Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  08:20:44

Μητσοτάκης: Δεν θα ψηφίσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, ούτε τώρα ούτε μετά τις εκλογές

Το ενδεχόμενο υπερψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών απέκλεισε για ακόμα μια φορά μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και παρουσιάζοντας τις προτάσεις του κόμματος για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


«Σε αντίθεση με αυτούς που κυβερνούν τη χώρα, οι πολίτες δεν έχουν αυταπάτες. Πιστεύουν, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, ότι η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «η δημόσια σφαίρα έχει επιβαρυνθεί από τους κυβερνητικούς χειρισμούς, εντός και εκτός χώρας. Αρνητικά δεδομένα συσσωρεύει η συμφωνία των Πρεσπών. Με τις επιλογές της η κυβέρνηση επέτρεψε στα Σκόπια να εμπαίζουν την Ελλάδα. Και αυτά, ενώ η κοινή γνώμη παρακολουθεί άναυδη αυτά που ειπώθηκαν μεταξύ των κ.κ. Κοτζιά και Καμμένου. Είναι πρωτοφανές να διερευνά η Δικαιοσύνη τις αλληλοκατηγορίες δύο υπουργών στο υπουργικό Συμβούλιο».

Ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε ξανά, γιατί δεν δίνονται στην δημοσιότητα τα πρακτικά του υπουργικού συμβουλίου και η επιστολή παραίτησης Κοτζιά και σημείωσε: «Όταν έλθει η συμφωνία των Πρεσπών προς ψήφιση θα δούμε αν ο κ. Καμμένος φύγει από τη πόρτα ή το παράθυρο».

Η ΝΔ, επανέλαβε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ούτε τώρα ούτε μετά τις εκλογές. Ο μόνος τρόπος να μην κυρωθεί ποτέ η συμφωνία είναι να γίνουν εκλογές πριν αυτή έλθει στην Βουλή. Ο κ. Τσίπρας όμως έχει αναλάβει την υποχρέωση να φέρει τη Συμφωνία στην Βουλή πριν πάει σε εκλογές και ότι έχει πάρει ανταλλάγματα που θα βοηθήσουν όχι τη χώρα, αλλά το κόμμα του.

Αναφερόμενος στη Συνταγματική Αναθεώρηση είπε πως «σε μια Δημοκρατία, η συνταγματική αναθεώρηση προϋποθέτει συναίνεση. Κάτι που δεν είναι ούτε στις δυνατότητες ούτε στις προθέσεις αυτής της κυβέρνησης, αφού δρομολογεί μια αναθεώρηση της τελευταίας στιγμής μόνο και μόνο για να αποτρέψει κάθε θεσμική αλλαγή».

Οι Θέσεις της ΝΔ για το Σύνταγμα

Ξεκάθαρα ήταν τα μηνύματα που έστειλε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας ενώπιιον της ΚΟ του κόμματός του τις προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Σηκώνοντας το γάντι» που πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας σε μια προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα της κυβέρνησης με αιχμή το Σύνταγμα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέφερε όλα αυτά που η κυβέρνηση και ο συγκυβερνήτης Πάνος Καμμένος θα ήθελαν να περάσουν σε δεύτερο πλάνο.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα λάβει κανονικά μέρος στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση με προτάσεις που αφορούν σε μείζονα θέματα, όπως η Παιδεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η δημόσια διοίκηση.

«Θα αντιπαρατεθούμε με την οπισθοδρόμηση. Όπου η κυβέρνηση προκρίνει τη στασιμότητα, εμείς θα προτείνουμε σταθερό και ασφαλές φορολογικό περιβάλλον, κίνητρα για επενδύσεις. Θα προτείνουμε την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, την ισότητα ευκαιριών, ιδιωτικά πανεπιστήμια κάτω από αυστηρό πλαίσιο. Θα καθιερώσουμε κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατίας. Όπου η κυβέρνηση θα επιχειρεί να χειραγωγήσει τους δήμους και τις περιφέρειες εμείς θα προτείνουμε αυτοτελείς πόρους για την τοπική αυτοδιοίκηση».

Οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας:

1. Το νέο Σύνταγμα θα είναι λιτό και θα εξασφαλίζει την αποτελεσματικότητα του Κράτους, θα καθιερώνει λογοδοσία, διαφάνεια, αξιολόγηση και θα προστατεύει τον πολίτη.

2. Η Δικαιοσύνη απεξαρτάται από την κυβέρνηση και η επιλογή των ανώτατων δικαστικών περιέρχεται στη Βουλή.

3. Το νέο Σύνταγμα θα εγγυάται σταθερό οικονομικό περιβάλλον και την ανάπτυξη της χώρας. Καθιερώνονται κανόνες που αποτρέπουν το δημοσιονομικό εκτροχιασμό και οι προϋπολογισμοί επιβάλλεται να είναι πάντα ισοσκελισμένοι. Δεν θα επιτρέπεται η επιβολή φόρων και άλλων βαρών με αναδρομική ισχύ.

4. Αντιμετώπιση των πελατειακών δομών του Κράτους, ενίσχυση του ΑΣΕΠ στο ρόλο της επιλογής των στελεχών της δημόσιας διοίκησης. Η αξιολόγηση καθιερώνεται σε όλα τα επίπεδα.

5. Αποσύνδεση εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Σε περίπτωση που αποβούν άκαρπες οι δύο πρώτες ψηφοφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων από τον λαό.

4. Νέες αρμοδιότητες και πόροι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

5. Αλλαγή του άρθρου για την ασυλία των βουλευτών και των υπουργών.

6. Πλήρης αυτονομία για τα ΑΕΙ και αλλαγή άρθρου 16 για δυνατότητα λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων υπό αυστηρή εποπτεία.

7. Διευκόλυνση της ίδιας της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η όλη διαδικασία είναι μια ευκαιρία να αναμετρηθεί η αλήθεια με το ψέμα, η μιζέρια με την ελπίδα, η συντήρηση με την πρόοδο. Είπε ακόμα ότι οι εκλογές δεν αργούν και ότι όσο η κυβέρνηση θα μιλά για το χτες και θα πετά λάσπη, «εμείς θα μιλάμε για το αύριο»: «Θα τους αντιμετωπίσουμε και σε αυτό το πεδίο για να αποκαλύψουμε την υποκρισία τους».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline