Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  09:55:39

Και επισήμως νέος διευθύνων σύμβουλος της Alpha ο κ. Β. Ψάλτης

Απόφαση «ορόσημο στη νεότερη ιστορία της Alpha Bank», σύμφωνα με τη χαρακτηριστική φράση του προέδρου του Δ.Σ. της τράπεζας Βασίλη Ράπανου, αποτελεί η χθεσινή απόφαση για την τοποθέτηση του κ. Βασίλη Ψάλτη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη της ηγεσίας από τον κ. Δημήτρη Μαντζούνη.


Ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας συνδέθηκε από πολύ νωρίς με την πορεία της Alpha Bank, η ιστορία της οποίας πηγαίνει πίσω περίπου στο 1879, όταν ο τότε Εμπορικός Οίκος Ι.Φ. Κωστόπουλου ανέπτυξε και τραπεζικές δραστηριότητες. Με την αποχώρηση του κ. Μαντζούνη, ο οποίος εργάζεται στην Alpha Bank από το 1973 και από το 2005 είναι διευθύνων σύμβουλος, κλείνει και ένας ιστορικός κύκλος για την τράπεζα, που συνδέεται με την οικογένεια Κωστόπουλου, της οποίας μέλος ήταν ο ίδιος. Σημείο αναφοράς υπήρξε ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος, που ηγήθηκε της τράπεζας από το 1973, όταν ακόμη ονομαζόταν Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως.

Η εκλογή του κ. Βασίλη Ψάλτη ήταν ομόφωνη και την εξέλιξη αυτή διευκόλυνε η απόφαση των δύο αναπληρωτών διευθυνόντων συμβούλων, των κ. Γιώργου Αρώνη και Σπύρου Φιλάρετου, να παραιτηθούν της υποψηφιότητάς τους, προκειμένου «να διαφυλαχθεί η ενότητα, να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις και να επιτευχθεί η επάνοδος της τράπεζας σε αναπτυξιακή πορεία».

Ο νέος CEO της τράπεζας, που προκρίθηκε από την επιτροπή ανάδειξης αρμοδιοτήτων, διακρίνεται για την καλή σχέση που διατηρεί με την επενδυτική κοινότητα, αφού κατέχει τη θέση του γενικού οικονομικού διευθυντή (CFO) στην τράπεζα από το 2010. Σε δήλωσή του μετά την εκλογή του, υπογράμμισε τον ρόλο της Alpha Bank, που αποτελεί, όπως σημείωσε, «σημείο αναφοράς στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ως προς τη χρηματοοικονομική ευρωστία και την επικέντρωσή της στον πελάτη». Ο νέος CEO τόνισε ότι «θα επιταχύνουμε την αναδιάρθρωση του ισολογισμού μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα τα κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και θα διαθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να προσφέρουμε ολοκληρωμένες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στον Ελληνα ιδιώτη και επιχειρηματία».

Πριν από την Alpha Bank, εργάσθηκε ως αναπληρωτής (εκτελών χρέη) CFO στην Εμπορική Τράπεζα και στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής της ABN AMRO στο Λονδίνο. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών και επί θητείας του στην Alpha Bank, συνέβαλε σημαντικά στην άντληση κεφαλαίων και στη διεύρυνση της μετοχικής βάσεως της τράπεζας με τη συμμετοχή ξένων θεσμικών επενδυτών, καθώς και στην υλοποίηση σημαντικών εξαγορών και συγχωνεύσεων, στο πλαίσιο της αναδιαρθρώσεως του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενισχύοντας τη θέση της Alpha. Στις διεθνείς δημοσκοπήσεις της εταιρείας Extel, ψηφίστηκε από θεσμικούς επενδυτές και αναλυτές ως έβδομος καλύτερος CFO πανευρωπαϊκά (το 2018 και το 2014). Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος και πτυχίου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, του Πανεπιστημίου St. Gallen Ελβετίας, με ειδίκευση στα τραπεζικά.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline