωνία.

Εξυπακούεται ότι εάν οι ΑΝΕΛ απλώς αποσυρθούν από την κυβέρνηση αλλά δεν αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση τότε τα πράγματα είναι απλά: η κυβέρνηση θα παραμείνει στη θέση της και εκλογές θα γίνουν Μάιο ή Οκτώβριο 2019.

Όμως, πολύ δύσκολα ο Πάνος Καμμένος θα κάνει προεκλογική εκστρατεία με το βάρος ότι στήριξε την κυβέρνηση που «πρόδωσε τη Μακεδονία».
Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει η κυβέρνηση να ανασυνθέσει μια κυβερνητική πλειοψηφία, δηλαδή εφόσον οι ΑΝΕΛ θα έχουν αποσυρθεί να μετατρέψει την όποια οριακή πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας σε ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή.
Αυτό ουσιαστικά θα διαμόρφωνε μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία, όμως δεν είναι καθόλου δεδομένο ή αυτονόητο.

Γίνεται σαφές ότι όχι μόνο ο δρόμος για την συμπλήρωση της τετραετία αλλά ακόμη και για πρόωρες εκλογές τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι αρκετά δύσκολος και υπάρχει μεγάλο περιθώριο για απρόοπτα.
Ίσως, αυτό να εξηγεί και γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην είναι τόσο κατηγορηματικός όταν κλήθηκε να απαντήσει σχετικά στη συνέντευξη στη ΔΕΘ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline