Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  16:56:10

Μέρκελ: Δεν θα συνεχίσω στην ηγεσία του CDU –Παραμένω στην καγκελαρία ως το 2021

«Ήταν η τελευταία μου θητεία», φέρεται να δήλωσε στα στελέχη του κόμματός της - Θα παραμείνει στην καγκελαρία έως το 2021 και δεν θα διεκδικήσει άλλο αξίωμα στις Βρυξέλλες - Tα ονόματα που ακούγονται για να διαδεχτούν τη Μέρκελ.

Ντόμινο εξελίξεων στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης με αφορμή την απομάκρυνση της Μέρκελ από την ηγεσία του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών τον προσεχή Δεκέμβριο.

Την ώρα που στην Έσση αρχίζει το σκληρό πόκερ εξουσίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης πριν από τον Δεκέμβριο, στο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) πνέει άνεμος αλλαγής.

Η Μέρκελ θα ολοκληρώσει τη θητεία της στην καγκελαρία η οποία λήγει το 2021, φέρεται να διευκρίνισε η ίδια στη σημερινή κομματική συνεδρίαση. Τόνισε όμως αυτή ήταν η τελευταία της θητεία, όπως υποστηρίζει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο πηγές του κόμματός της. «Συνεπώς, η Μέρκελ δεν επιθυμεί να αναλάβει οποιοδήποτε αξίωμα στις Βρυξέλλες», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Bild.

Στο μεταξύ, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, έσπευσε να χαιρετίσει την πιθανή υποψηφιότητα του πρώην επικεφαλής της Κ.Ο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, Φρίντριχ Μερτς ως διαδόχου της Μέρκελ.

«Είναι να πραγματικά καλό νέο», τόνισε.

«Εξακολουθεί να έχει μεγάλη φήμη στο κόμμα, μια εντυπωσιακή πολιτική εμπειρία και βέβαια πρόκειται για έναν λαμπρό ομιλητή. Έχει σίγουρα το ταλέντο να επαναφέρει την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU- CSU) στην πορεία της», τόνισε.

Εκτός από την Μέρκελ και η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Αντρέα Νάλες, δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για να απομακρυνθεί από την ηγεσία του SPD μετά το «βατερλό» που υπέστη το κόμμα της στις χθεσινές εκλογές στην Έσση.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Σοσιαλδημοκράτης,Χανς Άιχελ δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα «Βild» πώς εκτός από τη Μέρκελ και η επικεφαλής του SPD είναι σε ταραγμένα νερά. Ο ίδιος αμφισβήτησε ανοιχτά την εμπιστοσύνη του CDU στην καγκελάριο .

«Πρέπει να υπάρχει ένας αρχηγός κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη του κόμματός της. Και αν η κυρία Μέρκελ δεν το έχει, αυτό είναι ένα ερώτημα. Αυτό πρέπει να αποσαφηνιστεί από την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση. Αν αυτό δεν είναι σαφές, η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει καθόλου», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, από το κόμμα των «Ελεύθερων Δημοκρατών» (FDP), ο επικεφαλής του κόμματος, Κριστιάν Λίντνερ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα καλώντας τη Μέρκελ να αποχωρήσει και από την καγκελαρία.

Ο Λίντνερ εξέφρασε την προθυμία του να στηρίξει μία κυβέρνηση μειοψηφίας σε περίπτωση που καταρρεύσει ο «μεγάλος συνασπισμός» (Groko).

Η πρώτη αντίδραση από τον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας

Ο Βαυαρός υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ σχολιάζει τις πληροφορίες περί αποχώρησης της
«Είναι κρίμα που παραιτείται η Άνγκελα Μέρκελ από την προεδρία του κόμματος... Λέω ρητά, είναι κρίμα».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline