Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  13:18:29

Το Πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για τους Αδωνη- Λοβέρδο- Αβραμόπουλο

Τον δρόμο προς την Δικαιοσύνη παίρνει και η υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, το οποίο δόθηκε στα κόμματα, ζητεί να διενεργηθεί περαιτέρω έλεγχος για να διαπιστωθεί αν συγκροτούνται επαρκείς αποχρώσες ενδείξεις για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και αν ναι, να ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Στο «κάδρο» των ευθυνών μπαίνουν οι πρώην υπουργοί Υγείας επί ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης και Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς και η σύζυγος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ιωάννη Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου, όπως και υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ.

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Για τον κ. Γεωργιάδη και τις προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ, το πόρισμα οδηγείται στην παραδοχή «ότι για το σύνολο των διαδικασιών πρόσληψης, απασχόλησης και πληρωμής των 23 εργαζομένων, ο τότε αρμόδιος υπουργός Α. Γεωργιάδης ήταν γνώστης τους, δεδομένου ότι αυτός είχε την εκ του νόμου γενική εποπτεία, τον έλεγχο και την ευθύνη. Και τονίζεται ότι ναι μεν η Εξεταστική Επιτροπή δεν μπορεί να διατυπώσει συγκεκριμένες ποινικές κατηγορίες και να τις εξατομικεύσει απολύτως, «μπορεί όμως να περιγράψει παθογένειες και γενικές ευθύνες εκ της θέσεως του Α. Γεωργιάδη ως υπουργού Υγείας, στη θητεία του οποίου έλαβαν χώρα όλες οι προσλήψεις, η απασχόληση, η κατανομή και πληρωμή των "23" εργαζομένων, τονίζοντας ότι εκείνος που εξυπηρετήθηκε και ωφελήθηκε από τις προσλήψεις αυτές ήταν ο ίδιος ως υπουργός Yγείας, στο γραφείο του οποίου απασχολήθηκαν εξ αρχής οι περισσότεροι από αυτούς».

Η πλειοψηφία θεωρεί εξ αυτού ότι «βάσιμα θα μπορούσε να ισχυριστεί κανένας ότι το σύνολο των διαδικασιών πρόσληψης και απασχόλησης αυτών των εργαζομένων έγινε αποκλειστικά για να στελεχωθεί το πολιτικό γραφείο του κ. Γεωργιάδη, και όχι οι υπηρεσίες του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο και υποχρεώθηκε σε σύνολο νομικών και πραγματικών ενεργειών με απασχόληση ολόκληρου του διοικητικού του δυναμικού, και στο τέλος αυτό πλήρωνε χωρίς να δέχεται τις υπηρεσίες κανενός από τους αυτούς τους εργαζόμενους».

Για όλα αυτά αποδίδεται πολιτική ευθύνη στον κ. Γεωργιάδη, όμως το πόρισμα δεν περιορίζεται εκεί, καθώς διαπιστώνει ότι ο πρώην υπουργός «είναι ο ηθικός αυτουργός όλων όσων με παράνομες πράξεις ή παραλείψεις μεδόθευσαν αυτές τις προσλήψεις των 23, σε μία εποχή που και το υπουργείο υγείας και το ίδιο το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν μπορούσαν να προσλάβουν ούτε έναν διοικητικό υπάλληλο, το πρώτο γιατί δεν είχε τη νομική δυνατότητα να το κάνει, το δεύτερο γιατί δεν είχε ανάγκη, όπως δέχεται το πόρισμα του ΜΚΕ».

Του αποδίδει μάλιστα ότι ήταν αυτός που «πηδαλιούχησε τη σκέψη, τις ενέργειες και αποφάσεις των διοικητικών υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ που δρομολόγησαν και πραγματοποίησαν τις διαδικασίες των προσλήψεων αυτών». «Ως βασικός ωφελημένος από την πρόσληψη και απασχόληση των περισσοτέρων στο πολιτικό του γραφείο στου υπουργείο Υγείας, είναι ο ηθικός αυτουργός των μη σύννομων πράξεων και παραλείψεων των διοικητικών υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ, για τις οποίες ήδη η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος τους», αναφέρεται στο πόρισμα.

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ο πρώην υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος εμπλέκεται από την πλειοψηφία στην προμήθεια των θερμικών καμερών λόγω της επιδημίας γρίπης κατά την περίοδο της θητείας του καθώς και σε άλλα θέματα και του αποδίδονται πολιτικές ευθύνες ενώ ζητείται περαιτέρω διερεύνηση και για τυχόν ποινικές. Συγκεκριμένα, εγείρονται «σοβαρές υποψίες αναφορικά με το οικονομικό σκάνδαλο της αγοράς των θερμικών καμερών, υποψίες που έχουν την έννοια, τη σημασία και το εύρος των ενδείξεων κατά την έννοια που αυτές διαγράφονται στον Κ.Π.Δ.» και για αυτό πρέπει να διερευνηθούν οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες όλων των εμπλεκομένων προσώπων, «καθώς και του πολιτικού προϊσταμένου του ΚΕΕΛΠΝΟ την επίμαχη περίοδο, του υπουργού Υγείας Δημ. Αβραμόπουλου».

Επίσης, θίγεται και το σκέλος του δανείου του ΚΕΕΛΠΝΟ ύψους 225 εκ. ευρώ για τα εμβόλια κατά του ιού της γρίπης, αφού όπως σημειώνεται, «ακόμη και σε αυτό το επίπεδο πραγματικού ή καλλιεργούμενου πανικού, δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση η απόφαση "προκαταβολικής" παραγγελίας 16 εκατομμυρίων εμβολίων και ο αντίστοιχος δανεισμός και τελικώς επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου με 225.000.000,00€». Και τονίζεται ότι «οι πολιτικές ευθύνες για την υπέρμετρη χρέωση του Ελληνικού Δημοσίου με 225εκ € είναι αυταπόδεικτη, τη στιγμή κατά την οποία θα μπορούσε η οικονομική επιβάρυνση να μην ξεπεράσει το 1/15 ή το πολύ το 1/10 του ποσού αυτού».

Και συστήνεται να ερευνηθεί «εάν οι πράξεις και οι παραλείψεις αυτές έχουν και ποινικό ενδιαφέρον, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι εάν διαπιστωθεί ότι αυτές ήταν παράνομες, τότε θα ομιλούμε όχι για πολιτικές αλλά για ποινικές ευθύνες (π.χ. απιστία περί την υπηρεσία)».Τον κ. Αβραμόπουλο εμπλέκει το πόρισμα και στην υπόθεση της αγοράς του κτηρίου του ΚΕΕΛΠΝΟ καθώς διαπιστώνει ότι το αποτέλεσμα από την αγορά αυτή ήταν «για ένα κτήριο με αντικειμενική αξία 3 εκ. ευρώ να κοστίσει για το ελληνικό δημόσιο 17,5 εκ., ποσό που ελήφθη κατόπιν δανεισμού με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, και αυτό ήταν σε απόλυτη γνώση και του τότε αρμοδίου υπουργού κ. Αβραμόπουλου».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline