Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  03:59:33

Λάδι στη φωτιά εξακολουθεί να ρίχνει ο Ζάεφ

Μετά τις νουθεσίες προς την ελληνική πλευρά μάλιστα, να προσέχει τη φρασεολογία της, ο Ζάεφ υπέδειξε ότι κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εθνικότητα κάποιου, κάτι που, όπως είπε, είναι ευρωπαϊκή αξία που ο καθένας πρέπει να σέβεται.


«Είμαι Μακεδόνας, μιλάω μακεδονικά, αυτό είναι δικαίωμά μου, είναι ευρωπαϊκή αξία, περιμένω όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να αποδεχτούν και να σεβαστούν τις ευρωπαϊκές αξίες» είπε ο Ζάεφ, σύμφωνα με το b92.net, προσθέτοντας πως «συμφωνήσαμε να μοιραστούμε την κοινή ιστορία και να συνεχίσουμε να συζητάμε στο πνεύμα της φιλίας, για να οικοδομήσουμε σχέσεις καλές γειτονίας».

«Ήταν δικαίωμά μου να καταλήξω σε συμφωνία με την Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία η ΠΓΔΜ θα έχει ένα νέο όνομα και θα ονομαστεί Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» είπε ο Ζάεφ.

Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ημέρες, ο βούλγαρος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ηγέτης του BMRO (Βουλγαρικό Εθνικό Κίνημα) και υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ προειδοποίησε τον Ζάεφ να μην κάνει κατάχρηση του ζητήματος της «μακεδονικής» γλώσσας για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, απειλώντας μάλιστα με βέτο.

«Η Βόρεια Μακεδονία είναι γεωγραφικός προσδιορισμός που καλύπτει επικράτεια της Βουλγαρίας. Ο Ζάεφ μπορεί να θέλει υφαρπάξει αύριο μια παρόμοια βουλγαρική διάλεκτο ως επίσημη ξένη γλώσσα. Αυτό είναι απαράδεκτο. Πρόκειται για πρόκληση» δήλωσε ο Καρακατσάνοφ.
Στο μεταξύ ο Ζάεφ, διέψευσε χθες, κληθείς να απαντήσει εάν οι δηλώσεις του περί «μακεδονικής γλώσσας» είναι αντιπαραγωγικές για τη Συμφωνία των Πρεσπών και αν υπάρχουν πληροφορίες πως η Ελλάδα προετοιμάζει παράρτημα για το συγκεκριμένο τμήμα της συμφωνίας, ότι υπάρχει τέτοιο παράρτημα της συμφωνίας.

«Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι σημαντικό είναι πως πρέπει και οι δύο πλευρές να προσέχουμε την φρασεολογία μας. Είναι γεγονός ότι στη συμφωνία υπάρχει αναφορά σε «μακεδονική» γλώσσα, είναι γεγονός ότι αυτή ανήκει στη νοτιοσλαβική ομάδα γλωσσών και αυτό είναι κάτι που είναι αποδεκτό και αποτελεί μέρος της συμφωνίας, όπως είναι γεγονός ότι θα γίνουμε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ανέφερε.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως οι Πρέσπες προβλέπουν πως η ΠΓΔΜ δικαιούται να χρησιμοποιεί την «μακεδονική» γλώσσα, μολονότι δεν δεσμεύουν την Ελλάδα να την αποκαλεί κατ' αυτόν τον τρόπο. «Πρέπει να προσέχουμε επειδή το δικαίωμά μας στον αυτοπροσδιορισμό, το δικαίωμά μας να χρησιμοποιούμε τη «μακεδονική» μας γλώσσα, είναι αποδεκτό και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα» είπε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MIA.

Με τις δηλώσεις του αυτές ο Ζόραν Ζάεφ δείχνει ότι στοχεύει στο εσωτερικό της χώρας σε μία προσπάθεια να μη θέσει σε κίνδυνο την τρίτη και κρισιμότερη ψηφοφορία για τις συνταγματικές αλλαγές, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί με την τρίτη και τελευταία ψηφοφορία στις 15 Ιανουαρίου.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline