Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζάεφ: Συμφωνία με την αντιπολίτευση ή πρόωρες εκλογές

Μάλλον θα συμβεί το δεύτερο και τον μήνα Νοέμβριο είναι όλες οι εκτιμήσεις. Δύσκολο να κερδίσει την υποστήριξη δέκα βουλευτών, που του λείπουν για τη συνταγματική αλλαγή και μάλιστα από τα σκληρά εθνικιστικά κόμματα της Αντιπολίτευσης, χωρίς μεγάλης έκτασης αποστασίας.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία με την αντιπολίτευση, για την αλλαγή του συντάγματος, τότε υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν πρόωρες εκλογές, δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Τις επόμενες ημέρες θα ξέρουμε αν υπάρχει το κλίμα για συμφωνία με την αντιπολίτευση, για την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται προκειμένου να περάσουν από τη Βουλή οι συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η συμφωνία με την Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.
Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν από την Τρίτη, σημείωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους. Υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν πρόωρες εκλογές, που είναι η τελευταία λύση αν δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία, συμπλήρωσε.

«Βεβαίως υπάρχει η δυνατότητα για εκλογές. Η νομοθεσία και το σύνταγμα προβλέπουν τι θα ακολουθήσει. Ομως, ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να συμφωνήσουμε. Οι διαδικασίες δεν μπορεί να είναι αδιέξοδες, να μην οδηγούν πουθενά. Τα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν», τόνισε ο Ζάεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MIA της ΠΓΔΜ.

Αν αποτύχουν όλες οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας (σ.σ. με την αντιπολίτευση) και πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές, τότε οι κάλπες θα στηθούν πολύ σύντομα, δήλωσε ακόμη ο Ζάεφ. Είναι πολύ πιθανό να γίνουν οι εκλογές μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, σημειώνει το MIA. Σημείωσε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη άλλες προθεσμίες, όπως οι ευρωεκλογές που θα γίνουν τον Μάιο του 2019.
Ανέφερε ακόμη ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πραγματική υποστήριξη για τις συνταγματικές αλλαγές από τους βουλευτές του VMRO-DPMNE. Επειτα από τις συζητήσεις με την αντιπολίτευση που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το κλίμα σε αυτό το ζήτημα, συμπλήρωσε.

Τέλος, ο Ζάεφ κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να δείξουν πολιτική ωριμότητα, από τη στιγμή που κανείς δεν έχει παρουσιάσει μια εναλλακτική στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ή μια συμφωνία καλύτερη από αυτή που επετεύχθη με την Ελλάδα.
Για πρόωρες εκλογές μίλησε και η υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ.

«Την επόμενη εβδομάδα θα αποτιμήσουμε αν μπορούμε να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη πλειοψηφία για τις συνταγματικές αλλαγές. Αν όχι, μπορούμε να προκηρύξουμε πρόωρες εκλογές», δήλωσε η Ραντμίλα Σεκερίνσκα στο Reuters. «Το αρνητικό είναι ότι οι εκλογές θα αναβάλουν την υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών κατά 45-60 ημέρες», συμπλήρωσε.

 

Πολυμέσα