Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  20:31:19

«Παγωμένες» παραμένουν οι παλαιές συντάξεις που γλιτώνουν την περικοπή

Τι διασώζεται με το σχέδιο νόμου για την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων που κατατέθηκε στη Βουλή. Με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή διατηρούνται οι προσωπικές διαφορές στις παλαιές συντάξεις αλλά και τα οικογενειακά επιδόματα των παλαιών συνταξιούχων.

Οι νέοι συνταξιούχοι που βγαίνουν με το νόμο Κατρούγκαλου έτσι κι αλλιώς δεν λαμβάνουν καθόλου οικογενειακά επιδόματα με αποτέλεσμα να υφίστανται κατ' έμμεσο τρόπο μια επιπλέον μείωση στις συντάξεις από 5% ως 18%. Όπως επισημαίνουν όμως οι ειδικοί, οι συντάξεις μπορεί να απέφυγαν το μαχαίρι έως 18% αλλά θα μείνουν «παγωμένες» με αποτέλεσμα οι παλαιοί συνταξιούχοι να χάσουν μικρό η μεγαλύτερο ποσοστό της αγοραστικής τους δύναμης.

Επίσης διασώζεται και το ευνοϊκό καθεστώς που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου για τους συνταξιοδοτηθέντες την περίοδο 2016-2018. Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016) για να «χρυσώσει» κάπως το χάπι των νέων ψαλιδισμένων συντάξεων για τους συνταξιούχους που έπεφταν πάνω στην αλλαγή προέβλεπε ένα μεταβατικό καθεστώς τριών ετών.

Συγκεκριμένα προέβλεπε ότι «επί αιτήσεων που θα κατατεθούν εντός του 2016, εάν το ποσό της απονεμόμενης σύνταξης υπολείπεται του ποσού της σύνταξης που θα απονεμόταν κατά το προϊσχύσαν καθεστώς σε ποσοστό άνω του 20%, το ήμισυ της διαφοράς καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, με ανάλογη εφαρμογή της παραγράφου 2 του άρθρου 14. Επί αιτήσεων που θα κατατεθούν εντός του 2017 καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά το ένα τρίτο (1/3) της διαφοράς, και επί αιτήσεων που θα κατατεθούν εντός του 2018 το ένα τέταρτο (1/4) της διαφοράς».

Ένα χρόνο αργότερα, όμως, ο νόμος Αχτσιόγλου (4472/2017) κατ΄απαίτηση των δανειστών ήρθε να καταργήσει το ευνοϊκότερο καθεστώς, το οποίο και πάλι διασώζεται με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι ο νόμος να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου, ώστε βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Εργασίας, οι κύριες συντάξεις Ιανουαρίου να πιστωθούν χωρίς περικοπές πριν από τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα, στις 19 Δεκεμβρίου για τους συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες και στις 21 Δεκεμβρίου για όλους τους υπόλοιπους. Οι επικουρικές συντάξεις θα καταβληθούν στις 27 Δεκεμβρίου .

Η κατάργηση των περικοπών στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και στα οικογενειακά επιδόματα αποτελεί το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα η διάταξη του νόμου Αχτσιόγλου - Τσακαλώτου του 2017 που προβλέπει την περικοπή των συντάξεων με προσωπική διαφορά, έως 18% (παράγραφος 2 του άρθρου 1 του νόμου 4472), αντικαθίσταται ως εξής: «από 1η Ιανουαρίου 2019 αν το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων είναι μεγαλύτερο εκείνου που προκύπτει από τον υπολογισμό... το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο, συμψηφιζόμενο κατ' έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων».

Παράλληλα καταργούνται οι διατάξεις (παράγραφος 1 του άρθρου 1 και το άρθρο 2 του Ν. 4472 του 2017) που προβλέπουν τις περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων καθώς και οικογενειακών επιδομάτων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline